Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αλβανία: Βανδαλισμός στο Νυμφαίο της αρχαιοελληνικής Απολλωνίας


Bάνδαλοι προκάλεσαν ανεπανόρθωτες ζημιές στo Νυμφαίο της αρχαίας Απολλωνίας κοντά στο Φιέρι της Αλβανίας, το οποίο αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς ενταγμένο στον κατάλογο της UNESCO.

Σύμφωνα με το himara.gr σε δηλώσεις για το περιστατικό προέβη η διευθύντρια του αρχαιολογικού πάρκου, ενώ το όλο θέμα κατήγγειλε στα αρμόδια εισαγγελικά όργανα. Η ίδια αναφερόμενη σ' αυτή την άθλια ενέργεια, είπε πως οι ζημιές είναι ανεπανόρθωτες και αφορούν το σπάσιμο σε κίονες, σε σημείο που να έχει καταστραφεί εξολοκλήρου το μνημείο. Όσον αφορά το πότε συνέβη το γεγονός, επεσήμανε πως όλα έγιναν κατά τη διάρκεια του επιβαλλόμενου μαζικού εγκλεισμού λόγω κορωναϊού.


Εκτός των αρμόδιων αρχών, ο Αλβανός αρχαιολόγος Νεριτάν Τσέκα καταδίκασε δημόσια αυτή την πράξη, επιρρίπτοντας την ευθύνη για το βανδαλισμό στην Υπουργό Πολιτισμού Έλβα Μαργαρίτι, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα καταδικάζοντας την πράξη, τη χαρακτήρισε βάρβαρη.

Η πόλη της Απολλωνία κατά το Στράβωνα ιδρύθηκε από Κορίνθιους και Κερκυραίους κατά τον 6ο αιώνα π. Χ. και αφιερώθηκε στο θεό Απόλλωνα, ενώ ο Απολλόδωρος στη «Βιβλιοθήκη», αναφέρει πως ιδρύθηκε από τους αργοναύτες ήδη από τα προϊστορικά χρόνια. Είναι γνωστή επίσης ως «Απολλωνία η Ηπειρωτική» και ως «Απολλωνία ή προς Επίδαμνον». Επίσης ο Αριστοτέλης επαινεί το δημοκρατικό της πολίτευμα. Κατά το 229 π. Χ. υποτάχθηκε στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και κατά την βυζαντινή εποχή καταλήφθηκε από τον Κωνσταντίνο τον Πορφυρογέννητο και συμπεριλήφθηκε στο Θέμα του Δυρραχίου.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]