Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ελληνολιβυκός τραγέλαφος


Νέο αλαλούμ στο ΥΠΕΞ - "Έρωτες" Πάγιατ - ΣΥΡΙΖΑ

Από την αρχή του Φθινοπώρου, η Αθήνα προέβαινε σε συνεχείς "παρακλήσεις" προς το Βερολίνο, προκειμένου η Γερμανία να δεχτεί ώστε η Ελλάδα να παρίσταται στην ονομαζόμενη "διαδικασία του Βερολίνου" για την ειρηνική διευθέτηση του λιβυκού εμφυλίου, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες. Ωστόσο, το Βερολίνο μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει θετική απάντηση στο ελληνικό αίτημα. Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε προ εβδομάδων αναφέρει σε συνέντευξή του ότι ο ίδιος έκανε κρούση στη γερμανική πλευρά και ότι θα ξανακάνει.

Η άρνηση της Γερμανίας, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, δεν αποκλείεται να οφείλεται στην επιμονή που, όπως ισχυρίζονται οι ίδιοι, φέρεται να έδειξε η Άγκυρα για να αποκλειστεί η Ελλάδα από τη Διάσκεψη. Ωστόσο, κατά ασφαλείς πληροφορίες, οι "διαρροές", σύμφωνα με τις οποίες το Βερολίνο ήθελε την Ελλάδα στη Διάσκεψη, και μάλιστα είχε κληθεί η Αθήνα, αλλά τελικώς η Άγκυρα πέτυχε την "αποβολή" της χώρας μας, ουδόλως διασταυρώνεται. Τουναντίον, η εικόνα που υπάρχει έως τώρα είναι ότι η ίδια η Γερμανία δεν συναίνεσε στο να είναι παρούσα η Ελλάδα στη Διάσκεψη. Να σημειωθεί ότι η Άγκελα Μέρκελ σύντομα θα ταξιδέψει στην Τουρκία, ενώ και ο Ταγίπ Ερντογάν θα μεταβεί στη Γερμανία, όπου ενδεχομένως θα παραβρεθεί και στη Διάσκεψη για τη Λιβύη.

Εφόσον ισχύουν όλα αυτά, είναι προφανές ότι πρόκειται για γερμανικό "άδειασμα" στην Ελλάδα. Κάτι που ουδόλως πρέπει να καταπιεί αμάσητο η Αθήνα. Πόσο μάλλον, όταν η Γερμανία αποτελεί "σύμμαχο" και "εταίρο" εντός της ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, επίσης, η Αθήνα προέβη σε κρούσεις και σε άλλες δυνάμεις που μετέχουν στη Διάσκεψη, πλην όμως, όλες παρέπεμπαν στον "οικοδεσπότη" της Διάσκεψης, που δεν είναι άλλος από την Α.Μέρκελ. Ως γνωστόν, στη Διάσκεψη που θα γίνει την Κυριακή, εκτός των αντιμαχόμενων πλευρών της Ανατολικής Λιβύης, υπό τον στρατάρχη Χάφταρ, και της κυβέρνησης - μαριονέτας της Τρίπολης της Λιβύης, Σαράζ, θα μετάσχουν ο ΟΗΕ, η ΕΕ, η Αραβική Διάσκεψη, η Αφρικανική Ένωση, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Γαλλία, η Κίνα, η Βρετανία, η Αίγυπτος, τα Εμιράτα, η Τουρκία, το Κογκό, η Ιταλία και η Αλγερία.


Να σημειωθεί πως ένας από τους όρους που είχε θέσει η Ρωσία, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών της, Σεργκέϊ Λαβρόφ, ήταν ότι στη Διάσκεψη θα πρέπει να μετάσχουν και οι γειτονικές - στη Λιβύη - χώρες. Η Ιταλία, η οποία έχει θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη, μετέχει. Η Ελλάδα, όχι.


