Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κορωναϊός: Ώρα να μείνουμε σπίτι


Στην περίπτωση του κορωναϊού η φράση «έχουμε πόλεμο» δεν είναι άλλη μια υπερβολή

Τις τελευταίες μέρες διαβάζω συνεχώς στα μέσα της κοινωνικής της δικτύωσης μηνύματα Ιταλών οι οποίοι μοιράζονται την τρομερά οδυνηρή εμπειρία τους. Μηνύματα αυστηρά, μηνύματα θρηνητικά, μηνύματα χιουμοριστικά, μηνύματα κάθε ύφους που όλα συμβουλεύουν ή ακόμα και εκλιπαρούν για ένα πράγμα: ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΠΙΤΙ!

Όπως λένε οι ίδιοι οι Ιταλοί στις μαρτυρίες τους, μία από τις βασικές αιτίες που η μπάλα στη χώρα τους χάθηκε, είναι επειδή δεν κατάφεραν εγκαίρως να βρουν τη χρυσή τομή ανάμεσα στο «δεν πανικοβάλλομαι» και «για κάποιο διάστημα η ζωή μου πρέπει να αλλάξει». Πολλοί συνέχισαν να ζουν όπως πρίν, δεν άλλαξαν τις κοινωνικές τους συνήθειες και δεν έχτισαν εκείνο το τείχος που θα καθυστερούσε την εξάπλωση του ιού και θα έσωζε εκατοντάδες (και αργότερα ίσως χιλιάδες) ανθρώπους.

Θα ήταν μάλλον δύσκολο να αντιδράσουν διαφορετικά. Ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που χτυπήθηκε από την πανδημία, και είχε την τύχη που εχουν στον πόλεμο οι στρατιώτες της πρώτης γραμμής. Οι Ιταλοί, δηλαδή, έχουν ελαφρυντικά. Εμείς, που έχουμε το παράδειγμα και την πικρά αποκτημένη εμπειρία τους, δεν έχουμε κανένα. Γιατί ξέρουμε καλά τι πρέπει να κάνουμε για να τελειώσει αυτός ο πόλεμος μια ώρα αρχύτερα: να αυτοπεριοριστούμε.


Να μείνουμε σπίτι για όσο περισσότερο μπορούμε, να συναντήσουμε όσο λιγότερους ανθρώπους είναι δυνατόν, να αποφύγουμε όσο γίνεται τους χώρους με πολύ κόσμο. Να περιορίσουμε τις εξόδους και να απομονωθούμε. Κι όσο πιο πολύ τα κάνουμε όλα αυτά τόσο πιο γρήγορα θα έχουμε τη δυνατότητα να βγούμε και να διασκεδάσουμε και να παρακολουθήσουμε θεάματα μαζί με άλλους χωρίς την απειλή του κορωναϊού πάνω από το κεφάλι μας.

Στην περίπτωση του κορωναϊού η φράση «έχουμε πόλεμο» δεν είναι άλλη μια υπερβολή ή ένα σχήμα λόγου κατασκευασμένο για να αισθανθούν καλά (εκ του ασφαλούς) οι κρυμμένοι πίσω από το πληκτρολόγιό τους συμπολίτες. Είναι μια πραγματικότητα με νεκρούς, συστήματα υγείας που κινδυνεύουν να καταρρεύσουν και οικονομίες που δοκιμάζονται. Είναι ένας πόλεμος στον οποίο πρέπει να πολεμήσουμε ακόμα κι εμείς που δεν είμαστε επιστήμονες που ψάχνουν εμβόλιο ή θεραπεία, που δεν είμαστε γιατροί και νοσηλευτές σε κάποιο νοσοκομείο. Είναι ένας πόλεμος του οποίου η έκβαση, η διάρκεια, οι συνέπειες και τα θύματα θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τη δική μας συμπεριφορά. Ένας πόλεμος τον οποίο εμείς στα μετόπισθεν (εμείς που η στάση μας είναι απολύτως καθοριστική) πρέπει να τον δώσουμε αλλάζοντας συνήθειες. Και ευτυχώς για να το κάνουμε αυτό, για να πολεμήσουμε, έχουμε στη διάθεσή μας ένα υπερόπλο: την τεχνολογία.

