Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το «μακρύ χέρι» της Ρωσίας στην Άπω Ανατολή και η ιαπωνική οργή


Γράφει ο Γιάννης Μαντζίκος

Η Ιαπωνία και οι εταιρείες της δεν φαινόταν να αποτελούν προσφιλή στόχο για τους διαβόητους Ρώσους χάκερ οι οποίοι έχουν επιτεθεί κατ επανάληψη στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Μια πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου εξωτερικών της Ιαπωνίας αποκάλυψε όμως, ότι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας, η SoftBank είχε πέσει θύμα επιχειρήσεων χάκερ οι οποίοι έχουν άμεση σχέση με τη Κεντρική Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών της Ρωσίας (ή GRU).

Η ομάδα των χάκερ, γνωστή και ως «Fancy Bear» από τους ερευνητές στον χώρο της κυβερνοασφάλειας, ήταν εκείνη που είχε επιτεθεί στην Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος το 2016, στο πλαίσιο της υπόθεσης Russia gate, η οποία αποτέλεσε θέμα έρευνας του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ.

Λίγο πριν την ανακοίνωση της Ιαπωνικής κυβέρνησης, η Softbank Group Corporation, είχε γνωστοποιήσει ότι ένας από τους πρώην υπαλλήλους της συνελήφθη ως ύποπτος για διαρροή πληροφοριών της εταιρείας.


Συγκεκριμένα, ο πρώην υπάλληλος της εταιρείας Γιουτάκα Αράκι θεωρείται ύποπτος για την παροχή πληροφοριών στον Αντονιν Καλίνιν, τον δεύτερο τη τάξει αξιωματούχο της ρωσικής εμπορικής αντιπροσωπείας στην Ιαπωνία, έναντι χρηματικής αμοιβής, όπως τουλάχιστον αναφέρει η ιαπωνική εφημερίδα Nikkei επικαλούμενη την αστυνομία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των ιαπωνικών μέσων ενημέρωσης, ο Καλίνιν είναι κατάσκοπος μιας εκ των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας.

Οι Ιάπωνες αξιωματούχοι αναζητώντας τα αίτια της ρωσικής εμπλοκής, στράφηκαν προς το ενδεχόμενο αυτή να αφορά τα δίκτυα 5G, ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή κυβερνήσεις ανά τον πλανήτη. Εν τέλει, οι αρχές της Ιαπωνίας κατέληξαν ότι οι Ρώσοι απλά συλλέγουν πληροφορίες για στρατιωτικούς και άλλους σκοπούς, σύμφωνα με την εφημερίδα Japan Times.

Οι δεσμοί άλλωστε μεταξύ Ιαπωνίας και Ρωσίας εξακολουθούν να είναι τεταμένοι εξαιτίας της μακροχρόνιας διένεξης που υπάρχει για την κυριότητα των νησιών Κουρίλων, τα οποία είχαν καταληφθεί από τον σοβιετικό στρατό τις τελευταίες μέρες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η υπόθεση αυτή έχει προκαλέσει πάντως την οργή των Ιαπώνων, αφού στα τοπικά μέσα γίνονται εκτενείς αναφορές για τη "αόρατη" παρουσία των Ρώσων χάκερ σε όλη την επικράτεια της χώρας.

Ο φόβος της κυβέρνησης του Σίνζο Άμπε έχει να κάνει και με τους επερχόμενους Ολυμπιακούς αγώνες, τους οποίους διοργανώνει η πρωτεύουσα της χώρας το Τόκυο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία έχει αποκλειστεί από όλες τις διεθνείς οργανώσεις για σκάνδαλο ντόπινγκ την ώρα που προσπάθησε κατ' επανάληψη να υποκλέψει πληροφορίες για το θέμα από την διεθνή αρμόδια επιτροπή WADA. Μια ενδεχόμενη, μεγάλη ρωσική παρέμβαση στα συστήματα ασφαλείας των Ολυμπιακών αγώνων θα αποτελούσε αλλωστε καταστροφή και πλήγμα στην εθνική υπερηφάνεια των Ιαπώνων.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]