Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα σύνορα είναι το δικαίωμα στην ελευθερία μας


«Το σύνορο δεν είναι μια αόριστη χάραξη, αλλά ένας θεσμός που εγγράφεται στο δίκαιο και εγκαθιστά δομές, που προέρχεται από συγκρούσεις και συνθήκες, από διαπραγματεύσεις και αποφάσεις. Η ευχερής διάβαση δεν σημαίνει και ακύρωσή του. Ένας κόσμος χωρίς σύνορα είναι ένας βάρβαρος κόσμος, κάτι που μας θύμισε ο ISIS» γράφεται στο βιβλίο του Μισέλ Φουσέ «Η επιστροφή των συνόρων».

Ο ίδιος χθες μιλώντας στην Καθημερινή τονίζει ότι τα σύνορα είναι πάντα μια υπόθεση εθνική, δηλώνουν την περίμετρο μιας γεωγραφικής επικράτειας επί της οποίας ασκούνται κυριαρχικά δικαιώματα.

Τι καταλαβαίνει η Αριστερά; Σωστά ο Ριζοσπάστης καταγγέλλει την πολιτική του ΝΑΤΟ που διαλύει χώρες, ξεριζώνει ανθρώπους και τους εγκλωβίζει σε νησιά, ενώ ζεσταίνει και την πλάτη της τουρκικής επιθετικότητας. Του διαφεύγει βέβαια ότι η πλειοψηφία δεν είναι πρόσφυγες αλλά μετανάστες από χώρες που δεν έχουν πόλεμο. Του διαφεύγει ο ιμπεριαλισμός του Ερντογάν, που καμία χρεία ζεστάματος της πλάτης δεν χρειάζεται για να υπηρετήσει επιθετικά το νεοοθωμανικό του όραμα.


Όσο για την Αυγή, από άλλο πλανήτη. Ενώ τα σύνορα πολιορκούνται με επιθετικό τρόπο - ναι από ανέστιους ή τυχοδιώκτες, που όμως κανείς δεν τους υποσχέθηκε εύκολο διάβα, και που αν αυτοί οι ανέστιοι γίνουν εκατό-διακόσιες χιλιάδες και μπουκάρουν, καταρρέουν όλες οι κοινωνικές δομές της χώρας. Καταρρέει το κράτος.

Και το κράτος δεν είναι μόνο το συμπίλημα των εξουσιαστικών κοινωνικών δυνάμεων (και αν είναι, στην Ελλάδα είναι των συντεχνιών), αλλά παράλληλα και μηχανισμός κοινωνικών παροχών και προστασίας των πολιτών. Δεν μας λένε που θα φάνε, θα κοιμηθούν, θα δουλέψουν, αυτές οι δεκάδες και εκατοντάδες χιλιάδες. Και η συντριπτική τους πλειοψηφία, από Αφγανιστάν, Πακιστράν, Σομαλία, Κογκό, Μαρόκο κλπ, έχει έρθει στην Τουρκία με φτηνή βίζα και φτηνά εισιτήρια της Turkish Airlines. Παράλληλα κάποιοι από αυτούς αφέθηκαν επειγόντως ελεύθεροι από τις φυλακές για να ορμήσουν στα ελληνικά σύνορα.

Το παραμύθι να φύγουν για τις ευρωπαϊκές χώρες έχει τελειώσει. Πριν τέσσερις ημέρες οι «Πράσινοι» της Γερμανίας πρότειναν να μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας της χώρας τους 5.000 πρόσφυγες από τα ελληνικά νησιά. Το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο απέρριψε την πρόταση με προφάσεις εν αμαρτίαις. Επίσης στην ελληνική έκκληση να δεχθούν οι ευρωπαϊκές χώρες ασυνόδευτους ανηλίκους, μόνο μία δέχτηκε να φιλοξενήσει… 10!

Βέβαια ο Φουσέ τα δικαιολογεί στην Καθημερινή, λέγοντας ότι η Ε.Ε. δεν είναι εθνικό κράτος αλλά ένωση κρατών, έτσι δεν μπορεί να ασκήσει κυριαρχικά δικαιώματα περιφρούρησης, ανοίγματος η κλεισίματος συνόρων. Γι? αυτό και εκδηλώνει την αλληλεγγύη της δίδοντας χρήματα ή με άλλους πιο χειροπιαστούς τρόπους (το τελευταίο ασχολίαστο).

