Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Χασίμ Θάτσι: Το «ερπετό» του UCK που έγινε πρόεδρος του Κοσόβου


Η πορεία του Κοσοβάρου πολιτικού που από ένα μικρό αγροτικό χωριό έφτασε στην ηγεσία των ανταρτών, με αμερικανικές πλάτες μπήκε στην πολιτική αρένα και τώρα αντιμετωπίζει κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και συμμετοχή ή αυτουργία σε 100 δολοφονίες

Ο Χασίμ Θάτσι δεν είναι ένας απλός πολιτικός αρχηγός. Είναι το πρόσωπο στο οποίο το Κόσοβο βρήκε φωνή το 1999. Είναι ο άνθρωπος που από το μικρό χωριό και τη φτωχή αγροτική οικογένεια έφτασε να γίνει ο βασικός συνομιλητής των μεγάλων δυνάμεων του κόσμου και στη συνέχεια ο εγγυητής της ενότητας σε μία από τις διακεκαυμένες ζώνες του πλανήτη.

Γεννημένος στις 24 Απριλίου 1968, ο Χασίμ Θάτσι έζησε ως νεαρός άνδρας τις διώξεις, την πείνα και τον πόλεμο από τις δυνάμεις του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Οι ρίζες της οικογένειάς του είναι αλβανικές. Ο Χασίμ πήρε την απόφαση να αφήσει τις σπουδές Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Πρίστινα και να οργανωθεί στον UCK, τον ακραίο παραστρατιωτικό βραχίονα των αλβανόφωνων της περιοχής.

Ο Χασίμ Θάτσι έφτιαξε το όνομά του αλλά και το ψευδώνυμό του στο UCK… Μάλιστα ο τρόπος με τον οποίο ολοκλήρωνε τις επιθέσεις του κατά των Σέρβων αλλά και η σκληρότητα με την οποία μεταχειριζόταν τους αιχμαλώτους τού έδωσαν το παρατσούκλι «ερπετό». Ηταν τέτοια, δε, η απήχηση και η αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων που οργάνωνε ο Θάτσι που τον έφεραν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα επικεφαλής των αντάρτικων ομάδων της περιοχής. Στο «χτίσιμο» της παραστρατιωτικής του καριέρας «βοήθησε» σημαντικά και το γεγονός πως καταδικάστηκε σε 22 χρόνια φυλακή για τρομοκρατία από σερβικό δικαστήριο.


Το 1999 είναι η χρονιά που ο Θάτσι κατάλαβε πόσο μεγάλος μπορεί να γίνει. Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, θιασώτης της διπλωματικής λύσης στην περιοχή, παραγκωνίστηκε λίγο πριν από τις συνομιλίες στη διάσκεψη του Ραμπουγιέ της Γαλλίας. Το πρόσωπο του Θάτσι δεν επελέγη τυχαία. Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, ξεχώρισε τον Χασίμ Θάτσι και με την υποστήριξή της ο φιλόδοξος αντάρτης του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου μπήκε στα σαλόνια της διπλωματίας και της πολιτικής.

Η διάσκεψη του Ραμπουγιέ οδηγήθηκε μεν σε «ναυάγιο», αλλά έκανε τον Θάτσι τον πιο γνωστό άνθρωπο του Κοσόβου παγκοσμίως. Οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ το 1999 οδήγησαν την πολεμική διένεξη σε λήξη με τη συνθήκη του Κουμάνοβο, σύμφωνα με την οποία οι γιουγκοσλαβικές δυνάμεις συμφώνησαν να αποχωρήσουν από το Κοσσυφοπέδιο, ώστε τη θέση τους να πάρουν οι διεθνείς δυνάμεις. Ο Θάτσι έγινε πρωθυπουργός της χώρας έστω και μέχρι την επιστροφή Ρουγκόβα. Το 2000 ίδρυσε το Δημοκρατικό Κόμμα του Κοσόβου και κέρδισε τις εκλογές το 2008. Τον Φεβρουάριο του ίδιου χρόνου το Κόσοβο προχώρησε στη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του. Μία από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν το Κόσοβο ήταν οι ΗΠΑ. Από τον Απρίλιο του 2016 ο Θάτσι είναι ο πρόεδρος της χώρας…

