Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η πρώτη Ελληνίδα Πρόεδρος έχει και μελανά σημεία...


Γράφει η Νεγρεπόντη-Δελιβάνη Μαρία

Για αρκετούς λόγους θεώρησα καταρχήν ενδιαφέρουσα και πιθανόν θετική την επιλογή και τη σχεδόν καθολική αποδοχή της προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, κυρίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, για το ύπατο αξίωμα της Προέδρου της Δημοκρατίας. Και τούτο επειδή, πρώτον θα έπρεπε από καιρό μια γυναίκα να έχει ανέλθει σε αυτό το αξίωμα. Ωστόσο, παρά τον πολύ σημαντικό αυτό συμβολισμό, στον οποίο προφανώς αναζήτησε ο Πρωθυπουργός πρωτοποριακό στοιχείο στην επιλογή του, θα έπρεπε ωστόσο να αποφευχθεί η υπερβολική υπογράμμιση της σημασίας του.

Γιατί, ναι μεν αυτή η πλευρά της πρωθυπουργικής επιλογής ανανεώνει και εκσυγχρονίζει την εικόνα της χώρας μας, στο εσωτερικό όσο και στην αλλοδαπή, όμως θα ήταν απαράδεκτο να αποτελέσει την κυρίαρχη ερμηνεία της. Και πέρα, όμως, από αυτή την αυταπόδεικτη παρατήρησή μου, γύρισα χρόνια πίσω σε προσωπικές μου εμπειρίες, ως πρώτης γυναίκας πρύτανη ελληνικού ΑΕΙ.

Ανανέωσα έτσι την πεποίθησή μου, ότι σε ανάλογες περιπτώσεις, το φύλο είναι προτιμότερο να μην προβάλλεται σε πρώτη γραμμή, γιατί τελικά υποτιμά τις επιτυχημένες γυναίκες. Πράγματι, τα ΜΜΕ, και όλοι όσοι συναλλάσσονται με γυναίκες σε υψηλά αξιώματα, έχουν την τάση να εκλαμβάνουν αυτό το γεγονός ως εξαιρετικό και περίπου μη κανονικό και, συνεπώς, να συμπεριφέρονται με διαφορετικό τρόπο από αυτόν, αν είχαν να κάνουν με άνδρες.

Αλλά και δεύτερον, δεδομένου ότι πέρα από την γυναικεία της ιδιότητα, η όλη προσωπικότητα της κυρίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου διαθέτει αρκετά σημαντικά προσόντα, το βάρος της επιλογής της επιβάλλεται να ριφθεί σε αυτά. Δηλαδή, στην εξαγωγή ενός νοητικού συμπεράσματος, που να πείθει ότι και μεταξύ ανδρών συνυποψηφίων της, για το αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας, θα υπερίσχυε, λόγω ενισχυμένων προσόντων, η δική της υποψηφιότητα.


Τα προσόντα της Σακελλαροπούλου

Με βάση τα σχετικά δημοσιεύματα, στον Τύπο, εφόσον δεν έτυχε να γνωρίζω την κυρία Σακελλαροπούλου, θεωρώ ως το σημαντικότερο προσόν της την πρωτιά της στη θέση της προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποτελεί και την αναγνώριση των προωθημένων νομικών της γνώσεων, καθώς και της καταρχήν ορθολογικής της κρίσης. Η δική της αυτή πρωτιά, όσο και όλες οι προηγούμενες, που σώρευσαν υπομονετικά για ατέλειωτα χρόνια, πρωτιές Ελληνίδων, υπήρξαν οι σκαπανείς, που άνοιξαν έναν πολύ τραχύ δρόμο για την άνοδο της κυρίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, στην ψηλότερη κορυφή.

Θα προσθέσω, ακόμη, και κάποια άλλα χαρακτηριστικά της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, που συμπληρώνουν το πορτραίτο της, και όχι μόνο το επιστημονικό, αλλά και το ευρύτερα ευαίσθητο και ανθρώπινο. Θεωρώ, καταρχήν, ιδιαίτερα εποικοδομητικό το βάπτισμα της κυρίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, στην επιστημονική "κολυμβήθρα του Σιλωάμ", τη Σορβόννη.

