Γαλλικό πλοίο στην Κρήτη «δοκιμάζει» την Αγκυρα
Σε τεστ των τουρκικών αντανακλαστικών στην περιοχή νότια της Κρήτης αναμένεται να μετατραπούν οι προγραμματισμένες θαλάσσιες έρευνες που θα κάνει το επόμενο χρονικό διάστημα γαλλικό ωκεανογραφικό πλοίο στα νότια της Κρήτης. Συγκεκριμένα, από την Αθήνα έχει αδειοδοτηθεί ωκεανογραφικό γαλλικό σκάφος, το οποίο θα διεξαγάγει επιστημονικές έρευνες από το Ιόνιο μέχρι τα νότια και εν συνεχεία στα ανατολικά της Κρήτης από τις αρχές Μαρτίου έως τα μέσα Απριλίου. Πέρυσι, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2019, ανάλογες έρευνες είχαν πραγματοποιηθεί από το γαλλικό ωκεανογραφικό «Pourqoi-pas», οι οποίες ουδέποτε ολοκληρώθηκαν λόγω της παρενόχλησης που δέχθηκαν στην περιοχή νότια της Κρήτης και του Καστελλόριζου από τουρκικές φρεγάτες και αεροσκάφη. Φέτος, το ωκεανογραφικό θα πλεύσει σε περιοχές οι οποίες περιλαμβάνονται στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, κάτι που εκ των πραγμάτων δημιουργεί ερωτήματα για τη στάση που θα τηρηθεί.
Στην Αθήνα, πάντως, παραμένει ως πλέον πιθανό σενάριο εκείνο της διεκδίκησης αλιευτικών δικαιωμάτων στη ζώνη που έχει οριοθετηθεί από το τουρκολιβυκό μνημόνιο, ανάμεσα στο Καστελλόριζο και στα νότια της Κρήτης. Οι έρευνες του γαλλικού ωκεανογραφικού θα πραγματοποιηθούν εντός αυτής περιοχής. Η γαλλική παρουσία, πάντως, ήταν έντονη και κατά το προηγούμενο διήμερο, αυτή τη φορά με το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ», το οποίο και έπλευσε, συνοδευόμενο μεταξύ άλλων από τη φρεγάτα «Ψαρά», στα νότια της Κρήτης. Εκεί, τα Ραφάλ που βρίσκονται επί του «Σαρλ ντε Γκωλ» πραγματοποίησαν ασκήσεις με μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.), με σκοπό την εκτέλεση πολλών σεναρίων. Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία φέτος θα συμμετάσχει στον «Ηνίοχο 2020», άσκηση η οποία εξελίσσεται σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών.
Σκοπός της Αθήνας είναι η διατήρηση μιας διαρκούς παρουσίας στα νότια της Κρήτης και στην περιοχή του Καστελλόριζου. Στόχος, αναφέρουν αρμόδιες πηγές, είναι να υπάρχει ελληνική παρουσία όπου επιχειρηθεί να γίνει τουρκική κίνηση και όχι να υπάρξει εκ των υστέρων παρέμβαση. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η διαρκής παρουσία μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) περί την Κρήτη, κάτι που γίνεται με την εκ περιτροπής πλεύση στον Ναύσταθμο Σούδας φρεγάτας και υποβρυχίου. Επίσης, τις προηγούμενες ημέρες έγιναν στην ευρύτερη περιοχή μεγάλες ανθυποβρυχιακές ασκήσεις. Σκοπός, όπως ήδη ανέδειξε την περασμένη εβδομάδα η «Κ», είναι η σταδιακή ενεργοποίηση της Διοίκησης Επιχειρήσεων Ανατολικής Μεσογείου (ΔΕΑΜ) με έδρα τον Ναύσταθμο Κρήτης, στη Σούδα. Στην αύξηση της διεθνούς παρουσίας στην ευρύτερη περιοχή νότια της Κρήτης θα συμβάλει και η αεροναυτική επιχείρηση της Ε.Ε. με σκοπό την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.
