Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

ΔΠΘ: Και νέα δικαίωση για τον Καθηγητή Β. Τσαουσίδη


Πριν από λίγες ημέρες έγινε γνωστό ότι με απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Κομοτηνής, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης καλείται να καταβάλει αποζημίωση ύψους 15.000 ευρώ για ηθική βλάβη στον Καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Ξάνθης, Βασίλη Τσαουσίδη. Ο κ. Τσαουσίδης είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη, όταν το 2017 κατηγορήθηκε για κακοδιαχείριση των ερευνητικών έργων στα οποία ήταν επιστημονικά υπεύθυνος και ετέθη σε καθεστώς αποχής από τα ακαδημαϊκά καθήκοντά του, μετά από “πρωτοφανή μεθόδευση κατασκευασμένων κατηγοριών” εις βάρος του από τον τότε Πρύτανη του ΔΠΘ Αθανάσιο Καραμπίνη, όπως ο ίδιος κατήγγειλε, αποδίδοντας στον Πρύτανη εκδικητική διάθεση. Μέρος μάλιστα της αποζημίωσης που του επιδικάστηκε, δήλωσε διατεθειμένος να το προσφέρει στη Νομική Σχολή του ΔΠΘ, ως υποτροφία, «εφόσον το πανεπιστήμιο προσωποποιήσει την ευθύνη με αποφάσεις των οργάνων του».

Λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα, μια νέα εξέλιξη ήρθε να αποδώσει μια ακόμη δικαίωση στον Καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης. Η OLAF, που είναι η ευρωπαϊκή υπηρεσία για την καταπολέμηση της απάτης, ολοκλήρωσε την έρευνα για τα έργα που είχαν υλοποιηθεί υπό τον κ. Τσαουσίδη, και αποφάνθηκε επισήμως ότι δεν προέκυψαν στοιχεία απάτης ή παρατυπίας. Ως εκ τούτου, η υπόθεση έκλεισε.


Ο Καθηγητής γνωστοποίησε τη νέα αυτή εξέλιξη με ανάρτησή του στο facebook, αναφέροντας μεταξύ άλλων:
“Η σημερινή απάντηση της OLAF στις καταγγελίες και τις αιτιάσεις της τότε διοίκησης, είναι τόσο σαφής, που δεν αφήνει πολλές ελπίδες διάσωσης σε συκοφάντες και κατασκευαστές ψευδών πορισμάτων. Όταν, αντί να διαφημίσεις το αποτέλεσμα της έρευνας του πανεπιστημίου σου, τη στιγματίζεις, την πολεμάς και τη διώκεις, η τιμωρία είναι μέρος της αποκατάστασης της ισορροπίας”.
Στον απόηχο της δικαίωσής του και από την ευρωπαϊκή υπηρεσία για την καταπολέμηση της απάτης, ο κ. Τσαουσίδης απευθύνεται με επιστολή του προς τα μέλη ΔΕΠ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ενημερώνοντάς τα για την υπόθεση και για την έκβασή της, και επισημαίνοντας ότι προτίθεται να κινηθεί νομικά εναντίον της παρούσας Συγκλήτου του Ιδρύματος, εφόσον εκείνη δεν καταδικάσει δημόσια τους συκοφάντες του και δεν τους καταλογίσει την ευθύνη για την οικονομική βλάβη και τη δυσφήμιση που υπέστη το πανεπιστήμιο. “Το πανεπιστήμιό μας δεν χρειάζεται όργανα χωρίς αντίληψη της θεσμικής τους ευθύνης που είναι διατεθειμένα να συμβιβαστούν με την απιστία, τη συκοφαντία και την παράβαση καθήκοντος”, υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά η επιστολή:
“Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Μετά την απόφαση της OLAF να αποκλείσει κατηγορηματικά, μετά από εξονυχιστικό έλεγχο, κάθε υποψία κακοδιαχείρισης των ερευνητικών έργων του πανεπιστημίου μας για τα οποία ήμουν επιστημονικά υπεύθυνος, διαπιστώνουν σιγά-σιγά πολλοί φίλοι και συνάδελφοι την απίστευτη αδικία σε βάρος μου και τη βλάβη σε βάρος του ΔΠΘ. Δεν μπορεί να το χωρέσει ο νους αυτών που το αντιλαμβάνονται. Απευθύνομαι λοιπόν σ’ αυτούς.
Σε όσους γνωρίζουν πόσο δύσκολο είναι να συντονίσεις επιστημονικά μια ευρωπαϊκή ομάδα που έχει πολύ συγκεκριμένα παραδοτέα και κρίνεται γι’ αυτά σε όλα τα στάδια της εκτέλεσης του έργου. Σε όσους γνωρίζουν πόσο δύσκολο είναι, εκτός από τις ακαδημαϊκές σου υποχρεώσεις, να κάνεις 27 ερευνητικές ομιλίες σε ένα μόνο χρόνο – μεταξύ αυτών στο ΜΙΤ, το Cambridge, τη ΝΑΣΑ, την ΕΣΑ. Σε όσους γνωρίζουν τι εστί OLAF. Αυτοί, αντιλαμβάνονται τι σημαίνει να ολοκληρώσεις ερευνητικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 10.710.000 ευρώ και να κερδίζει το πανεπιστήμιό σου σε φήμη αλλά και 3 εκατομμύρια ευρώ. Αντιλαμβάνονται, επίσης, τι σημαίνει να αποδέχεται όλα τα παραδοτέα η Ευρωπαϊκή Ένωση, να τα χρησιμοποιεί η ΕΣΑ και η ΝΑΣΑ, αλλά το πανεπιστήμιο που ωφελήθηκε να σε καταγγέλλει στην OLAF. Και τέλος, αντιλαμβάνονται τι σημαίνει να μην μπορεί να βρεθεί η παραμικρή όχι ατασθαλία αλλά έστω διοικητική παρατυπία. Αφού έχουν ελεγχθεί τα παραδοτέα σου, τα έξοδά σου, τα email σου, τα email της ομάδας σου, οι λογαριασμοί σου και όλες οι τραπεζικές κινήσεις σου. Αυτό είναι τεκμήριο εντιμότητας. Γι’ αυτό τρέμουν οι συκοφάντες.
Εφόσον δεν τους καταδικάσει δημόσια η παρούσα Σύγκλητος και δεν τους καταλογίσει την ευθύνη (i) για την οικονομική βλάβη που έχει υποστεί το πανεπιστήμιο, συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών δαπανών που τους έχει ήδη πληρώσει, και (ii) την δυσφήμιση του πανεπιστημίου για τα μεγαλύτερα ερευνητικά έργα του που εμφάνισαν ως δήθεν απάτη, είμαι αναγκασμένος να κινηθώ νομικά εναντίον της Συγκλήτου. Είναι αδιανόητο μετά από όλα αυτά, να συνεχίσει να επιτρέπει την κάλυψη των εξόδων των κατηγορουμένων και να μην διασφαλίζει μέσω της πολιτικής αγωγής τα συμφέροντα του πανεπιστημίου. Το πανεπιστήμιό μας δεν χρειάζεται όργανα χωρίς αντίληψη της θεσμικής τους ευθύνης που είναι διατεθειμένα να συμβιβαστούν με την απιστία, τη συκοφαντία και την παράβαση καθήκοντος”.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]