Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μετανάστες παριστάνουν τους νεοαφιχθέντες για να φύγουν λόγω κορωναϊού


Δύο φορές το τελευταίο διάστημα εντοπίστηκαν ομάδες μεταναστών σε ακτές με βρεγμένα ρούχα και υπάρχοντα, χωρίς να έχει καταγραφεί καμία άφιξη λέμβου από τα τουρκικά παράλια

Μετανάστες που διαμένουν στα hot spots των νησιών πηγαίνουν σε ερημικές ακτές, παριστάνοντας τους νεοαφιχθέντες από την Τουρκία, προκειμένου να μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα, υπό τον φόβο του κορονοϊού!

Το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί τουλάχιστον δύο φορές τις τελευταίες μέρες στη Χίο και προκαλεί προβληματισμό στις λιμενικές και αστυνομικές Αρχές, αλλά και στην τοπική κοινωνία. Πιθανολογείται πως κάποιοι ενημερώνουν τους αιτούντες άσυλο για κάθε αλλαγή στην κυβερνητική πολιτική της χώρας και τους προτρέπουν να ακολουθήσουν νέες μεθόδους προκειμένου να απεγκλωβιστούν από τα νησιά, ακόμα και αν στην περίπτωση αυτή θα είναι κρατούμενοι προς απέλαση.


Όσοι φτάνουν στις ακτές των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου από τις αρχές Μαρτίου δεν μεταφέρονται στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αιτήματος ασύλου, καθώς αυτό έχει ανασταλεί προσωρινά, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης της επιθετικής στρατηγικής της Τουρκίας. Λόγω της πανδημίας του κορωναϊού και της έξαρσης των κρουσμάτων στην γειτονική χώρα, οι νεοαφιχθέντες θερμομετρούνται και εξετάζονται, ενώ παραμένουν σε απομόνωση σε χώρους εκτός των ΚΥΤ για 14 μέρες. Στη συνέχεια μεταφέρονται σε ένα από τα δύο κλειστά κέντρα της χώρας, σε Σιντική Σερρών και Μαλακάσα, όπου κρατούνται και κινούνται οι διαδικασίες επιστροφής τους. Αυτό συνέβη τις τελευταίες μέρες με εκατοντάδες νεοαφιχθέντες.

Οι 20 μετανάστες που βρέθηκαν το πρωί της 25ης Μαρτίου στα Νένητα της νότιας Χίου φαίνονταν ταλαιπωρημένοι, τα ρούχα τους ήταν βρεγμένα, όπως και οι σάκοι με τα λιγοστά τους υπάρχοντα. Υποστήριξαν πως έφτασαν με βάρκα από τα απέναντι παράλια, αποβιβάστηκαν στην ακτή της Βοκαριάς και από εκεί πήγαν πεζοί στο χωριό να ζητήσουν βοήθεια. Οι λιμενικοί ήταν από την αρχή επιφυλακτικοί, καθώς δεν είχαν καταγράψει καμία κίνηση βάρκας με πρόσφυγες στην περιοχή, στο πλαίσιο των εντατικών περιπολιών που πραγματοποιούν στην οριογραμμή, ενώ δεν βρέθηκε καμία λέμβος στη συγκεκριμένη ακτή. Σε όλη τη διάρκεια του διημέρου 24 και 25 Μαρτίου οι αφίξεις ήταν μηδενικές στο σύνολο των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, όπως πληροφορήθηκε το ethnos.gr από τα επίσημα στοιχεία του Λιμενικού Σώματος.

Οι Αρχές εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο οι 20 που εμφανίστηκαν ως νεοαφιχθέντες είναι αιτούντες άσυλο που βρίσκονταν ήδη στο νησί και διέμεναν στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ. Παρόμοιο περιστατικό είχε καταγραφεί και πριν από μερικές ημέρες στα Καρδάμυλα. Σε περίπτωση που αποδειχτεί κάτι τέτοιο, προκαλεί εύλογη απορία το πώς κατάφεραν οι συγκεκριμένοι να φύγουν από τη ΒΙΑΛ και να μεταβούν στο σημείο όπου βρέθηκαν, «σπάζοντας» τα αυστηρά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας που ισχύουν από την περασμένη εβδομάδα στα ΚΥΤ των νησιών, για λόγους αποφυγής διασποράς του COVID-19.

Σημειώνεται πως ο εντοπισμός των μεταναστών στα Νένητα προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους, οι οποίοι ζήτησαν από τον Δήμο Χίου να απολυμάνει τους χώρους όπου βρέθηκαν οι «νεοαφιχθέντες» υπό τον φόβο να έχουν εισάγει τον κορονοϊό από την Τουρκία.

Παράλληλα, η Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων και Αιρετών Χίου με ανακοίνωσή της ζητούσε να πληροφορηθεί αν έγινε υγειονομικός έλεγχος στους νεοαφιχθέντες, αν έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα για αποφυγή διασποράς του ιού στο εσωτερικό της ΒΙΑΛ και αν υπάρχει επάρκεια αναλώσιμων υλικών ατομικής προστασίας για το προσωπικό και τους φιλοξενούμενους στο ΚΥΤ, καθώς και στο νοσοκομείο και στα σώματα ασφαλείας.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]