Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οxford Economics: Η Ευρώπη καταρρέει αλλά οι ηγέτες της δεν βάζουν μυαλό


Η χαρά των ευρωσκεπτικιστών. Με αυτή τη φράση ξεκινά τη σημερινή της ανάλυση η Oxford Economics, τονίζοντας ότι ούτε σε αυτή την κρίση βάζουν μυαλό οι Ευρωπαίοι.

«Ακόμη και τώρα που η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μία πρωτοφανή κρίση που απειλεί την ευρωπαϊκή οικονομία με κατάρρευση, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αδυνατούν να συμφωνήσουν σε συντονισμένη δράση για να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους της πανδημίας», αναφέρει ο οίκος, τονίζοντας παράλληλα ότι «δυστυχώς, ακόμη και το σημαντικό μέγεθος του ESM μοιάζει πολύ μικρό για να προσφέρει επαρκή δημοσιονομική απάντηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο δεδομένου του μεγέθους της κρίσης».

Όπως σημειώνει, πολλοί αναλυτές έχουν προβλέψει τη διάσπαση της Ευρωζώνης κατά τη διάρκεια προηγούμενων κρίσεων, αλλά στο τέλος διαψεύδονταν. «Φοβόμαστε όμως ότι στη συγκεκριμένη κρίση, λόγω της φύσης της, η έλλειψη αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών-μελών δεν θα ξεχαστεί εύκολα. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη και χρόνια ζημιά στη ζώνη του κοινού νομίσματος», προσθέτει.


Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, συμπληρώνει ο οίκος, ότι οι λαϊκιστές ηγέτες ανά την Ευρώπη θα χρησιμοποιήσουν την κρίση προς όφελός τους για να προωθήσουν την εθνική τους ατζέντα. Αν οι Ευρωπαίοι δεν καταφέρουν να «απαντήσουν» με τρόπο αξιόπιστο και αποτελεσματικό, αφενός η οικονομία της Ευρωζώνης θα ανακάμψει πάρα πολύ αργά μετά την κρίση και αφετέρου θα ενισχυθεί ξανά το αντιευρωπαϊκό κλίμα στην ήπειρο.

Ούτε αυτή η πρωτοφανής υγειονομική και οικονομική κρίση είναι ικανή να διαγράψει τις κόκκινες γραμμές που χαρακτηρίζουν τις διαφωνίες των Ευρωπαίων μετά την παγκόσμια κρίση του 2008 αλλά και την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των χωρών του βορρά και του νότου. Σε μία εποχή που οι απόψεις των οικονομολόγων συγκλίνουν σε πρωτοφανές επίπεδο αναφορικά με το τι πρέπει να γίνει για να αποτραπεί η κατάρρευση της ευρωπαϊκής οικονομίας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεχίζουν να σπαταλούν πολύτιμο χρόνο σε αέναες διαπραγματεύσεις. Η Ολλανδία δείχνει να πρωτοστατεί και να μη δέχεται κανένα μέτρο αμοιβαιοποίησης των κινδύνων και «σε καμία περίπτωση» την έκδοση ευρω-ομολόγου.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]