Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

“Πανικός στην Τουρκία” από το μέτωπο της Συρίας


Η εμπρηστική ρητορική προδίδει απελπισία

“Έχει χαθεί η μπάλα” στην Τουρκία με το ζήτημα της Συρίας και την προέλαση των δυνάμεων του Άσαντ με τη βοήθεια της ρωσικής Αεροπορίας. Όλα τα στοιχεία προδίδουν ότι στην Άγκυρα έχει απολεσθεί η ψυχραιμία, αλλά ακόμα και η λογική, υποστηρίζει σε ενδιαφέρουσα ανάλυσή του ο έμπειρος στα ζητήματα της Μέσης Ανατολής Τούρκος δημοσιογράφος, Τσενγκίζ Τσαντάρ, για τον εξειδικευμένο στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής ιστοχώρο Al Monitor.

Στην ανάλυση εμφανίζεται ως κομβικό πρόσωπο που καθορίζει επί της ουσίας την εξωτερική πολιτική του Ερντογάν, ο επικεφαλής του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), ο γνωστός “Γκρίζος Λύκος”, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Ο Ερντογάν εξαρτάται από την υποστήριξη των εθνικιστών για να παραμείνει στην εξουσία και ο Μπαχτσελί φροντίζει με εμπρηστικές ομιλίες να καλεί ακόμα και για την κατάληψη της Δαμασκού, ως εκδίκηση για τα φέρετρα που επιστρέφουν στην Τουρκία από τη Συρία. Κι αν γνωρίζουμε τον πραγματικό αριθμό των απωλειών…


Η τουρκική πλευρά έχει ανεβάσει πολύ τους τόνους, με τον ίδιον τον Ερντογάν να απειλεί πως ο τουρκικός Στρατός θα επιτελεί και θα πλήξει στόχους παντού, λίγες μόλις ώρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι γνωστοί γραφικοί, πλην όμως γνωστά “παπαγαλάκια” του συστήματος Ερντογάν, όπως ο “δημοσιογράφος” Ιμπραήμ Καραγκιούλ, κήρυξε τον πόλεμο στη Συρία μέσω της φιλοκυβερνητικής (σ.σ. λες κι επιτρέπεται να υπάρχουν κι άλλες) εφημερίδας “Γενί Σαφάκ”, λέγοντας πριν ακόμα μιλήσει ο Ερντογάν, ότι τα πάντα είναι στόχος, από τη Λατάκια στο Χαλέπι και μέχρι το Καμισλί.

Εξαιρετικά ανήσυχος έχει δείξει και ο υπουργός Άμυνας, πρώην αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, Χουλούσι Ακάρ, ο οποίος μια μέρα πριν τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ζήτησε ευθέως την παρέμβαση του ΝΑΤΟ κατά των δυνάμεων του Άσαντ που έχουν εξαπολύσει επίθεση για τον έλεγχο της επαρχίας Ιντλίμπ.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην ανάλυση, η Τουρκία θεωρείται στο ΝΑΤΟ ως “Δούρειος Ίππος” της Ρωσίας στη Συμμαχία, αν και στην περίπτωση της Συρίας οι ρωσικές δυνάμεις στηρίζουν τις κυβερνητικές δυνάμεις του Μπασάρ Αλ Άσαντ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες βέβαια από την πλευρά τους, επιχειρούν να αξιοποιήσουν τον διχασμό Άγκυρας και Μόσχας στο ζήτημα της Συρίας, για να προσελκύσει την Τουρκία στη δική της πλευρά.

Η Τουρκία έλαβε φραστική στήριξη -μέσω δηλώσεων σχεδιασμένων για το τουρκικό ακροατήριο, οι οποίες έγιναν σε “σπασμένα” τουρκικά- για το θέμα της Συρίας, αποκαλώντας τα θύματα στις τάξεις των Τούρκων ως “μάρτυρές μας”! Έκανε λόγο για “θεμιτά” τουρκικά συμφέροντα στη Συρία…

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης λοιδόρησαν αρκούντως την αμερικανική “υποστήριξη” στους Τούρκους για το θέμα της Συρίας. Πρόσθεταν δε, ότι ι τουρκικές δυνάμεις είναι εξαιρετικά απομονωμένες και περικυκλωμένες, που μέχρι και ο ταλαιπωρημένος συριακός Στρατός, έχει τη δυνατότητα να επιφέρει στους Τούρκους συντριπτικό πλήγμα.

Οι Τούρκοι στρατιώτες θα μετατραπούν σε ομήρους, καθώς βρίσκονται σε βάθος στη συριακή επικράτεια, επανδρώνοντας τα παρατηρητήρια που έχει φτιάξει ο τουρκικός στρατός. Στο μεταξύ, Ρωσία και Τουρκία ανταλλάσσουν κατηγορίες περί μη τήρησης των συμφωνημένων στο Σότσι το 2018 και με τη συμμετοχή των Ιρανών…

Με δεδομένο ότι η υποχώρηση του συριακού Στρατού από τα εδάφη που έχει καταλάβει στρατιωτικά θα πρέπει να αποκλειστεί, το θέμα είναι εάν η Τουρκία θα υλοποιήσει την απειλή στρατιωτικής επίθεσης, αψηφώντας τη Ρωσία, ή θα υποχρεωθεί να βάλει “νερό στο κρασί της”, υπαναχωρώντας από τις σκληρές κόκκινες γραμμές που τέθηκαν από την παραληρηματική ρητορική του τελευταίου διαστήματος…

Η “ανάγνωση” της υπόθεσης στη Ρωσία, θέλει την Τουρκία να θεωρεί καταστροφικό την επιστροφή των ρωσοτουρκικών σχέσεων στο επίπεδο που έφτασαν το 2015, μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού Su-24 από την τουρκική Αεροπορία. Όλα αυτά είναι όμως σχετικά…

Όπως αναφέρει στο τέλος της ανάλυσης ο έμπειρος σχολιαστής, κανείς δεν μπορεί να ξέρει πως θα εξελιχθεί η κατάσταση στο Ιντλίμπ προσεχώς. Κι αυτό διότι “οι πόλεμοι μερικές φορές είναι το αποτέλεσμα μη επιθυμητών συνεπειών, κακοσχεδιασμένων ή και παράλογων αποφάσεων“. Διαπιστώνει δε, ότι στην Άγκυρα, στην ηγεσία της Τουρκίας, δείχνει να επικρατεί πανικός…

Defence-Point


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]