Η Ευρωπαϊκή Ένωση σε δυϊσμό
Του Δημήτρη Γκάτσιου
Μπροστά σε μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ιστορίας του βρίσκεται εδώ και λίγες ώρες το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, που κινείται στον απόηχο της επτάωρης τηλεδιάσκεψης των ηγετών της Ένωσης, η οποία έληξε χωρίς… λευκό καπνό όσον αφορά στο μέγιστο ζητούμενο.
Την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορωναϊού, που ανέδειξε, εκ νέου, τις διαφορές της οπτικής ανάμεσα στις χώρες του Βορρά και του Νότου. Ουσιαστικά, μέσα στις επόμενες 15 ημέρες, η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις, οι οποίες είτε θα έχουν τη…σφραγίδα του ενιαίου, όπως ζητεί με την επιστολή της η "ομάδα των εννέα", είτε θα περιχαρακώσει τις στρατηγικές στο στενό όριο του κράτους-μέλους.
Η τηλεδιάσκεψη των 27 ηγετών εστίασε σχεδόν αποκλειστικά στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Παρά την επιστολή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν και των πρωθυπουργών της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Σλοβενίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και τη νέα παρέμβαση της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, οι αντιστάσεις των χωρών του Βορρά ήταν ισχυρές.
Πλέον, η…μπάλα περνάει στο τερέν του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, που καλείται μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες να φέρει στην πρώτη γραμμή τις προτάσεις για μία κοινή στρατηγική, η οποία θα στηρίζει τα κράτη-μέλη της Ένωσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της παρέμβασης που πραγματοποίησε, κράτησε στην πρώτη γραμμή την έκδοση κορωνα-ομολόγου και επέμεινε στο περιεχόμενο της επιστολής, που υπέγραψαν οι εννέα ηγέτες.
Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι οι χώρες που υποστηρίζουν την πρόταση εκπροσωπούν το 57% του Α.Ε.Π. της Ευρωζώνης και σημείωσε πως στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακοινώθηκε πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους δύο τρισεκατομμυρίων δολαρίων και έχουν χαθεί ήδη τρία εκατομμύρια θέσεις εργασίας, αναδεικνύοντας την ανάγκη λήψης γενναίων πρωτοβουλιών.
Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στην αναντιστοιχία ανάμεσα στους όρους που χρησιμοποιούνται για την περιγραφή αυτής της κρίσης και στα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής και ζήτησε να διερευνηθούν όλοι οι εναλλακτικοί τρόποι μίας ενιαίας ευρωπαϊκής απάντησης.
Τη… μάχη που δόθηκε στη διάρκεια της μαραθώνιας τηλεδιάσκεψης των 27 ηγετών περιέγραψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, που έκανε λόγο για μία "πολύ έντονη, υψηλής ποιότητας συζήτηση". Στο κοινό ανακοινωθέν τους οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανέφεραν πως θα πράξουν ό,τι είναι απαραίτητο για την προστασία των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αντιμετώπιση της κρίσης, με τις προτεραιότητες να είναι:
- Ο περιορισμός της εξάπλωσης του κορωναϊού. Οι χώρες θα συνεχίσουν να λαμβάνουν μέτρα και να συνεργάζονται μεταξύ τους, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωναϊού.
- Η προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού, με τους ηγέτες να καλούν την Κομισιόν να συνεχίσει και να επιταχύνει τις προσπάθειές της, ώστε να διασφαλιστεί έκτακτη και επαρκής πρόβλεψη ιατρικού εξοπλισμού σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
- Η συνεχιζόμενη έρευνα, με στόχο να βρεθεί το ταχύτερο δυνατό εμβόλιο κατά του ιού.
- Η αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων.
Capital
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...