Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τo «εγκεφαλικώς νεκρό ΝΑΤΟ» και η Ευρώπη σε ρολό θεατή


Γράφει ο Πάνος Αμυράς

Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν χάλασε το χατίρι του Ερντογάν και απέκλεισε την Ελλάδα από τη Διάσκεψη για τη Λιβύη. Η Ευρώπη το 2016 παρέδωσε τα κλειδιά του μεταναστευτικού στην Τουρκία και η Μέρκελ το τελευταίο που θα άντεχε σε αυτή τη συγκυρία θα ήταν μια αναζωπύρωση του προβλήματος.

Η Ελλάδα μπορεί να μην συμμετείχε στη Διάσκεψη, ωστόσο με την επίσκεψη Χαφτάρ στην Αθήνα κατέστησε σαφές ότι αποτελεί μέρος στη διαχείριση της όποιας λύσης στη Λιβύη. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έχει κινηθεί σε όλα τα μέτωπα προκειμένου διπλωματικά να έχει πια εμπεδωθεί ότι η Τουρκία παρανομεί στην Ανατολική Μεσόγειο και συμπεριφέρεται σαν «πειρατής».

Το πρόβλημα είναι ότι οι μεγάλοι παίκτες βρίσκονται σε φάση αποχώρησης από Μέση Ανατολή και Ιράκ αφήνοντας περιθώρια στην Τουρκία να «αλωνίζει», παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο και κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, υπό την προεδρία Τραμπ, έχουν αποσύρει δυνάμεις από τις εμπόλεμες περιοχές – πρόσφατη ήταν η αποχώρηση μονάδων του αμερικανικού στρατού από τη Συρία σε βάσεις τις οποίες στη συνέχεια κατέλαβαν Ρώσοι.

Η Ευρώπη παρακολουθεί ως θεατής τις εξελίξεις, καθώς η κοινή πολιτική διπλωματίας και άμυνας παραμένει στα χαρτιά. Ο Μακρόν έχει χαρακτηρίσει το ΝΑΤΟ «εγκεφαλικά νεκρό», η Γερμανία δεν καταβάλλει το 2% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες και η Βρετανία, που είναι «μάχιμη», αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση.


Η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί σε αυτό τη δύσκολη συγκυρία έχοντας να αντιμετωπίσει το μεγαλοϊδεατισμό του Ερντογάν, ο οποίος θέλει να αυξήσει την επιρροή της Τουρκίας εκτός συνόρων. Επιτέθηκε κατά των Κούρδων στα βόρεια σύνορα της Συρίας, καταλαμβάνοντας μία ζώνη με πρόσχημα την κατασκευή μεταναστευτικών κέντρων, ενώ στέλνει στρατεύματα στη Λιβύη θέλοντας να έχει τον πρώτο λόγο στις πολιτικές εξελίξεις της αφρικανικής χώρας.

Ωστόσο, οι παρανομίες της Τουρκίας έχουν επισημανθεί από τον διεθνή παράγοντα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επισήμως χαρακτήρισαν προκλητικό και αντιπαραγωγικό το μνημόνιο της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης, αναγνωρίζοντας ότι οι τουρκικοί ισχυρισμοί παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο προβλέπει ότι τα νησιά έχουν ίδια δικαιώματα με τις ηπειρωτικές περιοχές όσον αφορά την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα. Ιδια θέση έχουν οι Βρυξέλλες, την οποία διατύπωσαν ενώπιον του Σάρατζ, που είναι ο Λίβυος σύμμαχος του Ερντογάν.

Σε διπλωματική επίπεδο, η Ευρωπαϊκή Ενωση καλύπτει πλήρως τα συμφέροντά μας, όταν όμως η Μέρκελ δεν μπορεί να αποκρούσει την απειλή βέτο του Ερντογάν για τη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Βερολίνου, δεν είμαστε ήσυχοι με τις ανακοινώσεις των Βρυξελλών.

Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί ανορθόδοξες μεθόδους, παραβιάζει διεθνείς κανόνες και προσπαθεί να δημιουργεί τετελεσμένα μέσα από τις παρανομίες του. Η Αθήνα έχει στείλει ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί παραβίαση των «κόκκινων γραμμών». Δεν είμαστε μόνοι μας, αλλά πρέπει να επαγρυπνούμε σαν να είμαστε χωρίς σύμμαχο…

ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΑ

Το νέο συνταξιοδοτικό σύστημα που έχει προτείνει η κυβέρνηση της Γαλλίας προκαλεί θύελλα απεργιών και ταραχών στη χώρα. Την ίδια ώρα, στη χώρα μας, ύστερα από μία μακρά περίοδο περικοπών και αρνητικών ειδήσεων για ασφαλισμένους, το υπουργείο Εργασίας θέτει σε διαβούλευση νομοσχέδιο με το οποίο αποκαθίστανται οι αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου και αυξάνονται οι αποδοχές για τους νέους συνταξιούχους.

Ο πρόεδρος Μακρόν αντιμετωπίζει δυσκολίες για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού καθώς τα συνδικάτα σε συγκοινωνίες και Δημόσιο είναι ισχυρά και αντιτίθενται σε κάθε αλλαγή. Στην Ελλάδα, οι επώδυνες ανατροπές έγιναν τα προηγούμενα χρόνια ενώ ο νόμος Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016 τιμωρούσε την εργασία και πετσόκοψε τις συντάξιμες αποδοχές για όσους έβγαιναν στη σύνταξη από εκείνη την περίοδο και μετά. Τώρα εμείς βγαίνουμε στο «ξέφωτο», η Γαλλία έχει μπροστά της τον δικό της ασφαλιστικό Γολγοθά…

ProNews


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]