Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πώς ο Ερντογάν «βγάζει» λεφτά από τους Σύρους πρόσφυγες


Του Γιώργου Παυλόπουλου

Σύμφωνα με τα όσα επισήμως δηλώνουν ο Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνησή του, στο έδαφος της Τουρκίας υπάρχουν σήμερα πάνω από 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία. Ισχυρίζονται δε ότι προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες της φιλοξενίας τους, έχουν δαπανηθεί περίπου 35 δισ. δολάρια, από το 2011 (όταν άρχισε ο "εμφύλιος") μέχρι σήμερα.

Οι παραπάνω αριθμοί, μάλιστα, αποτελούν τον καμβά της επιχειρηματολογίας του Ερντογάν προς τους συμμάχους της χώρας του και κυρίως προς την Ευρώπη. Όπως ισχυρίζεται, είναι τόσο δυσβάσταχτο το οικονομικό βάρος που επωμίζεται η Άγκυρα, ώστε είναι απαράδεκτο να έχει λάβει μέχρι στιγμής βοήθεια μόνο 6 δισ. (σε δύο δόσεις) από την ΕΕ και ζητά πολύ περισσότερα.

Υπό αυτό το πρίσμα, τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η τουρκική ομοσπονδία συνδικάτων (Turk-is) παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Ανάμεσα στα άλλα, επειδή φαίνεται να καταρρίπτουν – τουλάχιστον εν μέρει – τα επιχειρήματα του Τούρκου προέδρου.


344 δολάρια έκαστος

Όπως προκύπτει από αυτά, λοιπόν, κάθε Σύρος αιτών άσυλο ή πρόσφυγας που βρίσκεται στην Τουρκία δαπανά κάθε μήνα και κατά μέσο όρο ένα ποσό της τάξης των 344 δολαρίων. Αυτό, με τη σειρά του, οδηγεί σε ένα αποκαλυπτικό συμπέρασμα: Όπως προκύπτει από έναν απλό πολλαπλασιασμό με τον αριθμό των πολιτών της συγκεκριμένης χώρας που η ίδια η Τουρκία ισχυρίζεται πως υπάρχουν στο έδαφός της, κάθε μήνα οι πρόσφυγες από τη Συρία αφήνουν στην τουρκική οικονομία πάνω από 12 δισ. δολάρια – ενώ σε ετήσια βάση, το ποσό αυτό ανέρχεται σε περίπου 15 δισ.

Στην περίπτωση, λοιπόν, που κανείς από τους δύο – την κυβέρνηση και την ομοσπονδία των συνδικάτων – δεν μας λέει ψέματα, τότε η αναγωγή μας οδηγεί στο εξής συμπέρασμα: Στα 8 χρόνια παρουσίας Σύρων προσφύγων στην Τουρκία (αν και προφανώς δεν ήταν 3,5-4 εκατομμύρια εξαρχής) το ποσό το οποίο ισχυρίζεται η Άγκυρα ότι έχει δαπανήσει γι' αυτούς έχει υπερκαλυφθεί.

Εάν δε συνυπολογίσουμε και την βοήθεια των Βρυξελλών, αλλά και το μαύρο χρήμα το οποίο διοχετεύεται από τους πρόσφυγες στους διακινητές για να τους μεταφέρουν στην Ευρώπη, τότε ίσως να μην συνιστά υπερβολή ο ισχυρισμός ότι όσο και να παραπονιέται ο Ερντογάν, έχει βγάλει και κέρδος από αυτό το αλισβερίσι με τους απελπισμένους ανθρώπους!

Φτηνό εργατικό δυναμικό

Η υπόθεση, μάλιστα, έχει και συνέχεια. «Είναι γνωστό ότι στην αγορά εργασίας, όλες σχεδόν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις απασχολούν ανεπισήμως ζητούντες άσυλο. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι εργάζονται σε σκληρές συνθήκες, ως και 14 ώρες ημερησίως, χωρίς κοινωνικά δικαιώματα ή ασφάλιση», δήλωσε ο πρόεδρος της Turk-is, Εργκιούν Αταλάι, προσθέτοντας ότι οι αμοιβές τους είναι πολύ χαμηλότερες από το επίσημο κατώτατο όριο.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι τουρκικές επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση σε μια τεράστια «δεξαμενή» φτηνού εργατικού δυναμικού, κάτι που – καθώς το κράτος κάνει προφανώς τα «στραβά μάτια» – τους διασφαλίζει σαφώς πιο χαμηλό κόστος εργασίας και πιο ανταγωνιστικά προϊόντα, τόσο εντός όσο και (κυρίως) εκτός συνόρων.

Θα πει, βεβαίως, κανείς ότι μοιάζει απάνθρωπο να γίνονται τέτοιου είδους υπολογισμοί πάνω στις τραγωδίες εκατομμυρίων ψυχών. Αντιθέτως: Απάνθρωπο και εξοργιστικό είναι να χρησιμοποιούνται ως επιχείρημα και «όπλο» για τα παζάρια κάποιων που επιχειρούν μέσω αυτών να εκβιάσουν, προκειμένου να αποσπάσουν γεωπολιτικά και οικονομικά οφέλη.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]