Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Θρίλερ με την πορεία του Ορούτς Ρέις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα


Από κοντά το συνοδεύουν τουρκικές φρεγάτες
Οι πληροφορίες που θέλουν δύο τουρκικές φρεγάτες να κινούνται πλησίον του Ορούτς Ρέις αλλά και τα απλωμένα καλώδια με τα οποία φέρεται να πλέει, προκάλεσαν νέες ανησυχίες. Άμεση απάντηση από την Ελλάδα που ετοιμάζει -σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες- να στείλει στην περιοχή και δεύτερη φρεγάτα

Η χαμηλή ταχύτητα του τουρκικού ερευνητικού Ορούτς Ρέις, το οποίο φέρεται να κινείται πλέον οριακά έξω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά και η απόσταση των πλοίων που το ακολουθούν, μεταξύ των οποίων δύο τουρκικές φρεγάτες δεν επιτρέπουν τη λήξη του συναγερμού που σήμανε το πρωί της Παρασκευής στην Αθήνα.

Μάλιστα, οι πληροφορίες που θέλουν δύο τουρκικές φρεγάτες να κινούνται πλησίον του Ορούτς Ρέις αλλά και τα απλωμένα καλώδια με τα οποία φέρεται να πλέει, προκάλεσαν νέες ανησυχίες. Άμεση απάντησε η Ελλάδα που ετοιμάζει -σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες- να στείλει στην περιοχή και δεύτερη φρεγάτα. Σημειώνεται πως από την πρώτη στιγμή το τουρκικό πλοίο παρακολουθεί στενά η ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς».

Παρ’ ότι δεν υπάρχει κάποια σοβαρή ένδειξη κλιμάκωσης, για παν ενδεχόμενο κρίθηκε ότι καλό είναι να υπάρχει στην περιοχή και δεύτερο πλοίο. Προς το παρόν, όπως λένε πηγές, η φρεγάτα «Κουντουριώτης» θα παραμείνει σε απόσταση ικανή να φθάσει γρήγορα στην επίμαχη περιοχή.


Τα καλώδια και η μικρή ταχύτητα

Πηγές από το υπουργείο Άμυνας κάνουν λόγο για δυσκολία του Ορούτς Ρέις να μαζέψει τα ηχοβολιστικά καλώδιά του λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Ωστόσο, το γεγονός ότι δίπλα του πλέουν δύο φρεγάτες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, με την πρώτη να βρίσκεται σε απόσταση μόλις 2 μιλίων από το Ορούτς Ρέις προβληματίζει την ελληνική πλευρά.

Παράλληλα, το τουρκικό ερευνητικό φέρεται να κινείται με πάρα πολύ χαμηλή ταχύτητα σχεδόν ακινητοποιημένο περίπου 200 χλμ νοτίως του Καστελόριζου.

Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Άμυνας και το Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθούν την κατάσταση από πολύ κοντά και αναμένουν τις επόμενες κινήσεις του τουρκικού πλοίου.

«Περίεργο» περιστατικό

Το «περίεργο» περιστατικό με το Ορούτς Ρέις αξιολογείται ενδελεχώς από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σχετικά με τη σοβαρότητά του. Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι πιθανότατα η Άγκυρα προχώρησε σε αυτή την κίνηση προκειμένου να δοκιμάσει τις αντοχές της Αθήνας, σε μία περίοδο όπου οι προκλήσεις από τη γειτονική χώρα αποτελούν καθημερινότητα.

Εκτός από τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο που έχουν αυξηθεί τα τελευταία 24ωρα, τη δραστηριότητα του Γιαβούζ εντός της κυπριακής ΑΟΖ αλλά και τους «τσαμπουκάδες» από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος συχνά – πυκνά προβάλλει ανιστόρητες διεκδικήσεις για Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, η διέλευση του Ορούτς Ρέις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας φαίνεται πως εντάσσεται στον «πόλεμο» νεύρων που έχει ξεκινήσει η τουρκική πλευρά.

Το γεγονός πάντως ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος δεν έχει χρησιμοποιήσει εργαλεία για σεισμικές έρευνες, κάτι που θα συνιστούσε ακραία πρόκληση και παραβίαση των «κόκκινων γραμμών» που έχει χαράξει η Ελλάδα, δείχνουν ότι η Άγκυρα δεν ήθελε να φτάσει στα άκρα.

