Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Διευρύνεται το χάσμα μεταξύ ΗΠΑ και του υπολοίπου κόσμου στους εξοπλισμούς


Της Lucie Beraud-Sudreau

Τα στοιχεία του IISS δείχνουν ότι το 2019 οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και η Ινδία διατήρησαν τις θέσεις τους ως τους κορυφαίους παίκτες στον τομέα της άμυνας παγκοσμίως. πραγματικά, η μόνη κίνηση στην πρώτη 15άδα, αφορά στην αλλαγή θέσεων μεταξύ Ιταλίας και Αυστραλίας, με την Ιταλία να καταλαμβάνει τη 12η θέση και την Αυστραλία την 13η θέση (Σχήμα 1).

Η απουσία αλλαγής στην πρώτη 15αδα αποτυπώνει μια ενδιαφέρουσα υποκείμενη τάση, στο ότι οι ΗΠΑ αν μη τι άλλως έχουν απλώς επαναδιατυπώσει την κυριαρχία τους στις αμυντικές δαπάνες. Το 2019, οι δαπάνες για την άμυνα παγκοσμίως αυξήθηκαν 4% σε πραγματικούς όρους έναντι των στοιχείων του 2018, αλλά οι δαπάνες στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 6,6%. Οι δαπάνες της Κίνας επίσης αυξήθηκαν 6,6% έναντι των στοιχείων του 2018, αλλά η τροχιά των αμυντικών δαπανών των δύο κρατών είναι διαφορετική. Η αύξηση του προϋπολογισμού στις ΗΠΑ ήταν η μεγαλύτερη τα τελευταία δέκα χρόνια, και οι δαπάνες έχουν αυξηθεί κάθε χρόνο από τότε που ανέλαβε πρόεδρος ο Donald Trump. Ενώ οι δαπάνες συνεχίζουν να αυξάνονται στην Κίνα, ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνεται, αντίστοιχα με την σχετική οικονομική επιβράδυνση στο Πεκίνο. Αυτή η απόκλιση στις πορείες σημαίνει ότι το χάσμα στις δαπάνες μεταξύ των δύο χωρών, το οποίο είχε συρρικνωθεί από το 2010, έχει από το 2018 αυξηθεί ακόμη περισσότερο (Σχήμα 2). Μένει να φανεί ωστόσο εάν αυτή η τάση θα συνεχιστεί, δεδομένων των σχεδίων της Ουάσιγκτον για μια πιο περιορισμένη αύξηση των αμυντικών δαπανών το 2021.



Εξετάζοντας τα στοιχεία, είναι επίσης εμφανές ότι ενώ η Ουάσιγκτον μπορεί να επαναβεβαιώσει την παγκόσμια κυριαρχία της στις αμυντικές δαπάνες, μειώνει ταυτόχρονα την οικονομική της βοήθεια στους αμυντικούς προϋπολογισμούς των συμμάχων της. Αυτό φαίνεται κυρίως στις μειώσεις στα προγράμματα στρατιωτικής χρηματοδότησης εξωτερικού και στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Αποτροπής.


Τάσεις στην άμυνα -Επενδυτικές δαπάνες

Και η Κίνα και οι ΗΠΑ αφιερώνουν μεγάλα ποσά στην έρευνα και ανάπτυξη και στις αμυντικές επενδύσεις., αλλά μάλλον χωρίς να αποτελεί έκπληξη αυτόν, δεδομένης της ανισότητας στα ποσά που κατανέμονται για την άμυνα, οι ΗΠΑ δαπανούν σχεδόν τρεις φορές όσα η Κίνα (201 δισ. Δολάρια και 74,4 δισ. Δολάρια αντιστοίχως)_. Αυτό σημαίνει ότι το 2019 οι αμυντικές επενδύσεις των ΗΠΑ μόνο, ήταν μεγαλύτερες από τον συνολικό αμυντικό προϋπολογισμό της Κίνας. Στο μεταξύ, η κρατική αμυντική τάξη της Ρωσίας για το 2020, ανακοινώθηκε στα 1,5 τρισ. Ρούβλια (21,7 δισ. δολάρια). Αυτό θα έθετε την Ρωσία στην τρίτη θέση παγκοσμίως για τις δαπάνες σε αμυντικές επενδύσεις, αλλά με ποσά σχεδόν δέκα φορές μικρότερα από αυτά των ΗΠΑ.

