Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πλωτό τείχος στήνει στο Αιγαίο το Πολεμικό Ναυτικό


Εντολή για αναχαίτιση των απειλών της Άγκυρας

Απέναντι στις απειλές του ίδιου του Τούρκου προέδρου για στρατιωτικοποίηση των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας, η Αθήνα πράττει με διπλωματικά μέσα και θέτει σε πλήρη συναγερμό τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Στο Ελληνικό Επιτελείο οι δηλώσεις Ερντογάν είναι ένα σημαντικό «καμπανάκι» διότι φαίνεται πως η Τουρκία πρόκειται το επόμενο διάστημα να ενεργοποιήσει την γνωστή γι’ αυτή «πολιτική των κανονιοφόρων» και τότε-τουλάχιστον για ορισμένες ώρες ή κάποια 24ωρα- η Αθήνα δεν έχει άλλη επιλογή από το ν’ απαντήσει με τον πλέον δυναμικό τρόπο, υπερασπιζόμενη τα κυριαρχικά δικαιώματα.

Όσο βλέπει η Άγκυρα, λένε ανώτατες πηγές, ότι η Ελλάδα μέσω της νόμιμης οδού της διπλωματίας εκτροχιάζει τις παράνομες και παράλογες αξιώσεις που θέτει η Τουρκία, τόσο εκείνη θ’ ανεβάζει τον πήχη των προκλήσεων.

Αυτός είναι και ο λόγος που εδώ και μέρες το Πολεμικό Ναυτικό έχει λάβει εντολή για πλήρη εγρήγορση και διασπορά των μονάδων επιφανείας σε «hot» περιοχές που συμπεριλαμβάνουν οι παράνομοι χάρτες που έχει δημοσιεύσει η Άγκυρα.

Όπως σημείωναν ανώτατες πηγές του Πολεμικού Ναυτικού, η υπάρχουσα εγρήγορση θα είναι μια παρατεταμένη κατάσταση, διότι δεν αποκλείουν ακόμη κι ένα ύπουλο σχέδιο από την Τουρκία, δηλαδή ν’ αποκλείσει με μονάδες επιφανείας μια περιοχή από αυτές που συμπεριλαμβάνονται στους παράνομους χάρτες ερευνών και στη συνέχεια να εκδώσει τη ναυτική οδηγία για το σεισμογραφικό που θα λάβει εντολή να την πραγματοποιήσει.


Οι ίδιες πηγές μάλιστα τόνιζαν πως ορισμένες από τις ασκήσεις του ναυτικού θα επικεντρωθούν σ’ αυτές τις περιοχές, νότια δηλαδή της Ρόδου, κοντά στην Κάσο, την Κάρπαθο και το ακριτικό Καστελόριζο.

Ανάμεσα στις δυνάμεις που πρόκειται να λάβουν μέρος εκτός των μονάδων επιφανείας, αυξημένη θα είναι και η συμμετοχή των υποβρύχιων κυνηγών του στόλου. Το Επιτελείο με αυτό τον τρόπο στέλνει διπλό μήνυμα αυξημένης εγρήγορσης και επιχειρησιακής ετοιμότητας για την ευαίσθητη περιοχή που έχει βάλει στο μάτι η Τουρκία.

Ήδη σε προγενέστερο χρόνο και όσες φορές το Πολεμικό Ναυτικό έχει εκδώσει navtex για ασκήσεις στην θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου, η Τουρκία παρατύπως εκδίδει δική της ναυτική οδηγία επιχειρώντας εμπράκτως ν’ αμφισβητήσει της Ελληνική κυριαρχία της περιοχής.

Το «Ρουά» της Αθήνας στις αξιώσεις της Άγκυρας

Η Ελλάδα βαδίζει στον δρόμο του Διεθνούς Δικαίου και επισφραγίζει με την Ιταλία την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, απαντά εμμέσως και στις Τουρκικές αιτιάσεις, ότι δηλαδή τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα.

Και μπορεί αυτό το μήνυμα να μην αρέσει καθόλου στη γείτονα, ωστόσο η Αθήνα δημιουργεί απέναντι στις μόνιμες πλέον προκλήσεις δημιουργεί το πλέγμα ασφαλείας που την προστατεύει από τις αξιώσεις της Τουρκίας.

Παράλληλα όμως επειδή η Τουρκία έχει δείξει με κάθε έννοια και τρόπο ότι όλα αυτά, δηλαδή την διπλωματική οδό, δεν την αναγνωρίζει, στην Αθήνα γίνεται κατανοητό ότι το θερμό καλοκαίρι και ακόμη το πιο θερμό φθινόπωρο, μπορεί να έρθουν νωρίτερα. Η ρητορική της Άγκυρας σε πλήρη εναρμόνιση με τον δρόμο των προκλήσεων οδηγεί μέρα με τη μέρα στην κλιμάκωση των σχέσεων.

Και επειδή βλέπουν στο Ελληνικό Επιτελείο τα γεγονότα και τις ραγδαίες εξελίξεις στην περιοχή, Αξιωματικοί και στελέχη στις μάχιμες μονάδες οπλίζονται με την απαραίτητη υπομονή ώστε να βρίσκονται με καθαρό μυαλό στην πρώτη γραμμή αποτροπής όποτε αυτό χρειαστεί.

Οι ρητορικές επιθέσεις του Τούρκου προέδρου αλλά και οι διπλωματικοί ελιγμοί της Αθήνας κάνουν το Τουρκικό Επιτελείο να επιχειρεί ήδη την δημιουργία των πρώτων αντιδράσεων.

Οι 25 παραβιάσεις που έγιναν κατά την Τρίτη μόνο από μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Τουρκίας αναδεικνύει την τάση (σ.σ. σε συνδυασμό με τις κατασκοπευτικές πτήσεις της Δευτέρας) έναρξης νέου παραβατικού καθημερινού κύκλου στον ουρανό του Αιγαίου. Οι αερομαχίες το βόρειο και το νοτιοανατολικό Αιγαίο, κάτω από τη Ρόδο φαίνεται ότι κι αυτές δεν ήταν τυχαίες. Οι ασκήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας και η συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό, που έχει κατακλείσει το Αιγαίο είναι διαρκείς.

Επιτελείς έλεγαν ότι και πάλι απέναντι στους μεγάλους σε αριθμό σχηματισμούς της Πολεμικής Αεροπορίας η γείτονα επιχείρησε να παρενοχλήσει τα Ελληνικά φτερά, χωρίς να υπολογίζουν γι’ ακόμη μια φορά τ΄ αεροσκάφη επιφυλακής που πάντοτε καιροφυλακτούν για να καταδιώξουν τον εναέριο εισβολέα.

HellasJournal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]