Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Λουκέτο» στη Βουλή - Η χώρα κυβερνάται με ΠΝΠ


Γράφει και σβήνει με τη «μαγική» γομολάστιχά της η κυβέρνηση σχέδια νόμου, εν μέσω βομβαρδισμού διαρροών για μέτρα, συχνά αντικρουόμενα, που τη μια ημέρα αναγγέλλονται και την άλλη αναιρούνται. Κάτι που έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση σε όλους τους παραγωγικούς κλάδους, στους ανέργους και τους συνταξιούχους.

Η πλέον πρόσφατη και ενδεικτική περίπτωση είναι των δικηγόρων, οι οποίοι, στην ανακοίνωσή τους εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους, διότι άλλα είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός και άλλα προωθεί ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. Ειδικότερα, κάνουν λόγο για το «επίδομα» των 800 ευρώ, το οποίο, αν και, όπως λέγουν, είχε υποσχεθεί ο πρωθυπουργός για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, τώρα αποφασίστηκε η εξαίρεση των δικηγόρων και άλλων κλάδων.

Παλινωδίες

Γενικότερα, στην περίπτωση των μέτρων -μιας κάποιας, έστω μικρής- οικονομικής ανακούφισης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, που άλλοι χάνουν τη δουλειά τους και άλλοι κινδυνεύουν να βουλιάξουν υπό το βάρος του λουκέτου των επιχειρήσεών τους, επικρατεί κομφούζιο.

Έτσι, τη μια ημέρα γίνεται γνωστό ότι το υπουργείο Εργασίας προωθεί εκ περιτροπής εργασία, με ορατό τον κίνδυνο να μειωθούν και οι αμοιβές των εργαζομένων (όσοι, βέβαια, εξακολουθούν να δουλεύουν) κατά 50%, και την επόμενη διοχετεύονται πληροφορίες ότι "δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα" και ότι κάτι τέτοιο δεν θα ισχύσει για ένα εξάμηνο, όπως έχει αναφερθεί, δηλαδή έως τον Σεπτέμβριο, αλλά για δυο με τρείς μήνες, μέχρι τον Ιούνιο.

Είναι εμφανές ότι κάποιοι, είτε είναι ανίκανοι και παίζουν με τον πόνο του κόσμου, είτε κάνουν κινήσεις εκ του πονηρού, και, όταν βλέπουν τις αντιδράσεις που υπάρχουν στα μέτρα, κάνουν πίσω.


Στα λόγια λειτουργεί η Βουλή

Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η Βουλή ουσιαστικά έχει βάλει λουκέτο. Έτσι, πρακτικά έχει ατονήσει θεαματικά ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, η Δημοκρατία έχει υποκατασταθεί με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), και άπαντες επαφίενται στον «πατριωτισμό» των υπουργών. Οι οποίοι, αν είναι ικανοί και οξυδερκείς, έχει καλώς. Αν, όχι, τότε εκδηλώνεται σωρεία παραφωνιών και παρατράγουδων.

Το εντυπωσιακό είναι ότι, αν και άπαντες κόπτονται δήθεν για να γίνονται διαδικτυακά μαθήματα στους μαθητές των σχολείων και τους φοιτητές των Πανεπιστημίων, καθώς και να περάσει το Δημόσιο στην ιντερνετική λειτουργία, όπως επίσης και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, ουδεμία μέριμνα έχει ληφθεί για να λειτουργήσει το Κοινοβούλιο, κάνοντας χρήση των νέων τεχνολογιών.

Πρόκειται για μια επικίνδυνη υποτροπή στη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματός μας. Διότι, εδώ, δεν μιλάει κανείς για το αν πρέπει να απαγορευτεί η κυκλοφορία των πολιτών στους δρόμους. Μέτρο που οι περισσότεροι επιστήμονες θεωρούν επιβεβλημένο για υγειονομικούς λόγους. Ούτε συνδέει κανείς τα απαγορευτικά μέτρα κυκλοφορίας με το θέμα της Δημοκρατίας.

Αντίθετα, πρόκειται για την στοιχειώδη λειτουργία του πολιτεύματός μας. Άραγε, η ηγεσία της Βουλής έχει λάβει κάποιο μέτρο ούτως ώστε να αποκατασταθεί αυτή η "δυσλειτουργία"; 'Η θα συνεχίσει η χώρα να λειτουργεί με ΠΝΠ; Μορφές διακυβέρνησης που, όπως ιστορικά έχει αποδειχτεί, διογκώνουν την αλαζονεία της εξουσίας.

