Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το Ισραήλ "βλέπει" πόλεμο Αιγύπτου με Τουρκία


Αυξάνεται πολύ η πιθανότητα στρατιωτικής σύγκρουσης...

Σε δημοσίευμα της ισραηλινής ιστοσελίδας maariv αναφέρεται ότι η πιθανότητα στρατιωτικής ανάφλεξης μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου στο έδαφος της Λιβύης γίνεται πιθανή.

Τίτλος του κειμένου: «Η πιθανότητα στρατιωτικής ανάφλεξης μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου γίνεται όλο και πιο πιθανή». Υπότιτλος: «Μια στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο χωρών γίνεται όλο κι πιο πιθανή και η μνησικακία μεταξύ του Προέδρου της Αιγύπτου Al Sisi και του Erdogan κινδυνεύει να την επιταχύνει. Προς το παρόν, ο Πρόεδρος της Τουρκίας φαίνεται να υπερέχει».

Και αυτό, όπως αναφέρει, μετά την επιτυχία των υποστηριζόμενων από την Τουρκία κυβερνητικών δυνάμεων να φτάσουν στις παρυφές των δύο στρατηγικών πόλεων, Σύρτη και Joopra, και την ήττα των δυνάμεων του Χαλίφα Χάφταρ, που υποστηρίζεται από την Αίγυπτο και από Ρώσους μισθοφόρους της οργάνωσης Wagner.


O πρόεδρος της Αιγύπτου αλ Σίσι είχε απειλήσει με στρατιωτική επέμβαση, σε περίπτωση που η Τουρκία περνούσε τις γραμμές των δύο αυτών πόλεων. Η μνησικακία μεταξύ Al Sisi και Erdogan κινδυνεύει να επιταχύνει την αντιπαράθεση.

O Al Sisi αντιτίθεται σε οποιαδήποτε τουρκική επιρροή στη Μέση Ανατολή. Η προσέγγιση του Erdogan με τη Χαμάς, η υποστήριξή του για την ανατροπή του Σύριου προέδρου και η στρατιωτική ανάμειξη στη Λιβύη, έχουν αποδείξει στον Al Sisi την υπεροχή του Erdogan στην περιοχή.

Η Λιβύη ήταν ανέκαθεν στη σφαίρα των εθνικών αιγυπτιακών συμφερόντων. Η συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία τον περασμένο Νοέμβριο, με την κεντρική κυβέρνηση στην Τρίπολη επέκτεινε την ΑΟΖ εις βάρος της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Κύπρου.

Για τον Al Sisi αυτό αποτελεί υπέρβαση κόκκινων γραμμών. Προκειμένου να διαφυλάξει τα συμφέροντά της χώρας του, ο βοηθά τον Haftar να απελευθερώσει την πρωτεύουσα Τρίπολη και να ενώσει τη Λιβύη. Απέναντί του ορθώνεται η Τουρκία που υποστηρίζει τον Saratz.

H Αίγυπτος δεν έχει προβεί σε καμία μεγάλη στρατιωτική εκστρατεία, μετά τον πόλεμο του Yom Kippur. Οποιαδήποτε στρατιωτική ήττα, ακόμη και η μικρότερη, από την Τουρκία, θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα για τον στρατό της.

Εκτός από τη Λιβύη, η Αίγυπτος βρίσκεται σε αντιπαράθεση και με την Αιθιοπία, η οποία έχει κατασκευάσει φράγμα, το οποίο θα μπορούσε να επηρεάσει τη ροή των υδάτων του αιγυπτιακού Νείλου. Παράλληλα, βρίσκεται σε ένταση με το Σουδάν για το τρίγωνο Khalaib, δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία στο Σινά, τον κορωναϊό και την οικονομική κατάσταση.

Η Αίγυπτος δεν αναζητά ακόμα έναν «πονοκέφαλο» στη Λιβύη, αλλά ο Σουλτάνος της Κωνσταντινούπολης την προκαλεί. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες είναι απασχολημένες με τα προβλήματά τους και έχουν στενές σχέσεις και με τις δύο χώρες, πιέζουν και τις δύο πλευρές να κάνουν ό, τι είναι δυνατόν για την αποφυγή αντιπαράθεσης.

Ο έξυπνος Al Sisi, γνωρίζει τo οικονομικό και πολιτικό κόστος, εάν πραγματοποιήσει τις απειλές του και συγκρουστεί με την Τουρκία. Ο Erdogan θαμπώνεται από τις επιτυχίες του. Βρισκόμαστε στην έναρξη μεγάλης έντασης με πιθανότητα επιδείνωσης.

Δύο εξελίξεις θα μπορούσαν να διαμορφώσουν την κατάσταση και o Al Sisi να αντιμετωπίσει ένα δύσκολο δίλημμα. Η πρώτη θα είναι η προέλαση της Τουρκίας πέραν των πόλεων Σύρτη και Joopra και να αγνοήσει τον Al Sisi, ο οποίος θα αναγκαστεί να δράσει.

Η δεύτερη θα είναι η σημαντική ενίσχυση του ριζοσπαστικού Ισλάμ στα ανατολικά της Λιβύης, κοντά στα αιγυπτιακά σύνορα, που θα απειλούσε την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου.

Από τη μία πλευρά η Χαμάς και από την άλλη η Λιβύη, αποτελούν ένα υπερβολικά μεγάλο μέτωπο για τις αιγυπτιακές υπηρεσίες πληροφοριών. Εάν τα ανωτέρω συμβούν, το παιχνίδι αλλάζει όρους, Εν τω μεταξύ, στην παρούσα φάση, ο Erdogan φαίνεται να υπερέχει.

HellasJournal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

5 σχόλια :

  1. Το Ισραηλ θα πρεπει να "βλεπει" τουρκικη στρατιωτικη βαση στην Παλαιστινη.

    Τουρκικες βασεις υπαρχουν ηδη σε 15 χωρες και ολως περιεργως περικυκλωνουν την ανατολικη

    Μεσογειο!

    Εχω την εντυπωση πως το Ισραηλ θα βρεθει προ δυσαρεστων εκπληξεων!

    https://www.sofokleousin.gr/aytos-einai-o-xartis-me-tis-stratiotikes-dynameis-tis-agkyras-ana

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Εχω την εντυπωση πως το Ισραηλ θα βρεθει προ δυσαρεστων εκπληξεων!"

      Καλά που βρέθηκες εσύ και τούς προειδοποιείς, διότι φαίνεται ότι εκείνη η Μοσάντ είναι μπίτι άχρηστη!

      Διαγραφή
    2. Δεν ειχα σκοπο να θιξω τις μυστικες υπηρεσιες του Ισραηλ!

      Μαλλον θιχτηκες εσυ!

      Διαγραφή
    3. Δεν θίχτηκα. Απλώς γέλασα με την αφέλειά σου. Αν δεν καταλαβαίνεις γιατί, δεν μπορώ να σε βοηθήσω.

      Διαγραφή
    4. Δεν ζητησα την βοηθεια σου.

      Και δεν εχω αναγκη να ασχολουμαι με τα γελια κανενος.

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]