Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η αθλιότητα του Ερντογάν ολοκληρώθηκε


Η Αγία Σοφία θα του δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα

Η αθλιότητα εξετελέσθη. O Ταγίπ Ερντογάν ταυτιζόμενος πλήρως με τους Οθωμανούς σουλτάνους, μετέτρεψε σε τζαμί την Αγιά Σοφιά μήπως και ενισχύσει τη φθίνουσα δημοτικότητά του στις εκλογές, που δεν αποκλείεται να διοργανώσει σύντομα πλέον.

Το 10ο τμήμα του Τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας ακύρωσε το υπουργικό διάταγμα του Κεμαλ Ατατούρκ της 24ης Νοεμβρίου 1934 με το οποίο είχε γίνει μουσείο το «κόσμημα της Βυζαντινής τέχνης».

Σε διατεταγμένη υπηρεσία οι Τούρκοι δικαστές ουσιαστικά επικύρωσαν τη δήλωση του Eρντογάν, στις 16 Ιουνίου, ότι «εάν ο Θεός το θέλει, θα προσευχόμαστε στην Αγία Σοφία» καθώς και προηγούμενη δήλωση του το 2019, με την οποία είχε χαρακτηρίσει τη μετατροπή της σε μουσείο ως «μεγάλο λάθος» και την οποία πρέπει να διορθώσει…

Όπως γράφει η γαλλική Le Monde πρόκειται «περισσότερο για θέμα λαϊκιστικής προβολής, παρά υπολογισμού μιας «καυτής επιθυμίας» του πληθυσμού, όπως ισχυρίζεται το κόμμα ΑΚΡ του Ερντογάν».

Από την άνοδο στην εξουσία του Ισλαμικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης το 2002, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε αποφύγει να υποστηρίξει δημοσίως εκκλήσεις για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Το 2005, το ίδιο δικαστήριο είχε αρνηθεί μια παρόμοια υπόθεση που απαιτούσε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.


Μέχρι το 2019, ο Ερντογάν κρατούσε μια στρατηγική στάση σιωπής για τις πραγματικές του προθέσεις για την Αγία Σοφία. Μόνο όταν συνειδητοποίησε ότι επρόκειτο να χάσει το Δήμο της Κωνσταντινούπολης από τον Εκρέμ Ιμάμογλου, ο Ερντογάν εξέφρασε την πρόθεσή του να ανοίξει ξανά την Αγία Σοφία ως τζαμί.

Το τέχνασμα του απέτυχε να σταματήσει τη νίκη της αντιπολίτευσης.

Κατά τη διάρκεια των σχεδόν 18 χρόνων στην εξουσία, ο Ερντογάν δεν έχει δηλώσει ποτέ τις προθέσεις του να ανοίξει την Αγία Σοφία ως τζαμί τόσο καθαρά όσο έκανε τις τελευταίες εβδομάδες.

Με την οικονομία να καταρρέει ο Ερντογάν πιστεύει οτι βρήκε με την Αγία Σοφιά τον τρόπο να ανακτήσει την συνεχώς μειούμενη δημοτικότητα του . Έθεσε λοιπόν εφέτος την Αγία Σοφία στο επίκεντρο των ετήσιων εορτασμών της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης στις 29 Μαΐου. Ο Ερντογάν ανέλαβε εξέχοντα ρόλο στις τελετές: Εμφανίστηκε σε μια γιγαντιαία οθόνη στην Αγία Σοφία δίπλα σε έναν ιμάμη που απαγγέλλει στίχους και έδωσε ένα ζωντανή ομιλία μεταδόθηκε ζωντανά.

Η κίνηση του Ερντογάν για να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί θα πολώσει περαιτέρω τη βαθιά διχασμένη κοινωνία της Τουρκίας στον συνεχιζόμενο πολιτικό πόλεμο – αλλά και θα απομακρύνει περισσότερο τη χώρα από τη Δύση.

Ίσως να μην τον νοιάζει βέβαια αυτό τον Σουλτάνο με την μεγαλομανία που τον διακατέχει . Αυτό που τον ενδιαφέρει άμεσα είναι να αποσπάσει την προσοχή της βάσης των ψηφοφόρων του από τις αποτυχίες του στην οικονομική πολιτική. Και να σπρώξει πιο βαθειά την Τουρκία σε έναν ισλαμικό συντηρητισμό

«Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας από τον Ερντογάν σε τζαμί είναι η πιο τολμηρή του κίνηση ενάντια στην κοσμική δημοκρατική παράδοση της Τουρκίας» γράφει το αμερικανικό περιοδικό Foreign Policy υπενθυμίζοντας ότι «όταν ο Ατατούρκ μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε μουσείο το 1934, θέλησε και με αυτή την κίνηση να υπογραμμίσει τις κοσμικές αρχές της νέας τουρκικής δημοκρατίας» .

Τώρα ο Σουλτάνος προχωρά σε μια τεράστια επανερμηνεία της ιστορίας, προβάλλοντας το νέο εθνικό αφήγημα ότι οι δυτικοί εταίροι της Τουρκίας, υποβοηθούμενοι από τους εσωτερικούς εχθρούς, που είναι οι αυτονομιστές Κούρδοι του PKK και οι υποστηρικτές του ιμάμη Γκιουλέν, θέλουν να γκρεμίσουν την Τουρκία. Τη δική του Τουρκία δηλαδή. Την Τουρκία ιδιοκτησίας του…

Έχοντας άλλωστε απομακρύνει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο όλους τους συνετούς συμβούλους του, ο Ερντογάν δεν ακούει πλέον κανέναν που θα μπορούσε να τον προειδοποιήσει ότι η κίνηση του στην Αγία Σοφία θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι θα λύσει.

Σχεδιάζει λοιπόν να οργανώσει μια μεγάλη προσευχή στην Αγία Σοφία στις 15 Ιουλίου, την ημέρα των εορτασμών για την αποτυχία της απόπειρας πραξικοπήματος εναντίον του το 2016.

Όπως τονίζει η Le Monde «το θέμα της ‘κατάκτησης’ είναι σαφώς επίκαιρο για τον Ερντογάν. Ισχύει τόσο για τα μνημεία της Κωνσταντινούπολης, όσο και για τους τουρκικούς επεκτατικούς στόχους στη Μεσόγειο».

Μιχάλης Ψυλος
HellasJournal



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]