Παρά ταύτα, ουδείς ασχολείται με μια τόσο κρίσιμη πτυχή της μη-λειτουργίας του πολιτεύματός μας. Αντίθετα, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, όσο και τα υπόλοιπα κόμματα τηρούν σιγή ιχθύος μην και διαρραγεί το «εθνικό μέτωπο». Ο, δε, Α.Τσίπρας είναι ηλίου φαεινότερον ότι καλλιεργεί συστηματικά το προφίλ του «υπεύθυνου» πολιτικού, της «εθνικής ομοψυχίας» και «συνεννόησης», και που και που, για διάφορα θέματα, ασκεί κριτική, με το βλέμμα στραμμένο περισσότερο στην «επόμενη ημέρα».

Είναι εντυπωσιακό και ταυτόχρονα ενδεικτικό αυτών των «πονηρών ημερών» της «εποχής του φόβου», ότι από την κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση δείχνουν να αδιαφορούν ακόμα και για τα «προσχήματα». Όπως ένα από αυτά είναι η -για τυπικούς λόγους «νομιμοφάνειας»- λειτουργία του Κοινοβουλίου. Προφανώς, ουδείς τους ζητάει να λειτουργούν στις εποχές «κανονικότητας». Τουλάχιστον, όμως, ας εξεύρουν επιτέλους, μέσω των νέων τεχνολογιών, κάποιον τρόπο επαναλειτουργίας της Βουλής.

Η τωρινή κατάσταση, ναι μεν μπορεί να θεωρείται ιδανική για την εκάστοτε κυβέρνηση, η οποία θέλει να κινείται ανενόχλητη, ιδιαίτερα σε πολύ δύσκολες περιόδους, αλλά είναι άκρως προβληματική για την ίδια τη Δημοκρατία.

Ας ελπίσουμε ότι την επόμενη ημέρα, το πολιτικό προσωπικό της χώρας δεν θα ψάχνει για να βρει και να ανασυνθέσει ό,τι συντρίμμια απέμειναν από το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας μας, το οποίο, ούτως ή άλλως έχει υποστεί βαρύτατα πλήγματα την τελευταία δεκαετία.

Όπως φαίνεται από το site της Βουλής, πάντως, ήδη έχουν κατατεθεί δυο πάρα πολύ σημαντικά νομοσχέδια:

Το ένα είναι: «Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορωναϊού. Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωναϊού και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του. Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωναϊού».

Το δεύτερο, το οποίο είναι έτοιμο για συζήτηση στη Βουλή, αφορά το Μεταναστευτικό, το άσυλο και τα κέντρα μεταναστών: «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις επίταξης ακινήτων για την αποφυγή διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας. Αναστολή της υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου».

Στα κάγκελα οι δικηγόροι

Στο μεταξύ, ενώ όλες τις προηγούμενες ημέρες, οι δικηγόροι ακούνε ότι θα πάρουν το «περιβόητο» 800άρι, ένα ποσόν το οποίο για πάρα πολλούς εξ' αυτών είναι ζήτημα ζωής και θανάτου, τώρα η κυβέρνηση εμφανίζεται να παίρνει πίσω το μέτρο.

Κατόπιν τούτου, η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, σε ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Το δικηγορικό επάγγελμα έχει πληγεί καίρια από την εκ του νόμου αναστολή της λειτουργίας των Δικαστηρίων, των Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων που η Πολιτεία επέβαλε, την αποχή των δικαστικών επιμελητών, την υπολειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών και την απαγόρευση της κυκλοφορίας και των μετακινήσεων των πολιτών που δεν επιτρέπουν δικαστικές αλλά ούτε και εξώδικες εργασίες. Επί της ουσίας, τα Δικαστήρια και τα δικηγορικά γραφεία είναι κλειστά.

Οι δικηγόροι δοκιμάζονται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο κλάδο αυτοαπασχολουμένων, ένα μεγάλο δε τμήμα αυτών όχι μόνο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις τρέχουσες υποχρεώσεις του, αλλά αντιμετωπίζει και κίνδυνο βιοπορισμού, τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειές τους.

