Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ένας πόλεμος τον οποίο ο Trump μπορεί να τελειώσει


Του William J. Burns

Το ένστικτο του προέδρου Trump να δώσει τέλος στην συμμετοχή των ΗΠΑ σε "ατελείωτους πολέμους”, είναι λογικό. Αλλά πολύ συχνά ενεργεί με τρόπους που φουντώνουν τις φλόγες του πολέμου στη Μέση Ανατολή αντί να τις σβήνουν.

Στη Συρία, η αξιοσημείωτη επιχείρηση εναντίον του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους Aby Bakr al-Baghadi, υπονομεύεται από μια ευρύτερη στρατηγική ασυνέπεια. Αποφασίζοντας ενστικτωδώς να αποσύρει τα στρατεύματα από τη ΒΑ Συρία -χωρίς συντονισμό με τους συμμάχους και εταίρους, ούτε καν με τους δικούς του διπλωμάτες και στρατηγούς- ο Trump έχει ανοίξει την πόρτα σε περαιτέρω συγκρούσεις. Έχουμε ενισχύσει τα συμφέροντα της Δαμασκού, της Τεχεράνης, της Μόσχας και της Άγκυρας, καθώς και επιδεινώσει τα τοπικά σουνιτικά παράπονα τα οποία τροφοδοτεί το Ισλαμικό Κράτος.

Αποχωρώντας από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν, ο Trump έβγαλε το καπάκι από το πυρηνικό πρόγραμμα και ανέβασε τη θερμοκρασία στις περιφερειακές εντάσεις. Αποτέλεσμα; Η ανάπτυξη επιπλέον 3.000 Αμερικανών στρατιωτών στον Κόλπο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκάλεσε ο ίδιος.

Υπάρχει ωστόσο ένας πόλεμος τον οποίο ο trump μπορεί ακόμη να βοηθήσει στον τερματισμό του. Ο πόλεμος στην Υεμένη ίσως φαίνεται μακρινός σε πολλούς Αμερικανούς, αλλά οι ανθρωπιστικές και στρατηγικές του συνέπειες είναι τεράστιες.

Τα Ηνωμένα Έθνη χαρακτήρισαν την κατάσταση στην Υεμένη, ως την χειρότερη ανθρωπιστική κρίση παγκοσμίως. Περισσότεροι από 3 εκατ. Κάτοικοι της Υεμένης έχουν εκτοπιστεί, σχεδόν ένα τέταρτο του εκατομμυρίου έχει σκοτωθεί και περισσότεροι από 15 εκατ. Κινδυνεύουν από πείνα. Η σύγκρουση έχει συμβάλει στο χειρότερο ξέσπασμα χολέρας στη σύγχρονη ιστορία, και γίνεται χειρότερο κάθε μέρα.

Οι στρατηγικές επιπτώσεις είναι εξίσου σοβαρές. Η αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης βρίσκεται σε εξορία, οι υποστηριζόμενοι από τους Ιρανούς Χούθις, ελέγχουν την πρωτεύουσα και τα παρακλάδια του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα μεγαλώνουν στην Ανατολική πλευρά της χώρας, όπου συνεχίζουν να συνωμοτούν εναντίον της Δύσης.


Η σύγκρουση αποτελεί επίσης ένα στίγμα στην αμερικανική εξωτερική πολιτική. Έχουμε πουλήσει στη Σαουδική Αραβία τις βόμβες και τα όπλα που είναι υπεύθυνα για τα δύο τρία των ανθρώπινων θυμάτων καθώς και άλλα αμερικανικά όπλα που τώρα βρίσκονται στα χέρια των παραστρατιωτικών που υποστηρίζονται από τη Σαουδική Αραβία και τους ανταγωνιστές της. Εκπαιδεύουμε τους πιλότους της Σαουδικής Αραβίας, κάνουμε σέρβις στα αεροπλάνα τους, μοιραζόμαστε πληροφορίες και συμβουλευόμαστε για τους στόχους. Δεν κάνουμε στους εαυτούς μας -και στους Σαουδάραβες εταίρους μας- καμία χάρη με το να ευνοούμε, να βοηθάμε την καταστροφική στάση του Ριάντ στην Υεμένη.

Τα καλά νέα, στο βαθμό που υπάρχει κάποιο καλό νέο στην περιοχή αυτές τις ημέρες, είναι ότι οι συνθήκες για διπλωματική πρόοδο στην Υεμένη, ωριμάζουν.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο πιο ικανός στρατιωτικός εταίρος της σαουδικής Αραβίας, έχει συνειδητοποιήσει ότι η ανατροπή των συμφερόντων και τη φήμης της δεν το αξίζουν. Τον Ιούλιο, ξεκίνησε να αποσύρει την συντριπτική πλειοψηφία των στρατευμάτων της από την Υεμένη.

