Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Λιβύη: Ενισχύει τις δυνάμεις της η Τουρκία


Εφιαλτικό σενάριο διχοτόμησης
Μετά την Αίγυπτο και η Τυνησία καλείται να διαλέξει στρατόπεδο

Η κρίση στη Λιβύη πέρα από μεγάλες δυνάμεις φαίνεται πως κινητοποιεί όλο και πιο έντονα και τις όμορες χώρες. Μετά την Αίγυπτο που έχει ανοιχτά ταχθεί υπέρ του στρατάρχη Χαφτάρ, συγκεντρώνοντας ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις στα ανατολικά και η Τυνησία στα δυτικά σπεύδει να διαλέξει στρατόπεδο.

«H στάση και παρέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη είναι καλύτερη από την επέμβαση άλλων χωρών» σημειώνει ο πρόεδρος της χώρας, Καίς Σαγιέντ. Ο Σαγιέντ μπορεί να επέλεξε να στηρίξει την Τουρκία αλλά γνωρίζει πως ένα σενάριο διχοτόμησης της Λιβύης θα ήταν εφιαλτικό για την ευρύτερη περιοχή. «Ο μεγάλος κίνδυνος και αυτό που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες είναι η διχοτόμηση της Λιβύης. Η διχοτόμηση είναι μη αποδεκτή λύση. Πρέπει να υπάρχει μία ενιαία Λιβύη» προσθέτει ο πρόεδρος της Τυνησίας.

Η αποσταθεροποίηση στη Βόρεια Αφρική φαίνεται πως προβληματίζει και τους αναλυτές. «Για πρώτη φορά στην λιβυκή διένεξη τα τελευταία δέκα χρόνια υπάρχει πραγματικός κίνδυνος η κατάσταση να καταλήξει σε μία διχοτόμηση αλλά δεν βρισκόμαστε ακόμη σε αυτό το στάδιο» επισημαίνει ο αναλυτής του France 24, Βόλφραμ Λόχερ.


Η Τουρκία ενισχύει τις δυνάμεις της έξω από τη Σύρτη

Η κατάληψη των διυλιστηρίων της Αλ Σαράρα φαίνεται πως θορύβησαν τόσο την κυβέρνηση της Τρίπολης όσο και τις τουρκικές δυνάμεις που την στηρίζουν οι οποίες απάντησαν ενισχύοντας περαιτέρω την παρουσία τους έξω από τη Σύρτη. Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας τόνισε μάλιστα πως η μάχη ενάντια στους μισθοφόρους θα κλιμακωθεί. «Οι δυνάμεις του λιβυκού στρατού θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις εκκαθάρισης σε ολόκληρη την χώρα κατά των μισθοφόρων προκειμένου να διαφυλάξουν την εθνική ασφάλεια», σημειώνει.

Από την πλευρά του ο στρατάρχης Χαφτάρ επιτέθηκε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών εμφανίζοντας την κυβέρνηση Σάρατζ και τους Τούρκους εταίρους τους ως εμπόρους ψυχών. Ο τουρκικός μηχανισμός προπαγάνδας, την ίδια στιγμή δεν σταματά να τροφοδοτεί με υλικό τον Τύπο. Τούρκοι πυροτεχνουργοί παρουσιάζονται ως οι λυτρωτές που καθαρίζουν από τις νάρκες του Χαφτάρ τα περίχωρα της Τρίπολης.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]