Η Πολιτεία, αναγνωρίζοντας την κατάσταση αυτή, ενέταξε τους δικηγόρους στους πληττόμενους κλάδους και στα μέτρα στήριξης, όπως συνέβη ήδη, άλλωστε, και σε άλλες χώρες της Ευρώπης (π.χ. Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία κλπ).

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με δηλώσεις του, ανέφερε ότι τα μέτρα αφορούν όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και κορυφαίοι υπουργοί, όπως και βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Και ξαφνικά, όπως φαίνεται, σε αντίθεση με τα προρρηθέντα, αποφασίστηκε να εξαιρεθούν οι δικηγόροι από το επίδομα στήριξης, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί δημόσια για τη στήριξη όλων των πληττόμενων κλάδων.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να δώσει επαρκή εξήγηση για την διαφαινόμενη αιφνίδια αλλαγή της στάσης της. Η εξήγηση αυτή δεν μπορεί να αναφέρεται σε οικονομικά δεδομένα. Και τούτο, διότι μετά τις αποφάσεις του πρόσφατου Eurogroup, έχει δοθεί ικανός δημοσιονομικός χώρος στις εθνικές κυβερνήσεις για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων στήριξης.

Επιπρόσθετα υπάρχει το δημοσιονομικό «μαξιλάρι» των περίπου 30 δισεκατομμυρίων ευρώ που υπάρχει στα αποθεματικά του κράτους και ο λογαριασμός ανεργίας αυτοαπασχολούμενων του ΟΑΕΔ, που έχει δημιουργηθεί από δεκαετίας αποκλειστικά με εισφορές των δικηγόρων. Ούτε, βέβαια, είναι δυνατή η εξίσωση ανόμοιων περιπτώσεων, προς δικαιολόγηση των αδικαιολόγητων.

Σημειώνεται ότι, από στιγμή που ανακοινώθηκαν τα μέτρα στήριξης και στα πλαίσια εξειδίκευσής τους, το δικηγορικό σώμα, ως προς την καταβολή του έκτακτου επιδόματος των 800 ευρώ, συζήτησε και τη θέσπιση κριτηρίων για τους δικαιούχους, θέση που υπερέβη ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας ότι το επίδομα θα το λάβουν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Ας μην διαφεύγει της προσοχής ότι ο δικηγορικός κλάδος έχει πληγεί ιδιαίτερα από υπέρμετρες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις τα τελευταία χρόνια, όπως η ίδια η Κυβέρνηση έχει ομολογήσει, καθώς και από την οικονομική ασφυξία της μακροχρόνιας μνημονιακής περιόδου.

(...) Δυστυχώς, στην κυβέρνηση επέλεξαν συνειδητά και αιφνίδια να αντιμετωπίσουν τους δικηγόρους ως επαγγελματίες και πολίτες δεύτερης κατηγορίας και να τους διαχωρίσουν δυσμενώς από τους υπόλοιπους.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

AntiNews


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. "Το δεύτερο, το οποίο είναι έτοιμο για συζήτηση στη Βουλή, αφορά το Μεταναστευτικό, το άσυλο και τα κέντρα μεταναστών: «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις επίταξης ακινήτων για την αποφυγή διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας.Αναστολή της υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου»."


    Τι σημαινει "επιταξη ακινητων";

    Δηλαδη οποιο ακινητο ειναι ακατοικητο, θα κατοικειται απο.."μεταναστες";

    Και γιατι να μην υπαρξει φραγη συνορων ακομα και στο Αιγαιο ,ωστε να διαφυλαχθει με σιγουρια η

    δημοσια υγεια;

    Και τελικα τι σημαινει "αναστολη ασυλου";

    Μεχρι ποτε θα ισχυσει αυτο το μετρο;

    Μετεπειτα τι γινεται;

    Ολοι αυτοι οι λαθρομεταναστες που παραβιαζουν τα συνορα μας θα εχουν το δικαιωμα υποβολης

    αιτησης ασυλου μετα το τελος της αναστολης;

    Ειναι απιστευτη η προδοσια και η ξεφτιλα τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. https://www.youtube.com/watch?v=fkVrZB8V1mg&feature=emb_title


    Κώστας Ουίλς - Costas Wills 07 03 2020 "ΕΛΛΑΔΑ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]