Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ακάρ: Ελάτε να τα βρούμε, διαφορετικά θα λυπηθείτε


«Επαναλαμβάνουμε υπομονετικά την πρόσκλησή μας στους συνομιλητές μας», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας

Μήνυμα για διάλογο, αλλά και μήνυμα…καθίστε ήσυχα απέστειλε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, προς Ελλάδα και Κύπρο.

Μιλώντας σε στρατόπεδο στην Καισάρεια, ο Χουλουσί Ακάρ απηύθυνε από τη μία πρόσκληση για διάλογο προς την Ελλάδα, αλλά από την άλλη προειδοποίησε όσους προσπαθήσουν να δημιουργήσουν τετελεσμένα χωρίς την Τουρκία στην ανατ. Μεσόγειο, ότι θα… στενοχωρηθούν.

«Επαναλαμβάνουμε και πάλι στους συνομιλητές μας υπομονετικά την πρόσκλησή μας. Γιατί εμείς δεν φοβόμαστε να συναντηθούμε, συνάδελφοι, αυτό το ιερό έθνος δεν έχει πραγματικά να ντραπεί για τίποτα. Εμείς τους το λέμε… ‘Ελάτε να καθίσουμε, να τα βρούμε, να συζητήσουμε και να συνεργαστούμε’», διαμήνυσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, διαφορετικά «αν επιχειρήσετε να κάνετε ο,τιδήποτε διαφορετικό από αυτά που λέμε, αν διανοηθείτε να δημιουργήσετε οποιοδήποτε τετελεσμένο, θα στενοχωρηθείτε. Μην το δοκιμάσετε, μην το κάνετε», προειδοποίησε ο Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος επανέφερε το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

«Στη Συνθήκη της Λωζάνης υπάρχουν ορισμένοι όροι και αυτό που τους λέμε είναι ότι πρέπει να τηρηθούν αυτοί οι όροι. Τους λέμε ότι πρέπει να αποστρατικοποιήσετε τα νησιά. Τους λέμε κάντε κάτι με τη διαφορά ανάμεσα στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο. Άλλος είναι ο εναέριος χώρος, άλλα τα χωρικά ύδατα», υπέδειξε ο Τούρκος ΥΠΑΜ.


Η Άγκυρα ζητάει νέα συνάντηση στρατιωτικών επιτροπών

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας ζητά στην παρούσα κατάσταση την εκ νέου συνάντηση των στρατιωτικών επιτροπών των δύο χωρών, αλλά κατηγορεί την Αθήνα για καθυστέρηση.

«Με τους συνομιλητές μας υπήρξαν τρεις συναντήσεις, μια στην Αθήνα και δυο στην Άγκυρα. Χρειάζεται και μια καινούργια συνάντηση. Καθυστερούν συνεχώς την τέταρτη συνάντηση προβάλλοντας ανούσιες προφάσεις», είπε ο Χουλουσί Ακάρ.

«Γίνεται σοβαρή προπαγάνδα και υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα αντίληψης, αλλά μπορούμε να σηκώσουμε το βάρος. Όλα είναι ανοικτά σε αυτές τις συνομιλίες. 20 (άτομα) από την πλευρά μας και 20 από την πλευρά τους. Όλοι ξέρουν τα πάντα. Βάλτε τα στο τραπέζι. Δεν υπάρχει τίποτε ανεπίσημο. Όταν μιλάμε επίσημα, όλοι προσπαθούν να μας κατηγορήσουν. Αλλά αυτό δεν είναι λύση», τόνισε.

Ο Τούρκος ΥΠΑΜ συμβούλεψε μάλιστα την Αθήνα να μην περιμένει αποτέλεσμα από τρίτους.

«Περιμένουν αποτέλεσμα από τρίτες χώρες, αλλά δεν θα καταλήξουν πουθενά με αυτόν τον τρόπο. Όταν συμβεί κάτι, εκείνοι οι τρίτοι, θα σας εγκαταλείψουν. Εμείς λέμε, ελάτε να καθίσουμε να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε. Είμαστε πολύ ευαίσθητοι σχετικά με τις παρενοχλήσεις και τις παραβιάσεις. Επανειλημμένα έχουμε πει ότι προσπαθούμε να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας όσο μπορούμε», υπογράμμισε ο Χουλουσί Ακάρ.

Η Ελλάδα διαστρεβλώνει τις προθέσεις μας

Η έκκληση του Τούρκου υπουργού Άμυνας συνοδεύτηκε πάντως από αρκετές αιχμές για διαστρέβλωση των προθέσεων της Άγκυρας.

«Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα πως ό,τι κάνουμε εδώ δεν είναι απειλή, έχει να κάνει με τα συμφέροντά μας στη θάλασσα. Σεβόμαστε τις συμφωνίες, είμαστε ανοικτοί σε διαπραγματεύσεις, υποστηρίζουμε το διάλογο, υποστηρίζουμε τις σχέσεις καλής γειτονίας. Αν και το λέμε αυτό επανειλημμένα δυστυχώς διαστρεβλώνουν τα γεγονότα, διαστρεβλώνουν τις δηλώσεις, διαστρεβλώνουν τις λέξεις, συνεχίζουν να προχωρούν προς τους στόχους τους, που είναι ωστόσο αδύνατο να υλοποιηθούν. Δεν είναι λύση αυτό, αυτά μπορούν να υλοποιηθούν μόνο μέσα από πολιτικό διάλογο, διαπραγματεύσεις, με δια ζώσης επικοινωνία, με βάση διμερείς συμφωνίες και διεθνείς συνθήκες. Όλα αυτά μπορούν να επιλυθούν με όλα αυτά τα μέσα. Έχουμε εκφράσει αυτή την άποψη επανειλημμένα», δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος κατηγόρησε την Αθήνα ότι το ίδιο κάνει και προς τρίτους όταν παραπονιέται για την Τουρκία.

«Οι γείτονές μας διαστρεβλώνουν τα γεγονότα ακόμη κι όταν απευθύνονται σε τρίτους που δεν γνωρίζουν την αλήθεια και δεν θέλουν να τη μάθουν. Και η παρέμβασή τους στα θέματα αυτά κάνουν τα πράγματα πιο δύσκολα», εκτίμησε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προασπίζει τα δικαιώματα και συμφέροντά της σε κάθε περίπτωση.

«Εμείς θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και καταστάσεις, αλλά και από την άλλη είμαστε έτοιμοι για συνεργασία και συμφωνία. Όλα αυτά τα ερμηνεύουν με αρνητικό τρόπο και μιλούν για κλιμάκωση, καταβάλλοντας ακόμη και προσπάθειες για να μετατρέψουν την κατάσταση σε κρίση. Εμείς παρόλα αυτά εμμένουμε στη στάση μας υπομονετικά και με ευγένεια. Προσπαθούμε επανειλημμένα να τους το εξηγήσουμε», είπε ο Χουλουσί Ακάρ, σημειώνοντας ότι υπάρχει πολλή δουλειά ακόμη να γίνει, ενώ κάλεσε ακόμη και τα ΜΜΕ να ενημερώνουν για αυτά τα θέματα σωστά την κοινή γνώμη.

«Ο τύπος μας πρέπει να ερευνά και να επικοινωνεί αυτές τις πληροφορίες στο κοινό. Οι πανεπιστημιακοί έχουν πολλή δουλειά να κάνουν. Οι πολιτικοί μας έχουν πολλή δουλειά να κάνουν. Αισθανόμαστε απογοήτευση που είμαστε ανίκανοι να δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει απλά δεδομένα. Αυτά πρέπει να τίθενται στο τραπέζι σε κάθε περίπτωση, από πολιτικούς, πανεπιστημιακούς, μέσα ενημέρωσης, δημοσιογράφους και με όποιο άλλον τρόπο επικοινωνίας υπάρχει για το ποια είναι τα δικαιώματα και συμφέροντα αυτής της χώρας».

«Καθίστε ήσυχα στην Κύπρο»

Ο Χουλουσί Ακάρ εμφανίστηκε ακόμη πιο λάβρος όσον αφορά το Κυπριακό. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η Τουρκία θα κάνει χρήση του δικαιώματός της ως εγγυήτρια χώρα, αν χρειαστεί.

«Στο Κυπριακό καθίστε ήσυχα. Τετελεσμένα κλπ. μην επιχειρήσετε. Ούτε να κάνετε του κεφαλιού σας. Είμαστε εγγυητές εκεί, οι άλλες χώρες η Ελλάδα και η Αγγλία είναι δικό τους θέμα αν θα χρησιμοποιήσουν αυτό το δικαίωμά τους, εμείς όμως θα το χρησιμοποιήσουμε. Στους ομογενείς μας εκεί δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα, όσο είμαστε εμείς εκεί», δήλωσε.

Κάνετε λάθος αν νομίζετε ότι θα κάνουμε πίσω στις γεωτρήσεις

Απόλυτος και κατηγορηματικός ήταν και στο θέμα των γεωτρήσεων στην ανατ. Μεσόγειο.

«Κάνουμε σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις, όλοι το γνωρίζουν αλλά κάνουν ότι δεν το καταλαβαίνουν. Κάθε μια από αυτές τις κινήσεις μας έχει νομική, ακαδημαϊκή και οικονομική βάση. Βασίζεται σε μία λογική βάση κάθε μια από αυτές. Αλλά αν δεν θέλετε να το καταλάβετε και κάνετε συμφωνίες με άλλες χώρες, αν νομίζετε ότι εμείς θα κάνουμε πίσω, κάνετε λάθος», διαμήνυσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Σχολιάζοντας τέλος το περιστατικό της παρενόχλησης της γαλλικής φρεγάτας ανοιχτά της Λιβύης, ο Χουλουσί Ακάρ είπε ότι «σήμερα ή αύριο το ΝΑΤΟ θα ανακοινώσει την απόφασή του. Τους τα εξηγήσαμε όλα με απόλυτη ευκρίνεια. Τα τουρκικά σκάφη στην περιοχή δεν αναμειγνύονται σε καμία παραβατική ενέργεια», δήλωσε. «Ενημερώσαμε σχετικά, με βίντεο, καταγραφές ραντάρ, τα καταθέσαμε όλα και τα κοινοποιήσαμε», πρόσθεσε.

Μαρία Ζαχαράκη
Έθνος



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]