Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Χαφτάρ σφυροκοπά την Τρίπολη – Ο ΟΗΕ ελπίζει σε… εκεχειρία


Μπορεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας να έχει στραφεί στη Συρία, όπου Ρωσία και Τουρκία έχουν βάλει «μπουρλότο», ωστόσο και στο μέτωπο της Λιβύης οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Χθες, Τρίτη, οι δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ προχώρησαν σε ανελέητο σφυροκόπημα στην Τρίπολη, συνεχίζοντας τις προσπάθειες να την θέσουν υπό τον έλεγχό τους, παρά τις προσπάθειες τις περασμένης εβδομάδας για εκεχειρία και μια πιθανή νέα διάσκεψη που ετοιμάζουν οι «μεγάλοι».

Οι δυνάμεις του Εθνικού Λιβυκού Στρατού άρχισαν ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις για να καταλάβουν την πρωτεύουσα, έδρα της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) πριν από δέκα μήνες, όμως δεν έχουν μπορέσει να διαπεράσουν τις αμυντικές θέσεις παραστρατιωτικών οργανώσεων που δηλώνουν πίστη στις αρχές και έχει τη βοήθεια της Τουρκίας.


Νέες καταγγελίες από τον στρατό του Χαφτάρ

Όλα αυτά, τη στιγμή που και τα δύο στρατόπεδα συνεχίζουν τον πόλεμο της προπαγάνδας, προσπαθώντας τις εντυπώσεις, αφού αμφότεροι οι δύο επικεφαλής των στρατοπέδων φαίνεται να έχουν χάσει παντελώς το πραγματικό νόημα.

Έτσι, μεταξύ του να διαφημίζουν την ποσοτική, καθώς και την ποιοτική ισχύ των δυνάμεών του ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός προχωρά σε καταγγελίες κατά της κυβέρνησης της Τρίπολης.

Σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται μέσα από τον ανεπίσημο λογαριασμό του LNA στο Twitter, μέλη του ISIS πετούσαν φυλλάδια σε πολυσύχναστα μέρη της πρωτεύουσας, μέσω των οποίων απειλούσαν τους πολίτες με σφαγές και απαγωγές εάν δεν υποστηρίξουν τους μετανάστες μαχητές του «Ισλάμ».

Σε άλλη ανάρτηση, ο LNA αναφέρει πως σε μια προσπάθεια να σώσει την τουρκική λίρα ο Ερντογάν ζήτησε από την κυβέρνηση της Τρίπολης να μεταφέρει 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια σε τουρκικές τράπεζες μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

«Τα χρήματα θα μεταφερθούν από λιβυκούς λογαριασμούς σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Ιταλία» καταλήγει η ανάρτηση.

Φυσικά, όπως αναφέραμε και παραπάνω, δεν λείπουν και οι αναρτήσεις επίδειξης ισχύος!Θέσεις μάχης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Μέσα σε όλο αυτό το χάος, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καλείται σήμερα να ψηφίσει επί ενός ψηφίσματος για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, το οποίο θα είναι, αν εγκριθεί, το πρώτο δεσμευτικό κείμενο μετά την κλιμάκωση του πολέμου στην βορειοαφρικανική χώρα στις αρχές Απριλίου, έγινε σήμερα γνωστό από διπλωματικές πηγές.

Η ψηφοφορία ζητήθηκε από την αποστολή του Ηνωμένου Βασιλείου, συντάκτη του κειμένου, το οποίο έχει τεθεί προς συζήτηση για περισσότερες από τρεις εβδομάδες, δήλωσε ένας διπλωμάτης στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η θέση της Ρωσίας, που μπλόκαρε το προσχέδιο ψηφίσματος στις 5 Φεβρουαρίου, παραμένει άγνωστη.

Το κείμενο «επιβεβαιώνει την ανάγκη για μια διαρκή εκεχειρία στη Λιβύη, το συντομότερο δυνατό και χωρίς προϋποθέσεις».

Στο επίκεντρο οι «μισθοφόροι»

Σε αυτό το προσχέδιο που θα τεθεί αύριο σε ψηφοφορία, δεν υπάρχει πλέον καμία αναφορά για την ανησυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με την «αυξανόμενη εμπλοκή μισθοφόρων στη Λιβύη».

Η αναφορά αυτή είχε επιφέρει το εμπόδιο της Ρωσίας την περασμένη εβδομάδα στο προσχέδιο, με την Μόσχα να υποστηρίζει την αντικατάσταση της λέξης «μισθοφόροι» με «ξένους τρομοκράτες».

Κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων, οι Ηνωμένες Πολιτείες απαίτησαν να υπάρξει σαφής αναφορά στο κείμενο για τους «Ρώσους μισθοφόρους της ομάδας Βάγκνερ», σύμφωνα με διπλωμάτη που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Η Ρωσία κατηγορείται ότι στήριξε την μεταφορά στη Λιβύη αρκετών χιλιάδων μισθοφόρων αυτής της ιδιωτικής ομάδας που φημολογείται ότι βρίσκεται κοντά στη ρωσική προεδρία, προς όφελος του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος από τις αρχές Απριλίου επιχειρεί να καταλάβει την Τρίπολη.

Η Μόσχα έχει αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή.

Κατάπαυση του πυρός και έλεγχος

Το βρετανικό σχέδιο ψηφίσματος «προσκαλεί» επίσης τις περιφερειακές οργανώσεις, «ιδίως την Αφρικανική Ένωση, τον Σύνδεσμο Αραβικών Κρατών και την Ευρωπαϊκή Ένωση», να εξετάσουν πώς θα μπορούσαν «να υποστηρίξουν τα Ηνωμένα Έθνη» στην πολιτική και πιθανή εποπτεία της κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη.

Ζητεί τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων από την κοινή στρατιωτική επιτροπή που δημιουργήθηκε στα τέλη Ιανουαρίου, στην οποία εκπροσωπούνται τα δύο αντιμαχόμενα μέρη, για να επιτύχουν μια «μόνιμη κατάπαυση του πυρός», συμπεριλαμβανομένου ενός μηχανισμού ελέγχου, ενός διαχωρισμού δυνάμεων και μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Η κοινή λιβυκή στρατιωτική επιτροπή που συνεδρίασε την προηγούμενη εβδομάδα στη Γενεύη, έληξε τις εργασίες της το Σάββατο χωρίς να καταλήξει σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, αλλά ο ΟΗΕ πρότεινε την επανέναρξη των συνομιλιών από τις 18 Φεβρουαρίου.

Το σχέδιο ψηφίσματος ζητεί από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, να υποβάλει προτάσεις σχετικά με τον έλεγχο της κατάπαυσης του πυρός «το συντομότερο δυνατόν, μόλις το αποφασίσουν τα εμπλεκόμενα μέρη της Λιβύης».

Το κείμενο επιβεβαιώνει τα συμπεράσματα της διάσκεψης του Βερολίνου της 19ης Ιανουαρίου, η οποία ζήτησε από τα κράτη που συμμετείχαν να αποφύγουν οποιαδήποτε ανάμιξη στον πόλεμο της Λιβύης.

Παρά το εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε στη χώρα από το 2011, οι παραβιάσεις δεν έχουν σταματήσει. Μια έκθεση του ΟΗΕ απέδωσε ευθύνες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην Τουρκία και την Ιορδανία για στήριξη των δύο μερών και εντόπισε αρκετές ένοπλες ομάδες από το Σουδάν και το Τσαντ.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]