Διότι, σε πείσμα του χρόνου που κυλά, το μοναδικής υφής περιβάλλον της Σορβόννης παραμένει ουσιαστικά αναλλοίωτο. Και παρότι απροσδιόριστο, κατορθώνει ωστόσο να εισβάλλει στο νου και στην ψυχή, με προδιαγραφές ανθρωπιστικές, καλλιτεχνικές, ιστορικές, επαναστατικές, ανεξαρτησίας, ισότητας και πλήθος άλλων.

Σπεύδω, ακόμη, να αναδείξω, ως εξαιρετικά σημαντικό προσόν της νέας Προέδρου μας, την αγάπη της για τα ζώα, αλλά και να εκφράσω την ευχή όπως, στο διάστημα της θητείας της, φροντίσει αποτελεσματικά για την τύχη τους. Άμεση είναι η ανάγκη να εκπολιτιστεί η χώρα μας στον πολύ ευαίσθητο αυτό χώρο, ώστε να πάψουν βάρβαρες περιπτώσεις κακοποίησής τους. Θετικό, βέβαια, είναι και το ενδιαφέρον της κυρίας Σακελλαροπούλου, σχετικά με την επιδείνωση του κλίματος, που απειλεί με εξαφάνιση τον πλανήτη μας.

ΠτΔ και δημοψήφισμα 2015

Ωστόσο, χωρίς ουδόλως να υποτιμώ την ανάγκη λήψης μέτρων, για τον περιορισμό καταστροφών, ως οικονομολόγος θεωρώ ότι η άμεση προτεραιότητα αυτής της περιόδου για την Ελλάδα, είναι η επιστράτευση των δυνατοτήτων όλων μας, προκειμένου να κλείσουν οι αιμορραγούσες πληγές, εθνικές, δημογραφικές, οικονομικές και κοινωνικές.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν διαθέτει αρμοδιότητες και εκτελεστική εξουσία. Η συμπεριφορά του, ωστόσο, η οπτική γωνία κάτω από την οποία τοποθετεί τα σημαντικά γεγονότα της χώρας, είναι καταλυτικής σημασίας από πολλές πλευρές. Είναι αυτός που δίνει τον τόνο, επιλέγοντας την ορθή κατεύθυνση που πρέπει σε κάθε περίπτωση να ακολουθηθεί.

Ο εκάστοτε πρόεδρος Δημοκρατίας έχει ιερή υποχρέωση να σέβεται την εκφρασμένη βούληση του ελληνικού λαού, έστω και όταν, έστω και αν οι κυβερνητικές αποφάσεις αντιτίθενται, για διάφορους λόγους, προς αυτήν. Αναφέρομαι, βέβαια, στην τραυματική περίπτωση του δημοψηφίσματος του 2015, στο οποίο πάνω από το 60% των πολιτών ήταν εναντίον της πολιτικής λιτότητας, που επέβαλε η ΕΕ και που εφάρμοζαν πειθήνια οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις.

Χωρίς αμφιβολία, ο ρόλος ενός Προέδρου της Δημοκρατίας, που θα ήθελε να είναι στις καρδιές των Ελλήνων, αλλά και να παραμείνει ως αξιόλογος στην ιστορία, όφειλε να πορευτεί σύμφωνα με τη βούληση της πλειοψηφίας του λαού, και όχι να αναζητεί μεθοδεύσεις αλλοίωσής της.

