Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Παζάρι των αντιμαχόμενων πλευρών εν μέσω αιματοχυσίας στη Λιβύη


Με την κατάπαυση πυρός που συμφώνησαν οι μεγάλες δυνάμεις στη Διάσκεψη του Βερολίνου να έχει καταρρεύσει πριν καν τεθεί σε ισχύ, με την Τουρκία κυρίως -αλλά και άλλες χώρες- να αλωνίζει στη Λιβύη, όπου μαίνεται ο πόλεμος, ξεκίνησε σήμερα στη Γενεύη ακόμα μια προσπάθεια για την επίτευξη εκεχειρίας.

Συγκεκριμένα, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, στρατιωτικοί εκπρόσωποι των αντιμαχόμενων πλευρών στη Λιβύη ξεκίνησαν συνομιλίες με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας μετά από 10 μήνες συγκρούσεων στα περίχωρα της Τρίπολης.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ακόμα και τώρα, μετά τα όσα έχουν συμβεί, Χαλίφα Χαφτάρ και Φαγέζ αλ Σαράζ αρνούνται να βάλουν στην άκρη τις προσωπικές τους διαφορές και καθίσουν στο ίδιο τραπέζι της συζήτησης.

Αναμένεται με ενδιαφέρον το αν θα συμβεί κάτι τέτοιο στο μέλλον, εφόσον οι συζητήσεις των επιτροπών τους πάνε καλά.


Ποιοι συζητούν στη Γενεύη

Η αποκαλούμενη «Κοινή Λιβυκή Στρατιωτική Επιτροπή» περιλαμβάνει πέντε υψηλόβαθμους αξιωματικούς του Λιβυκού Εθνικού Στρατού του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ και πέντε αξιωματικούς των δυνάμεων της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA).

Ο Χάφταρ εξαπέλυσε επίθεση τον περασμένο Απρίλιο για να καταλάβει την Τρίπολη, όπου εδρεύει η GNA. Λόγω των μαχών έχουν εκτοπιστεί περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι ενώ ξένες δυνάμεις αναμιγνύονται ολοένα και περισσότερο στη Λιβύη.

Ποιος υποστηρίζει ποιον

Ο Χάφταρ υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τη Ρωσία και τη Γαλλία ενώ η κυβέρνηση στηρίζεται από την Τουρκία.

Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός καθυστέρησε να ορίσει εκπροσώπους για αυτές τις στρατιωτικές συνομιλίες και φαίνεται ότι πήρε την απόφαση να συμμετάσχει σε αυτές μόνο αφού η Τουρκία εφοδίασε την GNA με αντιαεροπορικά συστήματα, στερώντας από τον Χάφταρ και τους υποστηρικτές του το πλεονέκτημα που είχαν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Οι συνομιλίες της Γενεύης έχουν ως στόχο την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και τη δημιουργία ενός μηχανισμού επιτήρησης της εκεχειρίας.

Μάχες μέχρι τέλους και δεκάδες νεκροί

Οι εν λόγω συζητήσεις λαμβάνουν μέρος λίγες ώρες μετά από ακόμα μια μέρα αιματοχυσίας στην περιοχή.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ο αριθμός των θανάτων των σύρων μισθοφόρων έχει αυξηθεί σε 72 από τότε που έφτασαν για πρώτη φορά στην Τρίπολη και συμμετείχαν στις μάχες εναντίον των ενόπλων δυνάμεων του Εθνικού Λιβυκού Στρατού.

Την ίδια ώρα, οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ αναρτούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο με στρατιωτικά μέσα, όπως τανκς φιλοτουρκικών δυνάμεων, να καταστρέφονται το ένα μετά το άλλο.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε οπτικοακουστικό υλικό από το πεδίο της μάχης που ανήρτησε στο Twitter ο ανεπίσημος λογαριασμού του Εθνικού Λιβυκού Στρατού.

Στο βίντεο, τα πολυβόλα των ανδρών του στρατάρχη γαζώνουν θέσεις του στρατού του Σάρατζ, κάτω από τις ιαχές των πολεμιστών.


Ενώ κάθε μέρα με δημοσιοποίηση εικόνων και βίντεο, ενημερώνουν πως όλο και περισσότεροι μαχητές έρχονται με σκοπό να πάρουν μέρος στη μάχη.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]