Πως ο θυμωμένος Χαφτάρ “άδειασε” τον Πούτιν
Ο ρόλος της Τουρκίας στη Λιβύη ήταν η αιτία…
Η ξαφνική αποχώρηση του στρατηγού Khalifa Haftar από τις προγραμματισμένες συνομιλίες στη Μόσχα για την εκεχειρία στη Λιβύη, αφενός είναι ενδεικτική του θρυλικού πείσματος του 76χρονου Στρατηγού, ενώ αφετέρου δείχνει πόσο απρόβλεπτος έχει καταστεί ο εμφύλιος πόλεμος στη χώρα, αναφέρεται σε δημοσίευμα/ανάλυση του πρακτορείου Bloomberg.
Τίποτα δεν πήγε βάσει προγράμματος στη χθεσινή συνάντηση, σχολιάζουν οι δημοσιογράφοι, με τον ειδικό σε θέματα Λιβύης από το Ρωσικό Συμβούλιο Διεθνών Υποθέσεων Kirill Semyonov να δηλώνει «Αυτό δεν θα το ξεχάσει ο Putin. Ο Haftar ουσιαστικά αποχώρησε τη στιγμή που αναμενόταν να υπογράψει τη συμφωνία (εκεχειρίας). Αυτό έδειξε έλλειψη σεβασμού προς τον οικοδεσπότη καθώς και πλήγμα στη φήμη της Ρωσίας».
Όλα αυτά γίνονται με φόντο την επιθετική στάση Ρωσίας και Τουρκίας στη Συρία, σχολιάζουν οι δημοσιογράφοι και επισημαίνουν ότι ενώ οι δύο χώρες (Τουρκία και Ρωσία) υπήρξαν ασήμαντοι παίκτες κατά το ξέσπασμα των αραβικών διαμαρτυριών πριν από μία δεκαετία, σήμερα ενισχύουν όλο και περισσότερο την επιρροή τους στην περιοχή.
Το έπαθλο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αναβίωση συμβολαίων δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχαν παγώσει στο χάος μετά την ανατροπή του Muammar Qaddafi το 2011, σημειώνεται στο δημοσίευμα.
Οι δύο δυνάμεις έχουν βρεθεί εν μέσω εκατομμυρίων αντικρουόμενων συμφερόντων στη Λιβύη, όπως ακριβώς συνέβη και με την Ιταλία, τη Γαλλία και άλλους επίδοξους ειρηνοποιούς, αναφέρεται στο δημοσίευμα ωστόσο σημειώνεται ότι η ανακοίνωση της πρωτοβουλίας Putin και Erdogan για εκεχειρία, έγινε χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ή τα Ηνωμένα Έθνη.
Αναφορικά με τη μελλοντική στάση του Κρεμλίνου, το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας δεν εγκαταλείπει και δηλώνει ότι ο Στρατηγός Haftar χρειάζεται περισσότερο χρόνο και αναμένει ότι θα απαντήσει θετικά πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση στο Βερολίνο, η οποία μπορεί να επιφυλάσσει περισσότερες εκπλήξεις.
Οι λόγοι αποχώρησης Haftar από τις συνομιλίες της Μόσχας
Σε ρεπορτάζ της εφημερίδας Financial Times, για τις συνομιλίες για τη Λιβύη, που πραγματοποιήθηκαν στη ρωσική πρωτεύουσα, υπό την αιγίδα Ρωσίας και Τουρκίας, αναφέρεται ότι η αποχώρηση Haftar από τις συνομιλίες αποτελεί πλήγμα για Μόσχα και Άγκυρα, που προσπάθησαν να παρουσιαστούν ως διαμεσολαβητές στη λιβυκή κρίση.
Σύμφωνα με ρωσική διπλωματική πηγή, ο Haftar αποχώρησε επειδή τον προβλημάτισαν οι διατυπώσεις στο προσχέδιο της συμφωνίας, καθώς θα μπορούσαν να ερμηνευθούν ως υποχρέωση απόσυρσης των στρατευμάτων του, από τις θέσεις που ελέγχουν, στα προάστια της Τρίπολης.
Συγκεκριμένα, γίνεται αναφορά στην πρόβλεψη, ότι θα συμφωνηθεί μια γραμμή επαφής των αντιμαχομένων πλευρών, ώστε να διασφαλιστεί μια «βιώσιμη κατάπαυση του πυρός». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Haftar ήταν δυσαρεστημένος με την πρόβλεψη, ότι Ρωσία και Τουρκία θα αναλάμβαναν την επιτήρηση της κατάπαυσης του πυρός.
«Το πρόβλημα του Haftar ήταν ο ρόλος της Τουρκίας» σημείωσε και συμπλήρωσε ότι το προσχέδιο έγερνε υπέρ της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας.
Αναλυτής του German Institute for International and Security Affairs δήλωσε ότι «τώρα οι προοπτικές μιας διαπραγμάτευσης στο Βερολίνο, φαίνονται πολύ περιορισμένες». Συμπλήρωσε, ότι η αποχώρηση Haftar θα μπορούσε να σχετίζεται με το ότι οι υποστηρικτές του, ΗΑΕ και Αίγυπτος, δεν είχαν προσκληθεί.
HellasJournal
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...