Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία ψάχνει για ζωτικό χώρο...


Του Κώστα Στούπα

Η Τουρκία του Ερντογάν δεν έχει καμιά σχέση με την Τουρκία πριν τον Ερντογάν. Η Τουρκία μετά το 2000 βλέπει τον εαυτό της σαν μια σημαντική περιφερειακή δύναμη. Κατ’ αναλογία εκλαμβάνει τον εαυτό της στην περιοχή όπως η Γερμανία και η Γαλλία στην Ε.Ε., η Ρωσία στη ζώνη των χωρών που την περιβάλλουν, οι ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ κλπ.

Υπό αυτήν την έννοια δεν πρέπει να μας εκπλήσσουν δηλώσεις σαν την προχθεσινή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί αναζήτησης "ζωτικού χώρου".

"Μιλώντας πριν από λίγες ώρες, ο Ερντογάν, ως άλλος Αδόλφος Χίτλερ, εξέφρασε την επιθυμία να επεκτείνει τα σύνορα της χώρας του και απείλησε άπαντες όσους θέλουν να αντιταχθούν σε τέτοια σχέδια. Είπε ότι "η Τουρκία δεν μπορεί να περιορίζεται εντός των 780.000 τ.μ. των συνόρων της.

Η Μιζράτα, το Χαλέπι, η Χομς και η Χασάκα είναι εκτός των φυσικών μας συνόρων αλλά είναι εντός των φυσικών και συναισθηματικών μας ορίων. Θα αντιμετωπίσουμε όσους περιορίζουν την ιστορία μας σε μόνο 90 χρόνια".

Αν η Ελλάδα το 2015 είχε καταρρεύσει και βρισκόταν εκτός Ευρωζώνης, ΝΑΤΟ και Ε.Ε., θα ήταν πολιτικά αποσταθεροποιημένη και στα πρόθυρα (ή τα ενδότερα) ενός ανοιχτού ή υφέρποντος εμφυλίου, ενδεχομένως ο φέρελπις "σουλτάνος" να ανέφερε και τα ονόματα μερικών ελληνικών νησιών και πόλεων της Θράκης...


Ο Ερντογάν εκφράζει με πιο ακραίο αλλά και "άτσαλο" τρόπο την θεωρία του "Στρατηγικού Βάθους" που έχει αναλύσει διεξοδικά ο άλλοτε στενός του συνεργάτης και τώρα πολιτικός αντίπαλος Αχμέτ Νταβούτογλου, ήτοι μια ήπια εκδοχή της οθωμανικής αυτοκρατορίας με την Τουρκία στο επίκεντρο.

Η Τουρκία επιδιώκει πλέον την αναθεώρηση των συνόρων τόσο Ανατολικά της όσο και προς τη Μέση Ανατολή και προς Δυσμάς.

Η κυρίαρχη ερμηνεία των τουρκικών επιδιώξεων στην Ν.Α. Μεσόγειο και το Αιγαίο είναι πως η Τουρκία επιδιώκει να της δοθεί μερίδιο στα ενεργειακά αποθέματα της περιοχής και προκειμένου να το πετύχει θα συνεχίσει να κάνει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και σε αμφισβητούμενες περιοχές όπως αυτές νοτίως της Κρήτης.

Σύμφωνα με την ερμηνεία αυτή αν επιτρέψουμε και στην Τουρκία να λάβει μέρος, θα έχουμε μια λύση απ’ όπου όλες οι χώρες της περιοχής θα κερδίζουν και ταυτόχρονα θα μειώσουν την οικονομική αιμορραγία των εξοπλισμών.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως με βάση τα δεδομένα κόστους και οφέλους η προσφορότερη λύση των ελληνοτουρκικών διαφορών είναι η προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο και η αποδοχή από τις δύο χώρες της όποιας απόφασης.

Τα ίδια πίστευαν πριν τον πόλεμο και για τον Χίτλερ και τον Μουσολίνι...