Το προηγούμενο του Παλέρμο

Στο μεταξύ, αιχμές άφησε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος με αφορμή τη συνάντηση του Παλέρμο για την επίλυση της λιβυκής κρίσης, το Νοέμβριο του 2018, σημείωσε σε ανάρτησή του στο twitter: "Όταν Ιταλοί ετοίμαζαν διάσκεψη Παλέρμο για Λιβύη, τους έστειλα προκαταβολικά σαφές μήνυμα. Χωρίς παρακάλια: "καμία απόφαση δεν θα προχωρήσει αν δεν κληθεί η Ελλάδα. Αλλιώς το βέτο θα είναι στο τραπέζι Συμβουλίου ΥΠΕΞ ως προς θέματα διάσκεψης". Έτσι όφειλαν να κινηθούν και τώρα".

Να σημειωθεί πως στο Παλέρμο, ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχε η Ελλάδα, σε διεθνή διάσκεψη για την Λιβύη. Σε αυτήν πήραν μέρος ο πρόεδρος της Αιγύπτου, ηγέτες χωρών της Βόρειας Αφρικής, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Γκασάν Σαλαμέ, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ενώ την Ελλάδα εκπροσώπησε ο τότε πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, κατόπιν οδηγιών από το υπουργείο Εξωτερικών, την "αποστολή" της πρόσκλησης της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Παλέρμο, έφερε σε πέρας η Ελληνίδα, τότε πρέσβης στη Ρώμη, Τασία Αθανασίου. Ως γνωστόν, η νέα κυβέρνηση την "αποκεφάλισε", επειδή, σύμφωνα με τις κακές γλώσσες που κυκλοφορούν στο υπουργείο Εξωτερικών, ήταν παλιότερα επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Ν.Κοτζιά. Σήμερα, δε, φέρεται να είναι "παροπλισμένη", ασχολούμενη με... πολιτιστικά θέματα.

"Έρωτας" Πάγιατ - Κουμουνδούρου

Στο μεταξύ, κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε προχθές να συναντηθεί με τον "ταλαντούχο" κ.Πάγιατ. Μάλιστα, ο αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της Κουμουνδούρου, Γιώργος Κατρούγκαλος, έσπευσε να διαφημίσει τη συνάντηση, αναρτώντας στο twitter φωτογραφία, στην οποία "πόζαραν" μαζί με τον Αμερικανό πρέσβη, ο ίδιος, ο Νίκος Παππάς και ο διπλωματικός σύμβουλος του Α.Τσίπρα, και πρώην επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου στο υπουργείο Εξωτερικών, διπλωμάτης, Βαγγέλης Καλπαδάκης.

Ενδιαφέρον είναι ότι στη συνάντηση παρέστη ο Ν.Παππάς, το πιθανότερο ως "αντ' αυτού" του Α.Τσίπρα. Να σημειωθεί πως, γενικότερα, θρυλείται ότι η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, παρά τα πολύ καλά λόγια που σπεύδει κάθε τόσο να εκφράσει ο κ.Πάγιατ για την κυβέρνηση της ΝΔ, επιδιώκει να διατηρεί - κάτι περισσότερο από στενές - σχέσεις με την Κουμουνδούρου. Γιατί, άραγε; Γνωρίζει κάτι ο "νέος Πιουριφόϊ", το οποίο αγνοεί η "πτωχή" ελληνική κοινή γνώμη;

Με... χρονοκαθυστέρηση το ΥΠΕΞ

Την ίδια στιγμή που το μείζον θέμα, το οποίο απασχολεί διπλωματικά την Ελλάδα είναι η Διάσκεψη του Βερολίνου και τα ελληνοτουρκικά, το υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε να ασχoληθεί με τη... Βενεζουέλα. Αλλά κι αυτό το έκανε με... χρονοκαθυστέρηση.

Έτσι, αντί να βγάλει ανακοίνωση έντεκα ημέρες πριν, οπότε ο Χουάν Γκουαϊδό παρεμποδίστηκε από δυνάμεις ασφαλείας του Μαδούρο να εισέλθει στο κτίριο της Εθνοσυνέλευσης, και να ορκιστεί ως πρόεδρός της, την εξέδωσαν χθες (!). Βέβαια, εκείνη την ημέρα, στις 5 Ιανουαρίου, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης επανεξέλεξαν στο αξίωμα αυτό τον Γκουαϊδό. Χθες, βέβαια, σημειώθηκαν νέα σοβαρά επεισόδια από "τραμπούκους" του Μαδούρο σε βάρος στελεχών της αντιπολίτευσης.