Χάρη στην τεχνολογία μπορούμε πια να κάνουμε σχεδόν τα πάντα από το σπίτι. Μπορούμε να παρακολουθήσουμε όποια ταινία και όποιο σίριαλ θέλουμε, να παίξουμε όποιο videogame θέλουμε είτε μόνοι μας είτε με ανθρώπους από όλο τον κόσμο, μπορούμε να διαβάσουμε όποιο βιβλίο θέλουμε κι αν το βιβλίο που θέλουμε δεν υπάρχει στη βιβλιοθήκη μας μπορούμε να το παραγγείλουμε. Όπως μπορούμε να παραγγείλουμε τα ψώνια μας, το φαγητό και τον καφέ μας. Κάποιοι μπορούν ακόμα και να δουλέψουν από το σπίτι. Ποτέ άλλοτε στην ιστορία της ανθρωπότητας το να μείνεις σπίτι δεν ήταν τόσο εύκολο.

Φίλες, φίλοι και οι υπόλοιποι, από τον αριθμό των θυμάτων μέχρι την οικονομική ζημιά των επιχειρήσεων, τα πάντα θα εξαρτηθούν από το αν θα κερδηθεί αυτός ο πόλεμος. Μια επιχείρηση που μπορεί να δοκιμαστεί στον πόλεμο δεν θα υπάρχει καν αν ο πόλεμος χαθεί. Γιατί αυτόν το πόλεμο ή θα τον κερδίσουμε ή θα τον πιούμε άσχημα. Όλοι. Και μπράβο μας.

Υ.Γ. Δεν είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ειρωνεία της τύχης που η κατακριτέα ευκολία με την οποία τα παιδιά κολλάνε σε μια οθόνη ενός υπολογιστή ή μιας παιχνιδομηχανής ή ενός τηλεφώνου με τις ώρες, μπορεί να είναι σωτήρια;

Μάνος Βουλαρίνος
AthensVoice



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Η πρώτη Ευρωπαϊκή χώρα που επισκέφθηκε ο ιός ήταν η Γερμανία όταν νόσησαν οι εργαζόμενοι στην ΒΕΜΠΑΣΤΟ, στο ΣΤΟΚΝΤΟΡΦ από μια Κινέζα εκπαιδευόμενη. ....A family-owned car-parts supplier called Webasto, located near Munich, Germany reportedly had 16 employees infected by the virus. The company who not only supply automotive parts to German automakers but also supply parts to China. Webasto had announced that an employee from China visited Stockdorf in 20 January and was tested positively for the coronavirus after his return to China. Μερικές ημέρες αργότερα 16 εργαζόμενοι της Webasto νόσησαν με τον κορωνοϊό, οδηγώντας την εταιρεία στο κλείσιμο των γραφείων της και βάζοντας σε καραντίνα πολλούς από τους υπαλλήλους της.

    Ωστόσο, ένα από τους εργαζομένους που είχε κολλήσει τον ιό αψήφησε τις εντολές και ταξίδεψε στην Ιταλία, στην περιοχή της Βόρεια Λομβαρδίας κοντά στο Μιλάνο, με αποτέλεσμα να μεταδώσει τον ιό στην περιοχή, με τις γνωστές σε όλους μας από εκεί και πέρα επιπτώσεις…

    Σημειώστε ότι η Webasto άνοιξε ξανά τα γραφεία της και υποδέχθηκε τους εργαζομένους της στις 12 Φεβρουαρίου. Ωστόσο απαγόρευσε μέχρι τα τέλη Μαρτίου τα ταξίδια από και προς την Κίνα. Την προηγούμενη Πέμπτη, η Webasto ανακοίνωσε επίσημα ότι όλοι οι εργαζόμενοί της που είχαν νοσήσει από τον κορωναϊό είναι και πάλι υγιείς.
    Η Γερμανία έχει το καλύτερο σύστημα υγείας σε όλη την Ευρώπη.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εσυ στο σπιτακι σου νεοταξιτικο εξυπνοπουλι της αηδιαστικης Αthens Voice κ Βουλαρίνε να μην κολλησεις τιποτα... κι οι δουλοι με το μηχανακι να σου φερνουν τα βιβλια που παραγγελνεις, το φαγητο, τον καφε σου, και τα ψωνια σου.... Αρα εσυ την ζωουλα σου στο σπιτι κι οι μ.......ς να σου ψωνιζουν και να στα κουβαλανε...

    Τι ψαχνουμε;
    Τετοιοι ειστε ολοι εσεις που μια ζωη καλειται τους άλλους να συμμορφωθουν στις επιταγες της Νεας Ταξης...

    Ολοι μεσα λοιπον για να αντιμετωπισουμε αυτο που εφτιαξαν τα αφεντικα σου...
    Ολοι μεσα λοιπον μεχρι να βγαλουν το εμβολιο για να τρεχουμε ολοι να το κανουμε μεσα σε πανικο για να τα κονομησουν τα αφεντικα σου στις μυστικες λεσχες και στις στοες...

    Μπραβο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]