Αν η Τουρκία όμως αισθάνεται περιφερειακή δύναμη η οποία πρέπει να έχει λόγο σε ό,τι συμβαίνει στη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια και τη Νότια Ευρώπη, η υλοποίηση του σχεδίου αυτού περνά από την ισοπέδωση και δορυφοροποίηση της Ελλάδας.

Τούτο προς το παρόν δεν είναι εύκολο.

Η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ και αποτελεί το τελευταίο σίγουρο προπύργιο της Δύσης στην περιοχή και εναλλακτική λύση για την περίπτωση που η Τουρκία απομακρυνθεί οριστικά από τη Δύση.

Όσο η Ελλάδα με την Κύπρο ελέγχουν ένα σημαντικό τμήμα του Αιγαίου και διαθέτουν προβολή ισχύος στη Ν.Α. Μεσόγειο η σημασία της Τουρκίας μειώνεται. Η Κύπρος, η Ρόδος και η Κρήτη μοιάζουν με αεροπλανοφόρα που μπορούν να προβάλουν ισχύ μέχρι τον Ευφράτη, τον Περσικό Κόλπο και όλη τη Βόρεια Αφρική.

Το πλέον πιθανό είναι πως αν καταφέρουμε να πείσουμε την Τουρκία να προσφύγουμε στο διεθνές δικαστήριο, σε μια εποχή γεωπολιτικής ρευστότητας, η όποια λύση θα είναι προσωρινή.

Για αυτό, παράλληλα με τις διπλωματικές και νομικές κινήσεις η χώρα πρέπει να θεμελιώσει μια δυναμική στρατιωτική αποτρεπτική ισχύ. Μια ισχύ ικανή να προκαλέσει απαγορευτικές απώλειες σε όποιον της επιτεθεί. Ας μην τρέφουμε αυταπάτες, όμως, μια χώρα με 80 εκατ. κατοίκους και με 900 δισ. ΑΕΠ διαθέτει άλλο μέγεθος προβολής στρατιωτικής ισχύος σε σύγκριση με μια χώρα 10 εκατ. και 200 δισ. ΑΕΠ.

Τα περί ελληνικού DNA και ηρωισμού αποτελούν φληναφήματα για φανατικούς αδαείς. Πάνω κάτω τις ίδιες σχολές του ΝΑΤΟ έχει τελειώσει ο βασικός πυρήνας της στρατιωτικής ηγεσίας των δυο χωρών. Στα ίδια πρωτόκολλα εμπλοκής έχουν εκπαιδευτεί οι περισσότεροι.

Υπό την έννοια αυτή μια θορυβώδης μερίδα που επιζητεί την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια (ή την ανακήρυξη ΑΟΖ σε αμφισβητούμενες περιοχές) εδώ και τώρα και ας αποτελεί αιτία πολέμου για την Τουρκία επί της ουσίας είναι σαν να επιδιώκει την αυτοκτονική παράδοση της χώρας.

Η Ελλάδα δεν πρέπει να αποδεχθεί τετελεσμένα από την Τουρκία με όποιο κόστος και αν απαιτήσει αυτό, αλλά και να μην προκαλέσει τετελεσμένα μέσω μιας θερμής αναμέτρησης με μια δύναμη που φαίνεται να το επιζητεί...

Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

4 σχόλια :

