Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μετά από τον κορωναϊό: Πώς θα ανοικοδομηθεί η Ευρώπη


Του Charles Grant

Ο κορωναϊός έχει δώσει ελπίδα σε εκείνους που θέλουν να δουν την ΕΕ να σκοντάφτει. Οι χώρες έχουν βάλει μπροστά τις δικές τους ανάγκες και η εμπιστοσύνη μεταξύ των κυβερνήσεων έχει εξαφανιστεί. Μια μακροχρόνια κόντρα βορρά-νότου αναφορικά με τους μελλοντικούς κινδύνους της ευρωζώνης, διευρύνεται σε ένα θανατηφόρο χάσμα.

Η οικονομική ύφεση θα πλήξει τα έσοδα των κυβερνήσεων και θα οδηγήσει σε εκτίναξη του δημοσίου χρέους και της ανεργίας. Αλλά η επίδραση του ιού θα είναι άνιση: ορισμένα κράτη της ΕΕ ξεκινούν με φορτία χρέους και εξαρτώνται από κλάδους όπως ο τουρισμός που θα πληγεί σοβαρά, παρά τον συμβιβασμό που υπέγραψαν οι υπουργοί της ΕΕ στις 9 Απριλίου.

Αρκετές χώρες του νότου, και ιδιαίτερα η Ιταλία, βρίσκονται αντιμέτωπες με δυσοίωνες προοπτικές. Οι Ιταλοί αισθάνονται πως μετά από την κρίση της ευρωζώνης και τη μεταναστευτική κρίση, η ΕΕ για άλλη μία φορά τους εγκαταλείπει. Η οικονομία τους μετά βίας έχει αναπτυχθεί από την γέννηση του ευρώ και το δημόσιο χρέος βρίσκεται στο 135% του ΑΕΠ. Ο λαϊκιστής Matteo Salvini τώρα αμφισβητεί τη συμμετοχή στην ΕΕ και είναι φαβορί να κερδίσει τις επόμενες εκλογές.

Η Κομισιόν έχει δυσκολευτεί να επιδείξει ισχυρή ηγεσία, αλλά οι περισσότεροι από τους βασικούς μοχλούς για την υγεία, τα σύνορα και την οικονομία, παραμένουν στις εθνικές πρωτεύουσες.


Η ΕΚΤ έχει απαντήσει με ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, 750 δισ. ευρώ. Αλλά η ενέργεια της ΕΚΤ δεν θα είναι αρκετή. Η ΕΕ πρέπει να πάρει ένα ρόλο στη δημοσιονομική πολιτική. Η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία θέλουν η ΕΕ να εκδώσει ομόλογα με εγγύηση από τα κράτη-μέλη. Το μεγαλύτερο μερίδιο των χρημάτων θα πήγαιναν στις χώρες που έχουν περισσότερο ανάγκη, στην επιδότηση δαπανών για την υγεία, σε εταιρικές επιχορηγήσεις, σε δαπάνες για την αντιμετώπιση της ανεργίας και σε επενδύσεις.

Τα ευρωομόλογα θα σημαίνουν ότι οι χώρες της ΕΕ που είναι σε καλύτερη κατάσταση, θα βοηθούσαν να περιοριστούν οι δεινές επιπτώσεις στις νότιες χώρες. Οι Γερμανοί, οι Ολλανδοί και άλλοι βόρειοι είναι εναντίον, καθώς φοβούνται ότι αυτό θα αποθαρρύνει τις ασθενέστερες χώρες από το να αναλάβουν επώδυνες μεταρρυθμίσεις. Έχουν ένα δίκιο, αλλά η εναλλακτική λύση -μέλη της ευρωζώνης να βυθίζονται σε αρνητικό σπιράλ συρρίκνωσης του ΑΕΠ και αύξησης χρέους, και πιθανώς εξόδου από την ΕΕ- θα ήταν πολύ χειρότερο από όλα αυτά.

Εάν η ΕΕ δεν μπορεί να απαντήσει στον κορονοϊό προχωρώντας προς τη δημοσιονομική ένωση, θα χάσει την αξιοπιστία της σε πολλά κράτη-μέλη.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στο Guardian
Capital



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]