Και η Ε.Ε. στη "μάχη του αφηγήματος" για τον κορωναϊό
Του Κώστα Ράπτη
Η καλοσύνη των ξένων δεν είναι πάντα ευπρόσδεκτη στην Ευρώπη. Το μαρτυρεί αυτό η ολοένα και μεγαλύτερη νευρικότητα των πολιτικών ιθυνόντων και των μεγάλων μέσων ενημέρωσης μπροστά στις αποστολές αρωγής που καταφθάνουν, με την κατάλληλη επικοινωνιακή προβολή, από εξω-ευρωπαϊκές δυνάμεις στις δοκιμαζόμενες από τον κορωναϊό χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, με πρώτη την Ιταλία.
Η αποστολή του κινεζικού Ερυθρού Σταυρού στο Μιλάνο στις 14 Μαρτίου, με ομάδα ειδικών και υλικό (αναπνευστήρες και 200.000 μάσκες) έγινε δεκτή με ενθουσιασμό. Η προσγείωση την περασμένη Κυριακή στην βάση Pratica di Mare των πρώτων εννέα αεροσκαφών Ιλιούσιν με εκατό γιατρούς, υλικό και οκτώ κινητές μονάδες ραδιο-βιο-χημικού πολέμου του ρωσικού στρατού, κατόπιν εντολής του Βλαντίμιρ Πούτιν, υπήρξε ίσως ακόμη πιο θεαματική. Από κοντά και η μπριγάδα των 52 Κουβανών γιατρών που κατέφθασαν ανεμίζοντας τη σημαία τους στην πρωτεύουσα της Λομβαρδίας επίσης την Κυριακή.
Για πολλούς στην Ε.Ε. οι κινήσεις αυτές αντιμετωπίζονται ως δυνάμει απειλητικές.
Το υπαινίσσεται αυτό σε ιστολογική του ανάρτηση ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ, σημειώνοντας ότι διεξάγεται μία "παγκόσμια μάχη των αφηγημάτων”, με την Κίνα να "προωθεί, επιθετικά”, εφόσον χαλιναγώγησε την επιδημία στο εσωτερικό της, το μήνυμα ότι "σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, αποτελεί υπεύθυνο και αξιόπιστο εταίρο”.
Κατά τον Ζοζέπ Μπορέλ, η Ευρώπη πρέπει να έχει υπόψη της ότι στην αντιμετώπιση της πανδημίας "υπάρχει ένα γεωπολιτικό στοιχείο, συμπεριλαμβανομένου του αγώνα για την άσκηση επιρροής, μέσω του επικοινωνιακού spin και της "πολιτικής της γενναιοδωρίας””.
Η γαλλική εφημερίδα Le Monde, πάλι, σε άρθρο της υπό τον τίτλο "Κορωναϊός: Να κερδίσουμε και την γεωπολιτική μάχη” υποστηρίζει ότι οι χειρονομίες αλληλεγγύης είναι ευπρόσδεκτες, καθώς είναι προτιμότερο τα ρωσικά αεροσκάφη να μεταφέρουν ιατρική βοήθεια, παρά να βομβαρδίζουν νοσοκομεία στη Συρία. Η προπαγανδιστική εκμετάλλευσή τους, όμως, προσθέτει η εφημερίδα, μας θυμίζει ότι ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός δεν σταματά ούτε εν καιρώ πανδημίας.
Άλλωστε, η Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, της οποίας ηγείται ο Μπορέλ βρήκε τον χρόνο να διαπιστώσει σε έκθεσή της ότι και στο ζήτημα της πανδημίας δρά προς υπονόμευση της ευρωπαϊκής συνοχής ο "ρωσικός δάκτυλος”, επικαλούμενη την διάδοση fake news, με απώτατη προέλευση την αμερικανική άκρα δεξιά, σχετικά με τη φύση της πανδημίας.
Αν πάντως κάτι κυρίως ανησυχεί τους Ευρωπαίους ιθύνοντες, αυτό είναι αφενός ότι η αποστολή ιατρικής βοήθειας από την Κίνα και τη Ρωσία προκύπτει από συνεννοήσεις κορυφής με επιμέρους κράτη-μέλη, κατά πλήρη παράκαμψη του κοινοτικού μηχανισμού, και ότι καλλιεργούν την εντύπωση ότι οι δοκιμαζόμενες χώρες δεν έχουν να περιμένουν και πολλά από τους ίδιους τους Ευρωπαίους εταίρους τους.
Στην Ιταλία αυτό περισσότερο υπονοείται, αλλού όμως λέγεται ανοικτά. Όχι μόνο από τον πρόεδρο της εκτός Ε.Ε. Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αλλά και από τον ηγέτη της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν.
Το ζήτημα φέρεται να απασχόλησε σύσκεψη υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή έκδοση του Politico.
Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται λόγος για την καθυστερημένη συνειδητοποίηση από το Βερολίνο του διακυβεύματος για το γερμανικό γόητρο, μετά και την αίσθηση που προκάλεσε η ανακληθείσα πλέον απαγόρευση στην εξαγωγή προστατευτικού υλικού.
Η νέα μέθοδος αποκατάστασης της εικόνας της Γερμανίας συνίσταται στην προσφορά θέσεων εντατικής θεραπείας σε ασθενείς από την Γαλλία και την Ιταλία. Όμως πρόκειται για χειρονομία περισσότερο συμβολική, εφόσον για σοβαρούς πρακτικούς λόγους δεν μπορεί παρά να αφορά σε λίγες δεκάδες ανθρώπων.
Το ζήτημα είναι ότι εδν αποτελούν τα πάντα "αφήγημα”. Η συνοχή και η αλληλεγγύη της Ε.Ε. δοκιμάζεται με πολύ συγκεκριμένους τρόπους, τόσο στην καταπολέμηση της πανδημίας, όσο και στην αντιμετώπιση των σαρωτικών οικονομικών της επιπτώσεων.
Και αν στο πρώτο σκέλος αρχίζει πλέον να εμπεδώνεται η συνειδητοποίηση της ανάγκης για συντονισμένη δράση, στο δεύτερο, όπως αποκαλύπτουν οι αποφάσεις του Eurogroup μοιάζει σαν να βρισκόμαστε ακόμη από αρκετές απόψεις στην προ του κορωναϊού εποχή.
Capital
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...