Η Σαουδική Αραβία έχει ομοίως ξεκινήσει να αντιμετωπίζει την πραγματικότητα. Έχοντας δαπανήσει περισσότερα από 100 δισ. δολάρια στον πόλεμο, με τη διαδικασία που θέτει τα όρια του στρατού του σε πλήρη έκθεση και εκθέτει και τη δική του ευπάθεια σε ένα Ιράν που καραδοκεί, το Ριάντ αντιμετωπίζει τώρα τις αυξανόμενες ανησυχίες του αμερικανικού Κογκρέσου. Όλα αυτά έχουν οδηγήσει τους Σαουδάραβες να σηματοδοτήσουν μια στροφή προς τη διπλωματία. Τον προηγούμενο μήνα, το Ριάντ και οι Χούτις άνοιξαν συνομιλίες με πλάγια κανάλια.

Οι ΗΠΑ μπορούν και πρέπει να χρησιμοποιήσουν τη μόχλευση τους για να προωθήσουν τη διπλωματία. Μπορεί να το κάνει με τρεις τρόπους.

Πρώτον, θα πρέπει να πιέσουμε το Ριάντ να παρατείνει την παύση των αεροπορικών επιδρομών και να δεχθεί μία κατάπαυση του πυρός σε εθνικό επίπεδο για να τεστάρει την σοβαρότητα των πρόσφατων δεσμεύσεων των Χούθις για παύση των επιθέσεων σε σαουδικούς στόχους. Θα πρέπει επίσης να πιέσουμε την Σαουδική Αραβία να ανοίξει το αεροδρόμιο στη Σαναά για ιατρικές πτήσεις εκκένωσης και να άρει τους περιορισμούς στις εισαγωγές καυσίμων, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρωπιστική βοήθεια.

Δεύτερον, θα πρέπει να υποστηρίξουμε πλήρως το νέο πλαίσιο των συνομιλιών υπό τα Ηνωμένα Έθνη: είναι ένα πλαίσιο το οποίο αναγνωρίζει τις πραγματικότητες ότι οι Χούθις δεν πρόκειται να αποσυρθούν πίσω στο βόρειο οχυρό τους. Ότι η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης δεν μπορεί απλώς να μεταφερθεί από την εξορία της στο Ριάντ, στη Σαναά. Ότι οι θεμιτές ανησυχίες ασφάλειας των εταίρων μας στον κόλπο πρέπει να αντιμετωπιστούν. Και ότι η Τεχεράνη πρέπει να εμπλακεί άμεσα. Το Ιράν έχει βαθιά συμμετοχή στην βία στην Υεμένη, αλλά έχει πιθανό συμφέρον στην αναβίωση της διπλωματίας και μια αποδεδειγμένη ικανότητα να την υπονομεύσει.

Τρίτον, το Κογκρέσο θα πρέπει να καθορίσει τις μελλοντικές πωλήσεις όπλων και την στρατιωτική υποστήριξη στη Σαουδική Αραβία για τη συνεχιζόμενη δέσμευση της στη συμμόρφωση με την κατάπαυση του πυρός και για τη διπλωματική πρόοδο. Έχουμε σημαντικό μακροπρόθεσμο συμφέρον στην σχέση μας με τους Σαουδάραβες, αλλά πρώτα πρέπει να τους βοηθήσουμε να αποχωρήσουν από την Υεμένη, όπως το επιθυμούν.

Η Υεμένη θα παραμείνει για κάποιο διάστημα μια φτωχή, κατακερματισμένη και ασταθής χώρα. Αλλά μπορούμε να βοηθήσουμε να φύγει ένας παράγοντας αστάθειας σε μια περιοχή που ξεχειλίζει από αστάθεια, να μειώσουμε τον αφόρητο ανθρώπινο πόνοι, να περιορίσουμε την στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ και να θέσουμε το πεδίο για την δύσκολη διπλωματία που θα ακολουθήσει.

Στην Υεμένη, δεν θα υπάρξουν παρελάσεις νίκης ή Συνόδους Κορυφής που συχνά ενεργοποιούν την διπλωματία του Trump, αλλά το να τερματίσει ο πόλεμος, είναι το σωστό και έξυπνο πράγμα που πρέπει να κάνουν οι ΗΠΑ στην περιοχή. Θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία.

Washington Post
Capital



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]