Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Θράκη: Έντονη ανησυχία στους κατοίκους από τους λαθρομετανάστες


Αίσθημα ανησυχίας στην Ροδόπη προκαλεί η “αντικανονική” μετανάστευση

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Μέσα σ’ένα εικοσιτετράωρο ο (υπο)γράφων συνάντησε ομάδα αποπροσανατολισθέντων λαθρομεταναστών που κατευθύνονταν προς την Πάνδροσο, άλλους που κατευθύνονταν προς τα στενά της περιοχής Εκτενεπόλ και σήμερα το μεσημέρι 4 σε διάστημα 2 ωρών στην περιοχή του Κοσμίου από όπου και η φωτογραφία έξω από το δημοτικό σχολείο του χωριού.Η συχνότητα διέλευσης λαθρομεταναστών από το χωριό ανά ομάδες των 2-3 ανδρών ηλικίας 20-35 ετών περιορίζεται στο ημίωρο σε “ώρες αιχμής”.

Διαρκώς καταφθάνουν πληροφορίες για ομάδες λαθρομεταναστών από την περιοχή του Σώστη ενώ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν επώνυμες μαρτυρίες και φωτογραφικό υλικό από τους αγνώστου ταυτότητας περιπατητές αλλοδαπούς.

Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων οι περιπατητές αλλοδαποί φέρουν στεγνά ρούχα, ταξιδιωτικά σακίδια και διαθέτουν (κάποιοι) και συσκευές gps ή ενσωματωμένους χάρτες στα κινητά τους ενώ κατευθύνονται προς συγκεκριμένα (χαρτογραφημένα μάλλον) σημεία “διασποράς”.

Σε σχέση με το παρελθόν, οι λαθρομετανάστες μερίμνη των διακινητών, φαίνεται ότι ακολουθούν ασφαλή δρομολόγια προκειμένου να αποφύγουν σημεία αστυνομικών ελέγχων από σταθερά ή κινητά περίπολα , ενώ γνωρίζουν απ’ ό,τι φαίνεται και τη δυστοκία “επιχειρησιακής” αντίδρασης των ΕΔ/ΔΑ, λόγω του υφιστάμενου πλαισίου.


Είναι , πάντως, χαρακτηριστικές οι πληροφορίες που φθάνουν στην Κομοτηνή από τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή της Νέας Σάντας προς τις Σάπες ή από τα Πομακοχώρια της Ροδόπης στο δρομολόγιο Κέχρος - Βούρλα - Εσοχή - Μυρτίσκη - Σμιγάδα - Δρανιά - Οργάνη - Δρύμη - Πάτερμα - Πάνδροσος - Δύμη - Κερασία. Κάτοικοι των περιοχών αυτών μας λένε χαρακτηριστικά ότι κοιμούνται με τα όπλα δίπλα τους και λαμβάνουν όσα μέτρα ασφαλείας μπορούν.

Ενδιαφέρουσες έως εξοργιστικές είναι, όμως, οι φήμες και οι διαδόσεις που κυκλοφορούν εντός Κομοτηνής, καθώς γίνεται λόγος για συγκεκριμένες ώρες συγκέντρωσης ομάδων αλλοδαπών στη Γέφυρα του Κοσμίου ή στον Σταθμό του ΟΣΕ κατευθυνόμενοι προς τα ΚΤΕΛ ή άλλους περιορισμούς. Κάποιοι εξ αυτών απευθύνονται σε συγκεκριμένα καταστήματα για τρόφιμα εντός πόλης , καθώς φαίνεται ότι το “δίκτυο” που τους διακινεί έχει ενημερώσει για τις αγαθές και φιλόξενες προθέσεις των Κομοτηναίων.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησαν και φήμες για τον φόβο που σκορπίζουν σε γονείς και παιδιά ομάδες διερχομένων λαθρομεταναστών στην περιοχή του Σώστη σε κέντρα διασκέδασης όπου συνήθως τελούνται κοινωνικές εκδηλώσεις. Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων μάλιστα συστήνουν στους γονείς να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί, ειδικά όταν κάποιοι λαθρομετανάστες άρχισαν να μιλούν σε παιδάκια που έπαιζαν στο εξωτερικό του καταστήματος.