  1. Κυριε Στουπα δεν ξερω ποια σχολη τελειωσαν οι Τουρκοι αξιωματικοι και τα λοιπα που λετε περι ηρωισμου και περι ανυπαρξιας ελληνικου DNA, αλλά να σας θυμίσω ότι για να εισβαλλει η Τουρκια με τον τρίτο σε μεγεθος στρατό του ΝΑΤΟ το 1974 με πανισχυρο πολεμικο ναυτικο συγχρονη πολεμικη αεροπορία και εκατοντάδες χιλιάδες στρατιωτες, σε ένα μικρό ελληνικο νησί όπως η Κυπρος μας χωρις πολεμικη αεροπορία, ναυτικο και άρματα μαχης, και με μια ολιγομελη Εθνικη Φρουρα, απαιτουσε:
    1. Να εξασφαλίσθεί από αμερικανους και ΝΑΤΟ ότι δεν θα εμπλακεί στρατιωτικα η Ελλαδα.
    2. Να εχει πεσει προδοσία και να μην κινηθούν οι μοναδες της Εθνικης Φρουράς...
    3. Να έχει γινει πραξικόπημα και να ειναι διχασμενοι οι Ελληνες πανω στο νησί....

    Αν εσεις αυτο ολο δεν το μεταφραζετε ως θρασυδειλία τοτε εχετε καποιο σοβαρό προβλημα αντίληψης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο αρθρογραφος αυτοαναιρειται συνεχως.

    Απο την μια θελει ισχυρη αποτρεπτικη ισχυ, αλλα απο την αλλη να μην τολμησουμε να επεκτεινουμε

    τα χωρικα μας υδατα,λογω τουρκικης στρατιωτικης υπεροχης!

    Απο την μια δεν θελει την Χαγη, αλλα απο την αλλη δεν θελει να ασκησουμε τα κυριαρχικα μας

    δικαιωματα!

    Απο την μια εξομοιωνει τις Ελληνικες ΕΔ με τις τουρκικες, αλλα απο την αλλη θελει καλυτερα

    αποτελεσματα απο τις δικες μας σε μια αναμετρηση με τις τουρκικες,οι οποιες τουρκικες ομως θα

    εχουν ποσοτικο πλεονεκτημα και "ψυχολογικο" λογω....ΑΕΠ!

    Ας δει λιγο τι γινεται σε Λιβυη και Συρια.

    Τι ΑΕΠ και ποσο πληθυσμο εχουν αυτες οι χωρες;

    Και αραγε οι Ισραηλινοι που εχουν το ιδιο πληθυσμο με τον δικο μας ,θα ανεχονταν τουρκικα

