Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Σιωπή» του Πάπα για την Αγιά Σοφιά


Προβληματισμό προκαλεί στον χριστιανικό κόσμο η μέχρι στιγμής, αδικαιολόγητη σιωπή του Βατικανού και προσωπικά του Πάπα Φραγκίσκου για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.

Την ώρα που ολόκληρος ο κόσμος, τόσο σε θρησκευτικό όσο σε πολιτικό και ακαδημαϊκό επίπεδο έχει λάβει σαφή θέση απέναντι στην πρόθεση της Τουρκίας να βεβηλώσει για μια ακόμη φορά τον ναό της του Θεού Σοφίας, ο λαλίστατος και πάντα ευαίσθητος επίσκοπος της Ρώμης… σιωπά.

Κι αν κατά τη διάρκεια των διαδικασιών η σιωπή του Βατικανού μπορούσε να δικαιολογηθεί ως «διπλωματική», η σιωπή αυτή δεν έσπασε ούτε μετά την απόφαση Ερντογάν.

Αν δεν καταδικάσει ο Πάπας την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, κοινό χριστιανικό «μέτωπο» ενάντια στην απόφαση δεν μπορεί να υπάρξει. Εννοείται πως η στάση του Πάπα επηρεάζει και τη στάση των πολιτικών ηγεσιών των κρατών, ειδικά της κεντρικής Ευρώπης.


Η σιωπή της Αγίας Έδρας δεν είναι το μόνο σημείο που προβληματίζει τους Ορθοδόξους για την στάση των Ρωμαιοκαθολικών απέναντι σε αυτό το εξόχως σημαντικό ζήτημα.

Ένα μήνα πριν, στις 18 Ιουνίου, οι Ρωμαιοκαθολικοί Επίσκοποι της Τουρκίας σε δήλωση τους προς το Καθολικό Πρακτορείο Ειδήσεων (CNA) η οποία αναμεταδόθηκε από πολλά άλλα καθολικά και όχι μόνο ΜΜΕ, επέλεξαν να στηρίξουν την τουρκική κυβέρνηση λέγοντας πως το αν θα μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τέμενος ή όχι είναι υπόθεση της τουρκικής κυβέρνησης.

«Είμαστε μια Εκκλησία που στερείται νομικού καθεστώτος, επομένως δεν μπορούμε να δώσουμε συμβουλές για τα εσωτερικά ζητήματα αυτής της χώρας », είχαν δηλώσει χαρακτηριστικά οι ΡΚαθολικοί επίσκοποι της Τουρκίας συμπληρώνοντας πως «Αν και θα θέλαμε η Αγία Σοφία να διατηρήσει τον χαρακτήρα της ως μουσείο, δεν είναι για εμάς να παρέμβουμε ή ακόμη και να εκφράσουμε τη γνώμη μας για μια απόφαση που αφορά αποκλειστικά την Τουρκική Δημοκρατία».

Την ώρα που η Αγία Έδρα σιωπούσε και οι συνεπίσκοποι τους στην Τουρκία «ένιπταν τας χείρας» τους για το θέμα της Αγίας Σοφίας, οι μόνοι που στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων ήταν οι Ρωμαιοκαθολικοί επίσκοποι της Ελλάδας η Σύνοδος των οποίων απέστειλε επιστολή προς τον Τούρκο πρόεδρο καλώντας τον να σταματήσει τις ενέργειες.

«Η Ιερά Σύνοδος δεν θέλει να πιστέψει ότι πράγματι προτίθεστε να προβείτε σε μια τέτοια ενέργεια, η οποία θα προσέβαλλε το θρησκευτικό αίσθημα των ανά την οικουμένη δύο δισεκατομμυρίων Χριστιανών.

Σε περίπτωση που υπάρχει, έστω και στο νου σας, μία τέτοια σκέψη, σας ζητούμε να αποσύρετε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το οποίο θα δημιουργήσει μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ των Μονοθεϊστικών Θρησκειών.

Αυτό είναι αδιανόητο για μας, ιδιαίτερα σήμερα που γίνεται προσπάθεια σεβασμού της πίστης κάθε ανθρώπου και ιδιαίτερα σε Δημοκρατικά Κράτη» έγραψε η Καθολική Ιεραρχία της Ελλάδας προς τον Τ. Ερντογάν.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]