Τα ίδια και με τη Συμφωνία των Πρεσπών

Δυστυχώς, η ίδια κακή εμπειρία επαναλήφθηκε και στην περίπτωση της προδοτικής Συμφωνίας των Πρεσπών, στην οποία αγνοήθηκε με προκλητικό τρόπο η εναντίωση σε αυτήν του 80% του ελληνικού λαού, και τελικά επισημοποιήθηκε με την υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Περιττό να προσθέσω την απροσμέτρητη ανάγκη της Ελλάδας, που επί δέκα χρόνια κακοποιείται με Μνημόνια και υποδούλωση, να έχει πρόεδρο Δημοκρατίας, που να την υπηρετεί, έστω και μόνο με συμβολισμούς, ακόμη και όταν διαφωνεί με την εκάστοτε Κυβέρνηση.

Και τώρα ήρθε η στιγμή να ομολογήσω ότι έχω ανάγκη να ελπίζω ότι η κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ως πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα ασπαστεί και θα σεβαστεί αυτή την ανεκτίμητη δυνατότητα, που της προσφέρει η εξέχουσα θέση της, και που χωρίς να της κατοχυρώνει διακριτές αρμοδιότητες, της εξασφαλίζει κυρίαρχη, και δυνητικά αποφασιστική εξουσία στη δημιουργία όχι μόνο εντυπώσεων, αλλά και εξελίξεων.

Δυστυχώς, με βάση συγκεντρωτικές πληροφορίες των ΜΜΕ, η κυρία Σακελλαροπούλου, ως ανώτατη δικαστική λειτουργός, σωρεύει πολλά και σοβαρά δείγματα έλλειψης σεβασμού, στην πλειοψηφική βούληση του ελληνικού λαού. Παρότι, με βάση την αρχή ότι οι δικαστικές αποφάσεις δεν υπόκεινται σε κριτική, και παρά το γεγονός ότι αυτές στις οποίες αναφέρομαι τραυματίζουν βαθιά και σε ιδιαιτέρως κρίσιμα πεδία τα αισθήματα των Ελλήνων, επιλέγω προς το παρόν ως υπέρτατη ανάγκη τη συντήρηση ελπίδας ή και ακόμη ουτοπίας, για την έλευση καλύτερων ημερών.

Έτσι, μένω προς το παρόν στις ακόλουθες δύο υποθέσεις: Πρώτον, ότι τα κριτήρια λήψης αποφάσεων δικαστού και προέδρου της Δημοκρατίας, είναι πολύ διαφορετικά, αλλά και δεύτερον, ότι αν η θέση της κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, σε θέματα αιχμής, όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, τα απευκταία Μνημόνια ή οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, ήταν αντικυβερνητική, προφανώς ουδέποτε θα είχε προταθεί για το αξίωμα της προέδρου της Δημοκρατίας.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

4 σχόλια :

  1. Η κ.Νεγρεπόντη-Δελιβάνη δηλώνει στην τελευταία παράγραφο του άρθρου της:"αν η θέση της κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, σε θέματα αιχμής, όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, τα απευκταία Μνημόνια ή οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, ήταν αντικυβερνητική, προφανώς ουδέποτε θα είχε προταθεί για το αξίωμα της προέδρου της Δημοκρατίας."

    Με άλλα λόγια κ. Δελιβάνη εκφράζει κομψά και ευγενικά αυτό που η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου εξέφρασε με ευθεία βολή:" Η προτεινόμενη ως ΠτΔ δεν διαθέτει τη βασική αρετή της αντίστασης σε ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ πολιτικές πιέσεις..."!!