Απροθυμία συμμάχων
Η Τουρκία δεν έχει, βέβαια, λόγο για τις αποφάσεις σε επίπεδο Ε.Ε., ωστόσο στο ΝΑΤΟ προσπαθεί διαρκώς να ακυρώσει τη ναυτική δράση στο Αιγαίο για την παρακολούθηση των προσφυγικών ροών. Αυτή τη στιγμή η δράση του ΝΑΤΟ εξακολουθεί να διεξάγεται αποκλειστικά και μόνο σε δύο από τις τέσσερις περιοχές του Ανατολικού Αιγαίου, λόγω της άρνησης της Τουρκίας να επιτρέψει την επέκτασή της νοτιότερα της Ικαρίας. Σύμφωνα με πληροφορίες που διαθέτει η «Κ», στις πρόσφατες συναντήσεις που έγιναν σε πολιτικό, διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο στις Βρυξέλλες, η Αγκυρα δεν επιτρέπει την πτήση των οργανικών ελικοπτέρων που φέρουν οι φρεγάτες της νατοϊκής δύναμης, ενώ εσχάτως παρατηρούνται ανακρίβειες στις τρίμηνες αναφορές της δραστηριότητας στο Αιγαίο για το προσφυγικό. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προκύπτουν τρία συμπεράσματα: Πρώτον, δεν αναδεικνύονται ορθά τα στοιχεία της Ναυτικής Διοίκησης του ΝΑΤΟ (MARCOM) και του Ανώτατου Στρατηγείου Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (SHAPE) για την αύξηση των προσφυγικών ροών σε σύγκριση με το 2018. Δεύτερον, δεν αναδεικνύεται το κενό που έχει δημιουργηθεί στη δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο μετά την αποχώρηση του αλβανικού πλοίου. Και, τρίτον, οι Σύμμαχοι εμφανίζονται απρόθυμοι να συνδράμουν στην επιχείρηση. Το πρόβλημα είναι γενικότερο, καθώς υπάρχουν ελλείψεις και στην επιχείρηση «Sea Guardian» στη Μεσόγειο. Για αυτήν έχουν επανειλημμένως προθυμοποιηθεί να συμμετάσχουν τρίτες χώρες, όπως το Ισραήλ με πολεμικό πλοίο και η Αυστρία με ομάδα νηοψίας, κάτι που σαμποτάρεται διαρκώς από την Τουρκία.
Στις ΗΠΑ
Η Αθήνα κρατάει στενές τις επαφές της με τις ΗΠΑ καθ’ όλη τη διάρκεια της τρέχουσας, ιδιαίτερα κρίσιμης περιόδου. Αύριο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον όπου θα μιλήσει στο συνέδριο του AIPAC (Αμερικανοϊσραηλινή Επιτροπή Δημοσίων Υποθέσεων) με θέμα την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Η παρουσία του κ. Δένδια στην Ουάσιγκτον σε αυτή την εκδήλωση είναι ενδεικτική και των θερμότατων σχέσεων της Αθήνας με το Ισραήλ και το εβραϊκό λόμπι στις ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για την οριστικοποίηση της επίσκεψης του υπουργού Εθνικής Αμυνας στις ΗΠΑ, κατά πάσα πιθανότητα στα τέλη Μαρτίου. Το ενδιαφέρον του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για την επίσκεψη είναι πολλαπλώς αυξημένο, ιδιαίτερα υπό το φως των πληροφοριών ότι είναι πιθανή η παραχώρηση καταδρομικών «Τικοντερόγκα», προκειμένου αυτά να αποτελέσουν την ενδιάμεση λύση του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) για τα επόμενα χρόνια. Τα συγκεκριμένου τύπου καταδρομικά (με δύο κάθετους εκτοξευτές 122 θέσεων για πυραύλους) αποσύρονται μέσα στα επόμενα χρόνια από το Αμερικανικό Ναυτικό και φαίνεται ότι είναι πιθανή μια τέτοια συμφωνία, στο πλαίσιο της ευρύτερης αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ.
Βασίλης Νέδος
Καθημερινή
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...