Οι καιρικές συνθήκες

Πάντως, από την πρώτη στιγμή, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εξετάζει και μία ακόμη παράμετρο για το σημερινό περιστατικό που έχει να κάνει με τις δυσμενείς συνθήκες του καιρού καθώς, όπως λένε, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο το τουρκικό ερευνητικό να κινήθηκε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας λόγων των κακών καιρικών συνθηκών που έπνεαν στην περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζεται ότι οι Τούρκοι είχαν εκδώσει Navtex δηλώνοντας ότι το τουρκικό ερευνητικό θα ήταν σε περιοχή δυτικά της Κύπρου. Τελικά όμως το Ορούτς Ρέις κατευθύνθηκε δυτικότερα προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Πιο συγκεκριμένα, οι Τούρκοι στις 12 Ιανουαρίου είχαν δηλώσει με Navtex ότι το ερευνητικό – σεισμογραφικό σκάφος Oruc Reis από 14 Ιανουαρίου έως 10 Απριλίου επρόκειτο να κάνει σεισμικές έρευνες δυτικά της Κύπρου σε περιοχές που επικάλυπτε μέρος των τεμαχίων 4 και 5 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Γεραπετρίτης: Το Ορούτς Ρέις δεν έχει ποντίσει καλώδια

Συγκυριακό γεγονός, που προήλθε λόγω κακών καιρικών συνθηκών χαρακτήρισε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης τον πλου του τουρκικού ερευνητικού σκάφους "Oruc Reis", με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι δεν πρόκειται για κάτι το οποίο προκαλεί οποιαδήποτε ανησυχία.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Αlpha 989, ο Γ. Γεραπετρίτης επεσήμανε ότι το πλοίο δεν συνοδεύεται από πολεμικά σκάφη, δεν υπήρξε πόντιση καλωδίου ούτε ερευνητικές εργασίες, και άρα το όλο περιστατικό είναι σε στάδιο αποδρομής. Είπε, μάλιστα, ότι έχουν υπάρξει οι αναγκαίοι δίαυλοι επικοινωνίας με την άλλη πλευρά.

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, η Τουρκία έχει κατανοήσει πλέον ότι τέτοιου είδους "πυροτεχνήματα" δεν θα είχαν κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Και, επιπλέον, αν υπήρχε η οποιαδήποτε διάθεση να δοκιμασθούν οι ελληνικές αντοχές, είναι βέβαιο ότι θα παράγονταν τα αντίθετα αποτελέσματα. Στην παρούσα κυβέρνηση δεν υπάρχει διάσταση λόγων και έργων, ήταν το γενικό σχόλιο του υπουργού που ανέφερε ακόμη ότι το κρίσιμο είναι να μην υπερεκτιμά ούτε να υποτιμά καταστάσεις η ελληνική πλευρά.

"Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσουμε τα εθνικά μας δίκαια", είπε εμφατικά για να συμπληρώσει, "ελέγχουμε απολύτως την κατάσταση".

Ερωτηθείς ειδικότερα για τη στάση του αμερικανικού παράγοντα, ο Γ. Γεραπετρίτης κατέθεσε την πεποίθησή του ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πολύ μακριά από την τακτική των ίσων αποστάσεων. Έχει ανατραπεί απολύτως η παραδοσιακή πρόσληψη ότι ο μεγάλος και στέρεος σύμμαχος θα μπορούσε να ήταν η Τουρκία, αντιθέτως ο ισχυρός παίκτης στην περιοχή είναι η Ελλάδα, τόνισε ο υπουργός. Εκτίμησε δε, ότι απέναντι στην προσπάθεια μονομερούς επιβολής, η διεθνής τάξη θα υπερισχύσει, γιατί ειναι ομόθυμη.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε πως η ελληνική πλευρά δεν φοβάται τη Χάγη, αφού έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της, προετοιμάζεται για το σενάριο αλλά -διευκρίνισε- δεν είναι στις άμεσες επιλογές της. Και επανέλαβε ότι για την Ελλάδα δεν υπάρχει άλλο αντικείμενο (της προσφυγής) πέρα από τις θαλάσσιες ζώνες. Για τη βία στα γήπεδα


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Πολυ δουλεμα!

    απο την μια:

    ".. ο Γ. Γεραπετρίτης επεσήμανε ότι το πλοίο δεν συνοδεύεται από πολεμικά σκάφη, δεν υπήρξε πόντιση καλωδίου ούτε ερευνητικές εργασίες, και άρα το όλο περιστατικό είναι σε στάδιο αποδρομής."

    και απο την αλλη:

    " Ωστόσο, το γεγονός ότι δίπλα του πλέουν δύο φρεγάτες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, με την πρώτη να βρίσκεται σε απόσταση μόλις 2 μιλίων από το Ορούτς Ρέις προβληματίζει την ελληνική πλευρά."....

    "Μάλιστα, οι πληροφορίες που θέλουν δύο τουρκικές φρεγάτες να κινούνται πλησίον του Ορούτς Ρέις αλλά και τα απλωμένα καλώδια με τα οποία φέρεται να πλέει, προκάλεσαν νέες ανησυχίες. Άμεση απάντησε η Ελλάδα που ετοιμάζει -σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες- να στείλει στην περιοχή και δεύτερη φρεγάτα."

    Για τις φρεγατες και τα καλωδια οι δηλωσεις του Γεραπετριτη αποδεικνυονται ανακριβεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]