Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στα άκρα οι ρωσοτουρκικές σχέσεις


Σιωπούν οι ΗΠΑ για την τουρκική επιθετικότητα

Σιγή ιχθύος τηρούν οι ΗΠΑ σε ό,τι αφορά στις εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις, παρότι είχαν διαμηνύσει ότι είναι οριζοντίως και καθέτως αντίθετοι σε μονομερείς ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο. Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται την ίδια ώρα σε διπλωματικό επίπεδο και ίσως υπάρξει αντίδραση αύριο, Τετάρτη, καθώς οι Αμερικανοί έχουν πέσει με τα... μούτρα στις εσωκομματικές εκλογές του Δημοκρατικού Κόμματος ενόψει των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου και υπάρχουν μάλιστα και κάποια «σύννεφα» με την πολύωρη καθυστέρηση των αποτελεσμάτων στην κομβική πολιτεία της Αϊόβα.

Οπως μεταδίδει από την Ουάσιγκτον ο Μιχάλης Ιγνατίου, θα πρέπει να αλλάξει η τακτική προσέγγιση των ΗΠΑ στις προκλητικές ενέργειες των Τούρκων, καθώς οι Αμερικανοί αναλυτές ανησυχούν για την επιθετικότητα της Τουρκίας. Θεωρούν ότι οι ΗΠΑ έκαναν άνοιγμα προς την Αγκυρα στέλνοντας και μήνυμα, όμως οι αμερικανικές παραινέσεις, δεν εισακούστηκαν.

Ωστόσο, οι αναλυτές είναι ακόμη πιο προβληματισμένοι καθώς έκαναν μία «διάγνωση», που θέλει την Τουρκία να βρίσκεται σε σοβαρή κρίση με τη Ρωσία. Οι Αμερικανοί παρακολουθούν στενά το θέμα κι ανησυχούν, τόσο για τις δηλώσεις του Ερντογάν περί Κριμαίας, όσο και για τον πόλεμο, που μαίνεται ουσιαστικά επί συριακού εδάφους στο Ιντλίμπ.


Και στο Κρεμλίνο πάντως, υπάρχει εκνευρισμός, καθώς όπως τονίζει ο Θανάσης Αυγερινός από τη Μόσχα, αυτή είναι η σοβαρότερη κρίση στις ρωσοτουρκικές σχέσεις το τελευταίο διάστημα. Το Κρεμλίνο απαντά μάλλον ειρωνικά σε όσα λέει ο Ερντογάν στα περί προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία. Δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου τονίζεται ότι οποιαδήποτε στιγμή υπάρχουν διαφωνίες ή «παράπονα» μπορούμε να κανονίσουμε τηλεφωνική επικοινωνία (σ.σ.: Πούτιν-Ερντογάν) για να δοθούν εξηγήσεις στον Τούρκο πρόεδρο, κάτι που ερμηνεύεται ότι δεν θα τολμούσε ο Ερντογάν να το πει στον Πούτιν ανοιχτά, αλλά τα είπε για εσωτερική κατανάλωση στην Τουρκία.

Πέραν του «ειρωνικού ύφους» υπάρχει κι επίσημη τοποθέτηση για τις δηλώσεις του Ερντογάν περί Κριμαίας. Οι Ρώσοι θεωρούν ρωσικό έδαφος την περιοχή και δεν ασχολούνται, γιατί δεν υφίσταται καν θέμα γι αυτούς. Απάντησαν μόνο στο αν ταλαιπωρείται ο εκεί λαός των Τατάρων κι αν καταπιέζεται από τους Ρώσους. Ο εκπρόσωπος του Πούτιν είπε ότι ο κ. Ερντογάν μπορεί να έρθει όποτε θέλει στην Κριμαία και να διαπιστώσει αν υπάρχει καταπάτηση δικαιωμάτων της ταταρικής κοινότητας. Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Open TV, η ρωσική κουλτούρα και η σοβαρότητα του Πούτιν δεν επιτρέπει να απαντήσει ο ίδιος κατ' αυτόν τον τρόπο και γι αυτό απαντούν οι γύρω του.

Στη Ρωσία δεν ασχολούνται με τις δηλώσεις Ερντογάν, αλλά με την αφερεγγυότητα της τουρκικής πλευράς σε ό,τι αφορά στο συριακό. Για τους Ρώσους υπάρχουν οι διαβεβαιώσεις που είχαν δοθεί από το 2017 στο Σότσι από τον Ερντογάν προς τον Πούτιν. Η Ρωσία τονίζει σε όλα τα μήκη ότι η Τουρκία δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της κι αφήνει να εννοηθεί ότι όχι μόνο δεν διαχωρίζει την ήρα από το στάρι, αλλά μάλιστα στηρίζει αυτόν τον τζιχαντιστικό θύλακα στο Ιντλίμπ και ίσως τον χρηματοδοτεί.

Από την άλλη, οι Τούρκοι, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Open TV στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, ανεβάζουν ακόμη περισσότερο την ένταση και ανοίγουν ξανά τη βεντάλια των διαφορών των δύο χωρών. Το πάνε ακόμα παραπέρα και υποστηρίζουν ότι τώρα θα αρχίσουν να διαφαίνονται και οι διαφορές με τη Λιβύη, κάτι που προσπαθούν τόσο καιρό, οι δύο πλευρές να τις καλύψουν. Κι ενώ λέει η πλευρά Ερντόγαν ότι «τα βρίσκουμε» (σ.σ.: Τουρκία - Ρωσία) στις συναντήσεις και στη διπλωματία, στο πεδίο της μάχης υπάρχουν μεγάλες διαφορές και βγαίνουν στο προσκήνιο και στην πραγματική τους διάσταση.

Η Ρωσία δεν αποδέχεται ότι υπήρχαν απώλειες στην Συρία, την ώρα που η Τουρκία διατείνεται ότι έχει οκτώ νεκρούς στρατιώτες κι αυτό αποτελεί μια νέα θρυαλλίδα στις σχέσεις των δύο χωρών. Κι αυτό γιατί, ενώ στις 8 του Γενάρη είχαν συμφωνήσει επί τουρκικού εδάφους ότι θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός κι εκεχειρία στο Ιντλίμπ, οι Τούρκοι λένε ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο και πετάει η ρωσική αεροπορία στο συριακό έδαφος και στηρίζει το καθεστώς Άσαντ έμπρακτα.

Για το Ορους Ρέιτς και την... βόλτα του στην ελληνική υφαλοκρηπίδα δεν υπάρχει κανένα σχόλιο και καμία τοποθέτηση.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]