Το «κίτρινο σπίτι»

Ο Χασίμ Θάτσι έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν για ειδεχθή εγκλήματα. Το 2011 ομάδα ειδικών εμπειρογνωμόνων είχε προχωρήσει σε αποκαλύψεις για το ιδιαιτέρως βίαιο και αιματηρό παρελθόν του «ερπετού». Σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνητών, ο Χασίμ Θάτσι δεν ήταν μόνο ο ιθύνων νους, αλλά σε εκατοντάδες περιπτώσεις και ο αυτουργός σε φρικιαστικά εγκλήματα κατά Σέρβων αμάχων. Βάσει πάντα των στοιχείων που έχουν έρθει στο φως, ο Θάτσι ευθυνόταν άμεσα ή έμμεσα για τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων, ενώ βαριές ήταν και οι κατηγορίες για εμπόριο ναρκωτικών, λαθρεμπόριο όπλων, πορνεία, βιασμούς ακόμη και για εμπόριο οργάνων.

Το «κίτρινο σπίτι» είναι μία από τις πιο σοκαριστικές αποκαλύψεις εκείνης της περιόδου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, άνθρωποι του Θάτσι και ομάδες στις οποίες συμμετείχε και ο ίδιος προχώρησαν την περίοδο του πολέμου σε εκατοντάδες απαγωγές ανθρώπων, τους οποίους βασάνιζαν αλλά και πωλούσαν. Στο «κίτρινο σπίτι» ομάδες υπό τον Θάτσι φέρεται να είχαν δημιουργήσει μια πλήρως εξοπλισμένη κλινική, στην οποία φιλοξενούσαν τους νέους και υγιείς ανθρώπους που είχαν απαγάγει. Εκεί ειδική ομάδα γιατρών τους αφαιρούσε όργανα, τα οποία μέσω Αλβανίας οι άνθρωποι του Θάτσι πωλούσαν σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι κατηγορίες έμειναν σε επίπεδο «έρευνας» και ποτέ δεν μετουσιώθηκαν σε δικαστική δίωξη. Στο εσωτερικό του Κοσόβου, πάντως, για πρώτη φορά από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 υπήρξαν και φωνές ενάντια στο «αγαπημένο» παιδί της χώρας.

Το ταξίδι για τις αγαπημένες ΗΠΑ

Ο ειδικός εισαγγελέας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης κατηγόρησε την περασμένη Τετάρτη επισήμως τον Θάτσι για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, καθώς και για αυτουργία ή ενεργό συμμετοχή σε περίπου 100 δολοφονίες. Η δίωξη είναι «αποτέλεσμα μιας μακράς έρευνας και αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι το γραφείο του ειδικού εισαγγελέα είναι πεπεισμένο πως είναι σε θέση να αποδείξει όλες τις κατηγορίες, πέρα από οποιαδήποτε λογική αμφιβολία» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, που έσκασε ασφαλώς σαν «βόμβα» στην Πρίστινα.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται μόλις λίγες ώρες πριν από το κρίσιμο ταξίδι του Θάτσι στην αγαπημένη του Ουάσιγκτον, στην οποία αναμενόταν να γραφτεί το τελευταίο (;) κεφάλαιο της σερβοκοσοβάρικης διένεξης. Στις ΗΠΑ ήταν προγραμματισμένο να υπάρξει συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο αλλά και με τον Σέρβο Αλεξάντερ Βούτσιτς, προκειμένου η Σερβία να προχωρήσει τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Κόσοβο να είναι πλέον με κάθε επισημότητα χώρα παγκοσμίως αναγνωρισμένη.

Γιάννης Χαραμίδης
Έθνος



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]