Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γιατί ο Πούτιν θέλει να αλλάξει το Σύνταγμα;


Τι σημαίνουν οι αλλαγές που προτείνει ο ρώσος πρόεδρος και ποιος θα είναι ο ρόλος που θα αναλάβει ο ίδιος μετά το 2024 οπότε λήγει η (τέταρτη) θητεία του ως προέδρου

Οι αλλαγές στο Σύνταγμα της Ρωσίας, που πρότεινε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, στην ετήσια ομιλία του ενώπιον των δύο Σωμάτων του Κοινοβουλίου, φαίνεται πως έχουν στόχο την «ισόβια» παραμονή του στο τιμόνι της χώρας.

Ο ρώσος πρόεδρος πρότεινε να περιοριστεί σε δύο θητείες η διάρκεια παραμονής στην προεδρία -ο ίδιος έχει παραμείνει τέσσερις- έτσι ώστε να αποδυναμωθεί η θέση αυτή, να μειωθούν οι εξουσίες της και κάποιες από αυτές να περάσουν στην Κρατική Δούμα.

Μετά την ομιλία του, η κυβέρνηση της χώρας παραιτήθηκε.

Όπως αναφέρει ο Guardian, ο Πούτιν, που στην ομιλία του δεν αναφέρθηκε στα προσωπικά του σχέδια, φαίνεται πως, όταν τελειώσει η θητεία του το 2024, σχεδιάζει να αναλάβει ξανά το ενισχυμένο με περισσότερες αρμοδιότητες αξίωμα του πρωθυπουργού, όπως είχε κάνει το 2008, ή κάποιον άλλον κεντρικό ρόλο στο κυβερνητικό συμβούλιο.


Ανάμεσα στις προτάσεις του για συνταγματικές αλλαγές, περιλαμβάνονται επίσης, γεωγραφικοί περιορισμοί στο ποιος μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος -ενδεχομένως για να αποκλειστούν ρώσοι κάτοικοι εξωτερικού- και η δυνατότητα επιλογής υποψηφίων για τη θέση του πρωθυπουργού και των υπουργών από τη Βουλή.

Συγκεκριμένα, οι μελλοντικοί προεδρικοί υποψήφιοι δεν θα μπορούν να έχουν ξένη υπηκοότητα ή άδεια παραμονής. Το ίδιο και οι δικαστές και οι επικεφαλής ομοσπονδιακών υπηρεσιών.

Ο Πούτιν ζήτησε τη διεξαγωγή εθνικού δημοψηφίσματος, για τις αλλαγές στο Σύνταγμα, που θα είναι το πρώτο από το 1993.

Δεν έθεσε χρονοδιάγραμμα για το δημοψήφισμα, εκτιμάται όμως, πως αυτό θα γίνει σύντομα.

Η Μαργαρίτα Σιμονιάν, επικεφαλής της κρατικής τηλεόρασης, έγραψε χαρακτηριστικά μετά την ομιλία, ότι «επί της ουσίας, η εξουσία στη Ρωσία μεταφέρεται στο νομοθετικό σώμα».

Πιο ουδέτεροι παρατηρητές είδαν πίσω από την ομιλία, την προσπάθεια του Πούτιν να έχει τον απόλυτο έλεγχο στην μεταφορά της εξουσίας στον διάδοχό του, σε τρία χρόνια, όταν θα εγκαταλείψει την προεδρία.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, ήταν πιο ευθύς: «Το βασικό αποτέλεσμα της ομιλίας του Πούτιν: τι ηλίθιοι ή απατεώνες ήταν όλοι αυτοί που έλεγαν ότι ο Πούτιν θα έφευγε το 2024».

Ο 67χρονος Πούτιν, στην ουσία κατέχει την εξουσία από το 2000, ο δεύτερος μακροβιότερος ρώσος ηγέτης μετά τον Στάλιν. Το ερώτημα τι θα κάνει μετά το 2024, παραμένει το σημαντικότερο ζήτημα στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Ολοι ασχολούνται με το ποιον θα επιλέξει για διάδοχό του. Ομως, με τις προτεινόμενες αλλαγές, κατέστησε σαφές ότι μάλλον δεν είναι και τόσο μεγάλης σημασίας πλέον το όνομα του νέου προέδρου, μια που θα έχει ψαλιδισμένες αρμοδιότητες.

Λίγοι πάντως είναι αυτοί που πιστεύουν ότι ο Πούτιν θα αποσυρθεί στο εξοχικό του… Θα μπορούσε να γίνει ξανά πρωθυπουργός ή να ακολουθήσει το παράδειγμα του Καζακστάν, όπου ο πρώην πρόεδρος Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεβ παρέμεινε επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας και του κυβερνώντος κόμματος.

«Είναι νωρίς ακόμα για να πούμε ποιος θα είναι ο νέος του ρόλος. Θα μπορούσε να παραμείνει επικεφαλής του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, του σώματος στο οποίο απευθύνθηκε την Τετάρτη στην ομιλία του. Το σίγουρο πάντως, είναι ότι δεν θα παραμείνει στην καρέκλα του προέδρου», εκτίμησε ο Αλεξέι Μακάρκιν, από think tank της Μόσχας.

Το 2021, στη Ρωσία θα γίνουν βουλευτικές εκλογές και οι προτεινόμενες αλλαγές θα κάνουν ακόμα πιο επιτακτική για τον πρόεδρο την ανάγκη να διατηρήσει την πλειοψηφία στην Κρατική Δούμα.

Protagon


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]