Τα στοιχεία για τις αμυντικές επενδύσεις στην online βάση δεδομένων του Military Balance+ του IISS, δείχνουν επίσης ότι οι ΗΠΑ αφιέρωσαν ένα σημαντικά υψηλότερο ποσό του αμυντικού τους προϋπολογισμού στην έρευνα και στην ανάπτυξη αλλά και σε επενδύσεις, από ό,τι άλλες σύμμαχες-χώρες του ΝΑΤΟ. Οι ευρωπαϊκές χώρες αυξάνουν τις αμυντικές τους επενδύσεις ως ποσοστό επί των συνολικών τους δαπανών -για τις χώρες που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, τα κεφάλαια αυξήθηκαν από 19,8% το 2018 σε 23,1% το 2019- αλλά η αντίστοιχη κατηγορία έφθασε το 29% στις ΗΠΑ. Οι αμυντικές επενδύσεις των ΗΠΑ άξιζαν ως εκ τούτου σχεδόν τέσσερις φορές όσες όλες οι ευρωπαϊκές μαζί. Για τις μικρότερες χώρες της Ευρώπης, όπως και σε άλλες περιοχές, το ποσοστό των επενδύσεων στον συνολικό προϋπολογισμό συχνά εμφανίζεται αρκετά υψηλό, αλλά αυτό είναι επειδή μια μεγάλη εξαγορά μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις δαπάνες για προμήθειες, αν και μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Αν και η Κίνα υπολείπεται των ΗΠΑ στις συνολικές δαπάνες για αμυντικές επενδύσεις, κυριαρχεί στην περιοχή της Ασίας. Από μόνη της, η Κίνα αντιστοιχεί σχεδόν στο 60% των αμυντικών επενδύσεων στην Ασία το 2019. Όταν τοποθετείται σε περιφερειακό επίπεδο, η κλίμακα των επενδύσεων της Κίνας είναι τέτοια που εάν συμπεριληφθούν οι αριθμοί της, σημαίνει ότι το μέσο μερίδιο των αμυντικών επενδύσεων στο σύνολο των προϋπολογισμών από την Ασία έφθασε το 30,9% το 2019. Εάν εξαιρεθεί η Κίνα, το ποσό αυτό μειώνεται στο 23,4%, σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τους αριθμούς της Ευρώπης. Επιπλέον, η αναλογία αυτή έχει παραμείνει αρκετά σταθερή με τον καιρό, βάζοντας τέλος στην άποψη ότι η Ασία θα επιδοθεί σε μια κούρσα εξοπλισμών -θα παρατηρούσε κανείς μια αυξημένη έμφαση σε αγορές εξοπλισμού αν συνέβαινε αυτό. Οι αμυντικές δαπάνες αυξήθηκαν παρόλα αυτά σε κάποιες χώρες, όπου η αίσθηση της απειλής από την Κίνα αυξάνεται, όπως η Νότια Κορέα (31% το 2018, 32% το 2019), η Ιαπωνία (17% το 2018, 22% το 2019), και η Αυστραλία (20% το 2018, 24% το 2019).

Συνολικά, παρά την αύξηση των αμυντικών δαπανών σε άλλες περιοχές του κόσμου, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να ξεπερνούν κατά πολύ τις αμυντικές δαπάνες σε άλλες χώρες -τόσο ανταγωνιστικές όσο και συμμάχους- και έχει αυξήσει τους ρυθμούς για να παραμείνει μακράν μπροστά. Οι τεράστιες επενδύσεις των ΗΠΑ στις αμυντικές επενδύσεις και στην έρευνα και ανάπτυξη εξακολουθούν να προσφέρουν τεχνολογική και στρατιωτική υπεροχή έναντι του υπολοίπου κόσμου.

Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]