Οι Χριστιανοί κινδυνεύουν στην Τουρκία
Η ψεύτικη υπόσχεση Ερντογάν για την προστασία τους
Ανησυχία για την μέλλον των Χριστιανικών πληθυσμών που ζουν στην Τουρκία σήμερα, εκφράζει ο καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα, Ramazan Kilinc.
Την ανάλυση αναδημοσιεύει το πρακτορείο Associated Press από το δίκτυο Ακαδημαϊκών The Conversation, όπου και γίνεται ιστορική αναδρομή στην παρουσία Χριστιανών στα εδάφη της σύγχρονης Τουρκίας, ήδη από τον πρώτο αιώνα όταν εμφανίστηκε ο Χριστιανισμός, και την μεταχείριση που είχαν σε κάθε ιστορική περίοδο.
Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις δυτικές ανησυχίες για την κατάσταση των Χριστιανών στην Τουρκία, ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdoğan υποσχέθηκε, μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο, ότι η Τουρκία θα προσφέρει καλύτερη προστασία στους Χριστιανούς και θα αποκαταστήσει τις εκκλησίες που καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου στη βορειοδυτική Συρία, σχολιάζει ο αρθρογράφος.
Επισημαίνει ωστόσο ότι το ποσοστό των Χριστιανών στην Τουρκία μειώθηκε από σχεδόν 25% το 1914 σε λιγότερο από 0,5% σήμερα. Όπως γράφω στο πρόσφατο βιβλίο μου για τις θρησκευτικές μειονότητες σε Τουρκία και Γαλλία, συνεχίζει, τα διεθνή γεγονότα και εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες, βελτίωσαν το καθεστώς των Χριστιανών στη δεκαετία του 2000. Ωστόσο, η παρούσα διεθνής και εσωτερική συγκυρία, καθιστά το μέλλον αβέβαιο.
Στην ανάλυση γίνεται αναφορά στην Κωνσταντινούπολη ως ένα από τα πέντε μεγάλα κέντρα της Χριστιανοσύνης και στην Αγία Σοφία, ως σύμβολο του Χριστιανισμού και επισημαίνεται ότι μετά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ως αποτέλεσμα της ήττας στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο, και παρά το γεγονός ότι η Συνθήκη της Λωζάνης πρόσφερε εγγυήσεις για την προστασία των δικαιωμάτων των μη-Μουσουλμανικών πληθυσμών της Τουρκίας, οι Χριστιανοί βίωσαν διακριτική μεταχείριση, ιδιαιτέρως σε περιόδους πολιτικών συγκρούσεων με μη-Μουσουλμανικές χώρες.
Στη δεκαετία του 1960, στο αποκορύφωμα της διαμάχης με την Ελλάδα για το καθεστώς της Κύπρου, το τουρκικό κράτος κατέσχεσε περιουσίες μη-μουσουλμανικών κοινοτικών ιδρυμάτων και αργότερα, το 1971, έκλεισε την Θεολογική Σχολή της Χάλκης, μια σημαντική Σχολή για τους Ελληνορθόδοξους Χριστιανούς, αναφέρει ο Καθηγητής Kilinc.
Και συνεχίζει: Το 2000, το καθεστώς των Χριστιανών βελτιώθηκε λόγω των προσπαθειών της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ε.Ε. αλλά οι συνθήκες άλλαξαν δραματικά από το 2010. Ο Erdoğan αναθεώρησε τις φιλελεύθερες πολιτικές που είχε εισάγει και ακολούθησε ένα πιο αυταρχικό μονοπάτι. Η Τουρκία αποτελεί σημαντική χώρα για την ιστορία της Χριστιανοσύνης, αλλά το μέλλον των Χριστιανών στη σημερινή Τουρκία, βρίσκεται, πιστεύω, υπό απειλή, καταλήγει ο αρθρογράφος.
HellasJournal
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...