Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι κινήσεις Ελλάδας – Τουρκίας στη «σκακιέρα» της Μεσογείου


Οι συμμαχίες για το τουρκολυβικό μνημόνιο

Τα επόμενα διπλωματικά βήματα καταστρώνουν Ελλάδα και Τουρκία με φόντο το μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογράψει η Άγκυρα με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Η Αθήνα συνεχίζει να αποδομεί την «πειρατική» συμφωνία χτίζοντας συμμαχίες με ισχυρούς παίχτες στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου με στόχο την περαιτέρω απομόνωση της Τουρκίας και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος με τις προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις του συνεχίζει να δοκιμάζει όχι μόνο τις αντοχές της χώρας μας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης.

Η ελληνική διπλωματία το τελευταίο διάστημα έχει καταστήσει σαφές πως δεν θα δεχθεί καμία πολιτική λύση στη Λιβύη εάν προηγουμένως δεν ανακληθεί το μνημόνιο Άγκυρας – Τρίπολης.

Στο πλαίσιο αυτό έγινε και η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ορκισμένο εχθρό του Ερντογάν, ο οποίος δεν τάσσεται μόνο κατά του τουρκολιβυκού μνημονίου αλλά και υπέρ της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα.


Διπλωματικός «πυρετός» στην Αθήνα

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας βρέθηκε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες όπου εξέφρασε την ενόχλησή του σχετικά με το γεγονός ότι στη συμφωνία για τη Διάσκεψη του Βερολίνου δεν υπήρξε στα συμπεράσματα ρητή αναφορά που να καταδεικνύει ότι τα μνημόνια Τουρκίας-Λιβύης είναι κενά περιεχομένου.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζει μία σειρά ταξιδιών με στόχο να μεγαλώσει το συμμαχικό τόξο υπέρ της Ελλάδας στο θέμα του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Είναι σαφές ότι στη στρατηγική της Αθήνας απέναντι στους σχεδιασμούς της Αγκυρας, όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, δεν περιλαμβάνονται μόνο οι «μεγάλοι» σύμμαχοι, αλλά και οι περιφερειακοί «εχθροί» του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χώρες που στηρίζουν την πλευρά του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ στη λιβυκή σύγκρουση.

Ηδη η πρωθυπουργική ομάδα οργανώνει τις λεπτομέρειες του ταξιδιού στο Ριάντ που προγραμματίζεται για τις αρχές Φεβρουαρίου, με την προσδοκία για ένα αραβικό ανάχωμα στις κινήσεις της Αγκυρας και της κυβέρνησης του Φαγέζ αλ Σάρατζ.

Το πρωθυπουργικό ταξίδι προεξοφλείται ότι θα συνδεθεί και με την αποστολή από τη χώρα μας συστοιχίας πυραύλων Πάτριοτ στη Σαουδική Αραβία, την οποία εξετάζει η Αθήνα, κατόπιν αμερικανινού αιτήματος, προκειμένου να ενισχυθεί η αεράμυνα της χώρας απέναντι σε πιθανές επιθέσεις από το Ιράν ή την Υεμένη

Η Αθήνα σε όλες τις διπλωματικές επαφές που έχει, βάζει στην κορυφή το θέμα του τουρκολιβυκού μνημονίου επισημαίνοντας ότι δεν νοείται πολιτική λύση στη Λιβύη χωρίς την ακύρωσή του.

Πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις θεωρείται η Γαλλία, που βεβαίως έχει δικά της συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό αναμένεται να αποτυπωθεί καθαρά στο επικείμενο ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι (στις 29 Ιανουαρίου) με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος παραμένει σε ανοιχτό μέτωπο με τον τούρκο ομόλογό του.

Ωστόσο, πριν φτάσει στο Παρίσι ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει κατά τις συναντήσεις που θα έχει στο Νταβός, στη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ να επικοινωνήσει τις ελληνικές θέσεις και επιχειρήματα πάνω σε αυτό το ζήτημα.

Το «παιχνίδι» του Ερντογάν με την Ιταλία

Ο τούρκος πρόεδρος από την πλευρά του μετά τη Διάσκεψη του Βερολίνου από την οποία αποχώρησε εκνευρισμένος, πιθανότατα λόγω της απόφασης για το θέμα με το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, αποφάσισε χθες, να βάλει στο γεωπολιτικό παιχνίδι της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου την Ιταλία.

Αν και ακόμη δεν υπάρχει αντίδραση από τη Ρώμη, ο Ερντογάν μόνο τυχαία δεν έκανε τις αναφορές περί συζητήσεων με την Ιταλία για το ενδεχόμενο γεωτρήσεων κοντά στη Λιβύη.

Ο τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε γενικόλογα σε κάποιες επαφές που έχουν Ρώμη και Άγκυρα για πραγματοποίηση γεώτρησης ανοιχτά της Λιβύης.

Όπως είχε χαρακτηριστικά «αυτή τη στιγμή η Ιταλία είναι σε επαφές μαζί μας ώστε στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Λιβύη να πραγματοποιήσουμε γεώτρηση. Επειδή τώρα οι ακτές μας βλέπουν τις ακτές της Λιβύης, έχουμε πλέον τη δυνατότητα να κάνουμε αυτό που δεν έκανε η Κύπρος κι αυτό τρελαίνει την Ελλάδα».

Κατά τα λοιπά, ο Ερντογάν αυτό που προσπαθεί να κάνει είναι διατηρήσει με κάθε τρόπο την επιρροή του στην πλευρά Σάρατζ αλλά και να πάρει με το μέρος του τον Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος – θεωρητικά – στηρίζει την πλευρά του Χαλίφα Χαφτάρ.

Ο τούρκος πρόεδρος επιχείρησε το προηγούμενο διάστημα να ασκήσει επιρροή και στην Τυνησία, ωστόσο οι προσπάθειές της έπεσαν στο κενό καθώς η κυβέρνησης της Τυνησίας δεν δέχθηκε να παίξει το παιχνίδι του Ερντογάν προκειμένου να έχει ηγετικό ρόλο στις εξελίξεις της γεωπολιτικής σκακιέρας.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]