Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Σημειώσατε 1


Του Βασίλη Φεύγα

Στη ζωή τα πράγματα δεν έρχονται όπως τα έχεις σχεδιάσει. Στην περίπτωση του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν αυτό φαίνεται να ισχύει και με το παραπάνω και φάνηκε από τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στις Βρυξέλλες. Έπειτα από 90’ λεπτά οι συνομιλίες του με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τελείωσαν και ο κατά τα άλλα λαλίστατος Ερντογάν αποχώρησε δίχως να κάνει καν δηλώσεις. Οι συνομιλητές του Τούρκου Προέδρου στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης του ξεκαθάρισαν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι αποδοκιμάζουν τις μεθόδους του. Είναι ενδεικτική του παγωμένου κλίματος στις Βρυξέλλες, η δήλωση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, η οποία δήλωσε ότι: "μιλήσαμε ανοιχτά και ευθέως για τα θέματα στα οποία διαφωνούμε" επισημαίνοντας με έμφαση ότι: "ο σεβασμός των ευρωπαϊκών συνόρων και του "ανθρώπινου δικαιώματος" της αναζήτησης ασύλου "πάνε μαζί".

Την ίδια ώρα ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης γινόταν δεκτός από την Καγκελάριο Μέρκελ όπου είχε την ευκαιρία να επισημάνει την άμεση και έμμεση εμπλοκή των τουρκικών Αρχών στη δημιουργία και συνέχιση της μαζικής απόπειρας παραβίασης των ευρωπαϊκών συνόρων, αλλά και την επιβάρυνση της κατάστασης από την επίσης οργανωμένη επιχείρηση διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Tην ίδια ώρα η Γερμανίδα Καγκελάριος στην ομιλία της στο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ υπήρξε ξεκάθαρη αναφέροντας ότι: ”Δεν μπορεί να περιμένει η Τουρκία την κατανόησή μας όταν στην πλάτη των προσφύγων προσπαθεί να λύσει εσωτερικά προβλήματα που ουσιαστικά οδηγούν σε αδιέξοδο στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας” και ξεκαθάρισε ότι: "η Ελλάδα αναλαμβάνει μεγάλο βάρος για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης και αξίζει της πλήρους αλληλεγγύης και στήριξής μας”, ενώ επεσήμανε ότι η Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας αφορά μεταξύ των άλλων και τον σεβασμό των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτή.


Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι το μεταναστευτικό εισέρχεται σε μια νέα φάση και πρόσθεσε ότι για να μπορέσουμε να συζητήσουμε σοβαρά πώς η Τουρκία μπορεί να ξαναγίνει σύμμαχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσπάθεια αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης, πρέπει να υπάρξει μία έμπρακτη αλλαγή στην πολιτική της και να προβεί σε μία σειρά κινήσεων όπως:

- Να αποσύρει αμέσως τους απελπισμένους που συγκέντρωσε στον Έβρο.
- Να πάψει να τους υποκινεί διασπείροντας fake news και προπαγάνδα.
- Να δεχθεί πίσω με γρήγορες, συνοπτικές διαδικασίες όσους παράνομους έχουν συλληφθεί σε ελληνικό έδαφος.

Το κοντράστ των δύο εικόνων είναι ενδεικτικό: Ο Έλληνας Πρωθυπουργός με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλευρό του και από την άλλη ο Τούρκος Πρόεδρος να αποχωρεί με "σκυμμένο το κεφάλι". Πέρα όμως από την εικόνα, σημασία έχει και η ουσία. Η ελληνική διπλωματία αρχίζει να πετυχαίνει νίκες και η τουρκική διπλωματία βρίσκεται στην απομόνωση, καθώς η μία ήττα διαδέχεται την άλλη, ενώ οι Ευρωπαίοι και περισσότερο η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένοι να υποκύψουν στις απειλές και τον εκβιασμό της Τουρκίας. Ακόμη και όσοι στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό βιάστηκαν να μιλήσουν για επικοινωνιακή φιέστα με την επίσκεψη της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Έβρο, σήμερα διαψεύδονται καθώς τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να μπει στην ουσία του θέματος και να κερδίσει και στο πεδίο της άσκησης εξωτερικής πολιτικής την Τουρκία. Έπειτα από πολλά χρόνια η Ελλάδα δείχνει να βρίσκει την ηγεσία που της αξίζει, μία ηγεσία που με αποφασιστικότητα και τόλμη κοιτάζει τους διεθνείς παίκτες δίχως να σκύβει το κεφάλι!

Είναι η ώρα των πανηγυρισμών; Όχι, βέβαια! Το μεταναστευτικό – προσφυγικό έχει δρόμο μπροστά του. Δρόμο για την Ευρωπαϊκή Ένωση όπου απαιτούνται ριζικές αλλαγές, κυρίως προς την κατεύθυνση της κατάργησης του "Δουβλίνου" και της υιοθέτησης μιας άλλης πολιτικής για το άσυλο. Ο δρόμος είναι μακρύς και για τη χώρα μας, καθώς εξαιτίας της γεωγραφικής μας θέσης οι μεταναστευτικές ροές θα βρίσκονται στην καθημερινότητα μας και οφείλουμε να τις διαχειριστούμε προς όφελος του εθνικού και δημόσιου συμφέροντος.

Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]