Χθες, λοιπόν, αφυπνίστηκε το υπουργείο Εξωτερικών και σε ανακοίνωσή του αναφέρει: "Το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τη βαθιά ανησυχία του για τα πρόσφατα σοβαρά γεγονότα που έλαβαν χώρα στη Βενεζουέλα και είχαν ως αποτέλεσμα την παρεμπόδιση, από τις δυνάμεις ασφαλείας, της εισόδου στην Εθνοσυνέλευση και τη μη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος του Προέδρου της Εθνοσυνέλευσης και μεταβατικού Προέδρου της χώρας, κ. J. Guaidó, καθώς και βουλευτών της Αντιπολίτευσης, κατά τη διαδικασία εκλογής προέδρου της Εθνοσυνέλευσης. Οι ενέργειες αυτές συνιστούν ευθεία παραβίαση των δημοκρατικών αρχών, της λειτουργίας του κράτους δικαίου και της ελευθερίας της έκφρασης, ενώ αποτελούν ουσιώδη παρεμπόδιση της λειτουργίας του μόνου νόμιμα και δημοκρατικά εκλεγμένου θεσμού στη Βενεζουέλα, της Εθνοσυνέλευσης (...)".

Είναι άκρως ανησυχητικό ότι τα αντανακλαστικά του υπουργείου Εξωτερικών σε μια τόσο σημαντική συγκυρία δείχνουν να έχουν ατονήσει, ενώ παρουσιάζει σοβαρά κενά στην "έγκαιρη", έγκυρη και πλουραλιστική πληροφόρηση.

Πάλι αλλαγές στο διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού

Εσχάτως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι νέα επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού στο υπουργείο Εξωτερικών, θα αναλάβει η διπλωμάτης, Ελένη Σουρανή. Είναι απίστευτο πόσες αλλαγές έχουν σχεδιαστεί, ανακοινωθεί, και στη συνέχεια έχουν ματαιωθεί, γι' αυτό το πόστο. Κάτι που δείχνει πρωτοφανή ερασιτεχνισμό, αλλά και έντονα σημάδια βυζαντινών ιντριγκών και πισώπλατων μαχαιρωμάτων.

Αρχικώς, μετά τις εκλογές, στο πόστο αυτό τοποθετήθηκε η διπλωμάτης, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Λίγους μήνες μετά, όμως, όλως "περιέργως", έγινε γνωστό ότι τρώει "κλωτσιά προς τα πάνω", και ότι θα αναλάβει πρέσβης στις ΗΠΑ. Κάτι που θα γίνει σύντομα. Η απομάκρυνσή της από το πόστο αυτό, αποδίδεται, κατά πληροφορίες, σε κόντρες που είχε με Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας καθώς και σύμβουλο για θέματα εξωτερικής πολιτικής του πρωθυπουργού.

Στη συνέχεια, έγινε γνωστό ότι για το πόστο αυτό προορίζεται ο - ικανός, κατά γενική ομολογία - διπλωμάτης, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, ο οποίος στο παρελθόν είχε χρηματίσει εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών. Τώρα, ανακοινώνεται ότι δεν θα είναι αυτός, αλλά η πρέσβης στα Τίρανα, από το 2016 έως πρόσφατα, Ελένη Σουρανή. Έμπειρη διπλωμάτης, η οποία, κατά τη διάρκεια της υπουργίας του Ν.Κοτζιά, χειρίστηκε μαζί του σημαντικές ελληνοαλβανικές υποθέσεις, όπως το θέμα των συνομιλιών για την ΑΟΖ, τα ελληνικά κοιμητήρια, και κατόπιν την υπόθεση Κατσίφα, κ.ο.κ. Η Ε.Σουρανή φέρεται να διαθέτει αρκετά στενή γνωριμία με την Α.Παπαδοπούλου.

AntiNews


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]