    Με τις υγείες μας Έλληνες! Αυτή η κυρία είναι ικανή να υπογράψει την παράδοση του μισού Αιγαίου στην Τουρκία. Το πώς αντιμετώπισε τα πλέον καυτά θέματα του Ελληνικού λαού ως τώρα, μας δίνουν βεβαιότητα για τον μελλοντικό ανθελληνισμό της.
    Άνθρωπος της παγκοσμιοποίησης ως το κόκκαλο. Ποιον άλλον θα διάλεγε η Γερμανία, που είναι η ατμομηχανή της παγκοσμιοποίησης;
    Εμείς τι κάνουμε; Τα "σταυρωμένα χέρια", αν δεν είναι του ΧΡΙΣΤΟΥ, που οδήγησαν στη ΖΩΗ, οδηγούν πάντα στο ΘΑΝΑΤΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θά συμφωνήσω απολύτως ,μέ τήν εκτίμηση σου ,αγαπητέ ανώνυμε. Καί δράττομαι τής ευκαιρίας,γιά μιά εκτίμηση ερώτημα: Πώς θά αντιδράσει ή κυρία πρόεδρος τής δημοκρατίας πιά. Σέ ώρα τουρκικής επίθεσης; Θά υπογράψει πχ τό διάταγμα επιστρατεύσεως; Η θά ζητά απόφαση τής ολομέλειας τής βουλής κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας; Διότι σύμφωνα μέ τό σύνταγμα, σέ περίπτωση πολέμου ό πρόεδρος τής Δημοκρατίας [παλαιότερα ό βασιλιάς] ανελάμβανε αρχιστράτηγος. Θά σταθεί στό ύψος τών περιστάσεων; ή θά παραιτηθεί στά δύσκολα; Ζητώντας "αυτοσυγκράτηση" "ψυχραιμία" ανακωχή; [Μπορεί ό ΠΤΔ νά είναι διακοσμητικός, όχι όμως στήν περίπτωση πολέμου]. Θά παραιτηθεί! Αφού θά έχει δημιουργηθεί μιά κατάσταση Όπου: Σίγουρα κάποια νησιά θά έχουμε χάσει πχ. Καί πού κανείς πολιτικός [πχ πρόεδρος Βουλής] δέν θά ήθελε νά συνδέσει τό όνομα του μέ διαχείριση εθνικής καταστροφής. Ούτε ανώτατος δικαστικός [ό κλάδος τους θά έχει υποστεί τέτοια δυσφήμιση, εξαιτίας της. Όπως οί αξιωματικοί τά πρώτα χρόνια μετά τό 74 πού ένστολοι δέν τολμούσαν νά κυκλοφορήσουν]. Ποιός λοιπόν θά βγάλει τά κάστανα από τή χόβολη; Η ΟΙ ΑΡΒΥΛΕΣ Η ΤΟ ΡΑΣΟ. Εύχομαι από καρδιάς νά διαψευστώ .Αλλά ή ιδεληψία καί ή πορεία της σχετικά μέ εθνικά θέματα μέ τρομάζουν.

      Διαγραφή
  2. Ειναι πολυ ενδιαφερον πως στο συστημα, ενω τρωγεται ο ενας με τον αλλον, καταφερνουν να τα

    "βρισκουν" στο προσωπο του Προεδρου της Δημοκρατιας.

    Οι γαλαζιοι επι Καραμανλη εβγαλαν πρασινο Προεδρο (Παπουλια),

    Οι ροζε συριζαιοι εβγαλαν γαλαζιο Προεδρο (Παυλοπουλο),

    Και οι γαλαζιοι βγαζουν παλι Προεδρο "αριστερων" αποχρωσεων.

    Και ειναι εξισου ενδιαφερον οτι αν οι συριζαιοι ησαν στην εξουσια δεν θα αλλαζαν τον Παυλοπουλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από αυτά που γράφει η κ. Νεγρεπόντη-Δελιβάνη δεν διακρίνω "ΚΑΙ μελανά σημεία" για την νέα ΠΤΔ, αλλά ΜΟΝΟ "μελανά σημεία"...
    Βλέπω την απόλυτη ΕΝΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ-ΜΕΙΟΔΟΣΙΑ ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ (Πρέσπες, μνημόνια) κλπ κεκαλυμμένη πίσω από μία "δηθενιά" γνώσεων και "ευαισθησίας"...

    Τελικά διόλου δεν με ενδιαφέρει αν τη θέση του ΠΤΔ την κατέχει άνδρας ή γυνάικα...
    ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!!
    Αλλά μάλλον τέτοιο είδος δεν θα προταθεί ποτέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]