    γεωτρυπανα στην ΑΟΖ τους ή θα τα βουλιαζαν με την πρωτη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μέθοδος προπαγάνδας, για Χάγη: η αυτοαναίρεη. "Και έτσι και αλλιώς"!, μέχρις τελικής συγχύσεως του λαού. Την εφάρμοσε τέλεια ο "δαιμόνιος" Ευ.Βενιζέλος στο συμπόσιο γεωπολιτικής που οργάνωσε η δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας και έγινε γνωστό κυρίως επειδή αποχώρησε εκνευρισμένος ο πρέσβυς του Ισραήλ άγνωστο για ποιο λόγο. Ο άνθρωπος που άδειασε τα ασφαλιστικα ταμεία με το PSI και μας έπεισε ότι το PRI ήταν μεγάλο "επίτευγμα". Ο άνθρωπος που έδεσε οπισθάγκωνα τον ελληνικό λαό και έβαλε στο απυρόβλητο κάθε πολιτική προδοσία και λαμογιά με το άρθρο του Συντάγματος περί "ευθύνης" υπουργών. Ο άνθρωπος που "κόπτεται" για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού τοποθετήθηκε ως εξής: δεν είναι βέβαια λύση μιας μακράς διάρκειας στρατιωτική ένταση με την Τουρκία -η φάκα! Και ακολουθεί το τυράκι. Απευθύνομαι σε Έλληνες πατριώτες που θέλουν εθνική ισχύ,εθνική αξιοπρέπεια, εθνική κυριαρχία και ασφάλεια σε Κύπρο και Ελλάδα...ναι βεβαίως, αλλά τα πετυχαίνουμε όλα αυτά με μιας μακράς διάρκειας στρατιωτική ένταση με την Τουρκία;
    Αν κάποιος προσέξει τα λόγια αυτά διακρίνει τη διγλωσσία και τη μέθοδο της ύπουλης αυτοαναίρεσης: τον ψεύτικο πατριωτισμό και την μπανανόφλουδα. Ως τώρα έλεγαν , μα τι θέλετε πόλεμο; Τώρα παίζει το θέλετε μακράς διάρκειας ένταση με την Τουρκία; Φαίνεται ανακάλυψαν ότι και ο πιο αδαής Έλληνας έχει καταλάβει οτι η Τουρκία ούτε θέλει ούτε μπορεί να κάνει πόλεμο με την Ελλάδα και άλλαξαν το ψευτοδίλημμα.
    Πάντως, το βέβαιο είναι ότι εκτός των άλλων, μας προετοιμάζουν για μετεκλογική κυβέρνηση "εθνικής ενότητας" και αυτό το έδειξε η σύνθεση του πάνελ, ΝΔ-Κίνημα αλλαγής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τό πρόβλημα αγαπητέ Χρήστο τό αναλύεις σωστά . Καί πιό είναι αυτό; Ότι ό μεγαλύτερος κίνδυνος ή Ελλάδα νά υποστεί ήττα από τήν γείτονα. Βρίσκεται εντός τών τειχών καί μιλάει Ελληνικά.! Κατέχει καί κοινοβουλευτικό αξίωμα ενδεχόμενως. Είναι οί πολικάντηδες αυτοί οί οπαδοί τής Χάγης. Οί οποίοι σέ συνεργασία μέ τό φιλοτουρκικό λόμπυ τού ΕΛΙΑΜΕΠ.Λειτουργούν ώς τουρκική πέμπτη φάλαγγα έντός Ελλάδος! Είναι αυτοί οί πολιτικοί πού προταγωνίστησαν κατά τό παρελθόν στό χτύπημα τού Ελληνισμού σέ όλα τά επίπεδα. Βλέπε Διαμαντοπούλου πρωταγωνίστησε έβαλε τίς βάσεις τού αφελληνισμού καί τής αποχριστιανοποίησης τής παιδείας. Εύαγ Βενιζέλος τά έργα καί τίς ημέρες του τήν μνημονιακή "προσφορά " του τά αναφέρεις. Ό συγκεκριμένος όμως έκανε κάτι άλλο πολύ χειρότερο: Μέ τό νόμο του περί προμηθειών ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΕ ΤΟΝ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ! Όταν οί ΕΔ γιά νά προμηθευτούν μία βίδα ήθελαν διαδικασίες 3-4 ετών. Με τίς ακυρώσεις επανάκινησεις διαγωνισμού προμηθειών! Πού συντήρηση ή εκσυχρονισμός πλοίων ή αεροπλάνων μέ τέτοιες διαδικασίες; Υπονομεύοταν μέ τό νόμο Βενιζέλου!Καί τώρα στό ΥΠΕΘΑ τρέχουν καί δέν φτάνουν... Αυτοί μάς κυβερνούν σέ συνδυασμό μέ μιά ανθελληνική οικονομική ολιγαρχία ή οποία ερμηνεύει κατά τό συμφέρον τής καί σκυλεύει τήν ένδοξη ιστορία μας. Καί είναι έτοιμοι όλοι νά σπρώξουν τή διχοτόμηση τού Αιγαίου. Προπαγανδίζουν άλλωστε : ή Τουρκία νά πάρει κάτι από ΑΟΖ έχει λέει δικαιώματα στό Αιγαίο! Καί προετοιμάζουν τά ανάλογα κυβερνητικά σχήματα:Εκλογικός αιφνιδιασμός εντός τού 2020 [Οκτώβριος;]. Στημένη προσωρινή "ακυβερνησία". Καί συγκυβέρνηση ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ ΚΙΝΑΛ. Κατά τά τά γερμανικά πρότυπα καί εντολές πρός τούς εδώ υποτακτικούς

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]