Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα τουρκικά social media «χαράσσουν πορεία» στο δρόμο για τα σύνορα


Βίντεο, ηχητικά μηνύματα, φωτογραφίες διακινούνται συνέχεια μέσω των κοινωνικών δικτύων και πολλές φορές καθορίζουν πού και πώς θα κινηθούν πρόσφυγες και μετανάστες

Μεσημέρι Κυριακής στον συνοριακό σταθμό Παζάρ Κουλέ, απέναντι από τις Καστανιές στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και μια ομάδα προσφύγων και μεταναστών έχει συγκεντρωθεί γύρω από έναν αυτοσχέδιο σταθμό φόρτισης κινητών και «σερφάρει» μετά μανίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναζητώντας πληροφορίες για την κατάσταση στην άλλη πλευρά των συνόρων. Το βίντεο που μόλις έφτασε στο Whatsapp δείχνει μια ομάδα που ισχυρίζεται ότι έχει περάσει τα σύνορα και αμέσως τα τηλέφωνα «πιάνουν φωτιά» καθώς όλοι θέλουν να μάθουν περισσότερα γύρω απ' αυτό.

Οι πληροφορίες που διακινούνται μέσω διαφόρων ομάδων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημιουργούν ένα νέφος πληροφοριών που πρόσφυγες και μετανάστες μοιάζουν αδύναμοι να διαχειριστούν. «Είναι ο μόνος τρόπος για να ανταλλάσσουμε πληροφορίες και παρά το γεγονός ότι πολλές φορές καταλαβαίνουμε πως πίσω από κάποιες από τις πληροφορίες που διακινούνται βρίσκονται κυκλώματα διακινητών με τα δικά τους συμφέροντα, είναι για εμάς ένας τρόπος να συντηρήσουμε ζωντανή την ελπίδα», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ νεαρός Σύρος, ο οποίος λέει ότι ήρθε από το Χαλέπι με προορισμό τη Γερμανία, όπου ζει από το 2016 η υπόλοιπη οικογένεια του.


Βίντεο, ηχητικά μηνύματα, φωτογραφίες διακινούνται συνέχεια μέσω των κοινωνικών δικτύων και πολλές φορές καθορίζουν πού και πώς θα κινηθούν οι ομάδες των προσφύγων και μεταναστών, σημειώνει και στην ερώτηση πώς μπορούν να είναι σίγουροι για την αυθεντικότητα των βίντεο και των φωτογραφιών ή για τον χρόνο που τραβήχτηκαν, απαντά πως τέτοια δυνατότητα δεν υπάρχει γι' αυτό προχωρά με το ένστικτο.

«Μας έχουν πει για ένα πέρασμα με βάρκα κοντά στα Ίψαλα που κοστίζει 100 δολάρια ανά άτομο. Είναι το πιο σύντομο πέρασμα αλλά επικίνδυνο. Και τα πράγματα με τους διακινητές έχουν αγριέψει», λέει ένας νεαρός Αφγανός, ο οποίος ζει εδώ και δυο χρόνια στην Τουρκία αλλά πλέον, όπως λέει, η κατάσταση έχει γίνει ανυπόφορη. Την ίδια ώρα, πλήθος λεωφορείων και ταξί περιμένουν στα σύνορα για όσους θέλουν να μετακινηθούν είτε προς τον συνοριακό σταθμό στα Ίψαλα, όπου έχει δημιουργηθεί ένα άλλο «μέτωπο» από πρόσφυγες και μετανάστες είτε προς την Κωνσταντινούπολη και τις άλλες τουρκικές πόλεις απ' όπου ξεκίνησαν το ταξίδι.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]