Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μπορεί ένας απλός Έλληνας πολίτης να ανέβει σήμερα στα Ίμια;


Γράφει ο Κώστας Τσιτούνας

Το ερώτημα του τίτλου, δεν είναι «φιλοσοφικό» – Χωρίς κανένα ψήγμα λαϊκισμού, αλλά με αίσθημα ευθύνης ρωτώ την πολιτική ηγεσία του τόπου αν μπορούν να ανέβουν σήμερα, εν έτει 2020, στις νησίδες των Ιμίων Έλληνες πολίτες – Αν κάποιος έχει το σθένος, ας απαντήσει καθαρά και ξάστερα, χωρίς περιστροφές

Το τι έγινε στα Ίμια τον Γενάρη του 1996, είναι – λίγο έως πολύ – γνωστό στην κοινή γνώμη, αν και ακόμα παραμένουν αναπάντητα πολλά ερωτήματα, γύρω από τους χειρισμούς της τότε κυβέρνησης του Κώστα Σημίτη, αλλά και της στρατιωτικής ηγεσίας.

Μετά το «Βατερλώ» των Ιμίων προέκυψε ένα από τα μεγαλύτερα παράδοξα εθνικής κυριαρχίας σε παγκόσμιο επίπεδο και σίγουρα το πλέον παράδοξο καθεστώς στην Ευρώπη.


Ας μην κοροϊδευόμαστε.
Τι εστί εθνική κυριαρχία;

Κυριαρχία και κυριαρχικό δικαίωμα είναι το δικαίωμα του κράτους να δρα όπως κρίνει, προς όφελος των πολιτών του. Η νομική βάση της παραπάνω διατύπωσης είναι η «αποκλειστικότητα δικαιοδοσίας» (exclusivity of jurisdiction), που στο διεθνές δίκαιο σημαίνει ότι το κράτος έχει τον πλήρη έλεγχο των υποθέσεών του εντός των ορίων του, δίχως να λογοδοτεί για τον τρόπο που ασκεί τον έλεγχο αυτόν.

Το δόγμα Χόλμπρουγκ που επιβλήθηκε το ξημέρωμα της 31ης Ιανουαρίου «Νο ships, no troops, no flags» ήταν αρκετό για να δημιουργήσει νομικό προηγούμενο για τους Τούρκους.

Και ερωτώ: Υπάρχει ζήτημα «αδιευκρίνιστης κυριαρχίας» στα Ίμια;

Αν δεν υπάρχει, γιατί δεν επιτρέπεται από ελληνικής πλευράς καμία απολύτως δραστηριότητα στις βραχονησίδες μας;

Και δεν αναφέρομαι βεβαίως στην παρουσία στρατιωτικού προσωπικού στην περιοχή.

Ερωτώ τον Έλληνα πρωθυπουργό ή τον υπουργό Εθνικής Άμυνας αν μπορεί να ανέβει πάνω στην βραχονησίδα ένας Έλληνας πολίτης και να πιεί τον καφέ του.

Όχι να σηκώσει σημαία ή να κάνει κάτι άλλο. Απλά να κάτσει εκεί.

Μπορεί κύριε Μητσοτάκη; 
Μπορεί κύριε Νίκο Παναγιωτόπουλε;
Μπορεί ένας Έλληνας πολίτης να ανέβει στα Ίμια;
Ήρεμα ρωτάω...

Πείτε την αλήθεια στον λαό.

ΥΓ: Για να μην αρχίσω να λαϊκίζω και ρωτήσω αν μπορούμε να υψώσουμε την σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κλπ κλπ...


NewsBomb


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]