Τι από όλα αυτά ελκύει την προσοχή του ΣΥΡΙΖΑ; Τίποτα! Η Αυγή κύριο θέμα είχε την έξαρση του ρατσισμού! Που βρίσκεται ο ρατσισμός; Αν ιχνηλατήσουμε την σκέψη κάποιων βουλευτών του κόμματος στα πράγματα που στέλνει ο απλός κόσμος στους στρατιώτες και τους αστυνομικούς που φυλάνε τον Έβρο. Ίσως και στο φαγητό και ένα ποτήρι νερό που προσφέρουν οι ντόπιες κυράδες. Και βέβαια σε κάποια παρατράγουδα. Ολίγων.

Σαφώς υπήρξαν παρατράγουδα, κάποιοι που αυθαίρετα πήραν κυνηγετικές καραμπίνες , και κάποιοι που έστησαν γελοίες ιστοσελίδες, όπως και κάποιοι που φέρθηκαν σκαιώς σε μετανάστες, ξέχειλοι από την σωρευμένη αγανάκτηση χρόνων. Είναι καταδικαστέα και πρέπει οι αρχές να επιληφθούν και ήδη επιλαμβάνονται. Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου ανακοίνωσε ότι σχηματίστηκε ποινική δικογραφία σε βάρος 55 ατόμων.

Όμως είναι ψευδεπίγραφο να παρουσιάζεται αυτό ως το κύριο κλίμα. Το κύριο κλίμα είναι η ομόθυμη στήριξη, όχι συνολικά της κυβέρνησης αλλά, των συγκεκριμένων ενεργειών της. Και πιστεύουμε ότι αν ο πολύς κόσμος ασχολείτο με τα social media και ήξερε το μίσος και την περιφρόνηση που εξακοντίζουν οι Συριζαίοι ψηφοφόροι εναντίον τους για αυτή την ομόθυμη στήριξη, τα ποσοστά της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είχαν καταρρεύσει.

Και καλά η Αυγή, είναι στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ του 3% και παρουσιάζεται ως η «ψυχή του». Αμ ο επίσημος ΣΥΡΙΖΑ που μεγιστοποιεί αυτά τα κατά κυριολεξίαν παρατράγουδα για να μας πείσει ότι ένα κύμα φασιστικού ζόφου έχει σκεπάσει τη χώρα; Και παράλληλα δεν έχει κάνει ούτε μία επίθεση της προκοπής στον Ερντογάν. Αντιθέτως καταπίνει αμάσητη την προπαγάνδα των fake news που παράγει η υπερδραστήρια προπαγανδιστική μηχανή του.

Οι καημένοι οι πρόσφυγες φωνάζουν «Αλαχού Ακμπάρ» και υμνούν την Τουρκία, με ηλεκτρικά πριόνια προσπαθούν να κόψουν τον φράχτη, τεθωρακισμένο όχημα προσπαθεί να τον ρίξει, Τούρκοι κομάντος πετάνε χημικά με εκτοξευτήρες, αλλά οι κάποιοι δικοί μας θερμοκέφαλοι σκεπάζουν τα πάντα και κατηγορείται η Ελλάδα για ρατσισμό.

Τα σύνορα θα προφυλαχτούν πάση θυσία γιατί είναι η ελευθερία μας. Δεν κινδυνεύει από μεμονωμένους ανθρώπους, αλλά από τους τεράστιους αριθμούς των ανθρώπων που θα εισέλθουν. Αυτό δεν καταλαβαίνει η δικαιωματική Αριστερά.

Ακόμη και θετική έκβαση να έχει η συνάντηση Μητσοτάκη με την Μέρκελ και οι συναντήσεις Ερντογάν στις Βρυξέλλες, το πρόβλημα θα καταλαγιάσει επ? ολίγον ώσπου να ξαναέρθει.

Γιάννης Σιδέρης
Liberal



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]