Τα πρόσφατα περιστατικά με την ανθρωποκτονία του συμπολίτη μας στο Θρυλλόριο για την οποία ευθύνεται σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις λαθροδιακινητής και το βίαιο πενταπλό μαχαίρωμα που δέχθηκε ο νεαρός αστυνομικός με ματσέτα, ανέδειξαν την σοβαρότητα της κατάστασης, αύξησαν την επιχειρησιακή ετοιμότητα της ΕΛ.ΑΣ. και συνεχίσθηκαν οι καταδιώξεις και συλλήψεις και εντός πόλεως , κάτι που είχαμε σχετικά καιρό να δούμε.

Μαρτυρίες από οδηγούς και ιδιοκτήτες φορτηγών παρουσιάζουν ομάδες αλλοδαπών να πηδούν στις καρότσες αυτοκινήτων ειδικά στα διόδια του Ιάσμου.

Η διαμορφωθείσα κατάσταση καταδεικνύει την αναβάθμιση των δυνατοτήτων των διακινητών που αποκτούν αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις Κρατικές Αρχές τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε ερείσματα στο τοπικό μουσουλμανικό στοιχείο όπως προκύπτει από την γενικότερη λογιστική υποστήριξη που φαίνεται να διαθέτουν τα δίκτυα των λαθροδιακινητών.

Να αναφερθεί ότι καλλιεργείται από συγκεκριμένους κύκλους σε τμήματα του πληθυσμού η αντίληψη ότι οι λαθρομετανάστες είναι “ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΙ ΑΔΕΛΦΟΙ”(τους), γεγονός που προκαλεί έντονους προβληματισμούς ως προς τις συνθήκες ασφαλείας που ενδέχεται να διαμορφωθούν στην περιοχή.

Ως προς τη στάση, τη δυναμική και τις δυνατότητες των αστυνομικών δυνάμεων της περιοχής είναι χαρακτηριστική τόσο η ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης όσο και οι δηλώσεις του Προέδρου της κ. Παν. Μαχαιρίδη, με τις οποίες δυσαρεστήθηκαν τόσο η τοπική ηγεσία σε επίπεδο ΑΜΘ όσο και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ΠΡΟ.ΠΟ. στην Αθήνα.

Βεβαίως, οι εκπρόσωποι των αστυνομικών του Ν. Ροδόπης τα ίδια είχαν επισημάνει και στους πολιτικούς με τους οποίους συναντιούνται κατά καιρούς , αλλά όπως φαίνεται οι επανεκλεγέντες και νεοκλεγέντες βουλευτές της περιοχής προσπαθούν να ισορροπήσουν στα όρια της πολιτικής (αν)υπακοής και των προσωπικών τους δεσμεύσεων, επικαλούμενοι την επιθυμία τους να μην “δυναμιτισθεί” το κλίμα στην περιοχή από “μεμονωμένα” φαινόμενα.

Την ίδια αδυναμία να διαχειρισθούν την κατάσταση επιδεικνύουν και οι δημοτικοί άρχοντες της Ροδόπης , η Περιφέρεια και η ΠΕ Ροδόπης, ενώ φαίνεται ότι εχουν αδρανήσει ως προς την γνωμοδοτική/συμβουλευτική τους αποστολή οι συνιστώσες της Κοινότητας των Πληροφοριών.

Η Ηγεσία της περιοχής οφείλει να ενημερώσει με διαβήματα και υπομνήματα την Πολιτική Ηγεσία για τους κινδύνους που δημιουργούν πλέον οι λαθρομεταναστευτικές ροές στην περιοχή αφουγκραζόμενη τη “φωνή λαού” ενώ η Ελληνική Αστυνομία επιβάλλεται να αναπροσαρμόσει το δόγμα της ως προς την αντιμετώπιση της αντικανονικής μετανάστευσης στοχεύοντας στην απώθηση από τη μεθοριακή γραμμή , την διάλυση των εγκληματικών δικτύων της λαθροδιακίνησης και στην απομάκρυνση από τα αστικά κέντρα και τις πόλεις παράνομων μεταναστών.

Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η Ελληνική Κυβέρνηση για την διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού δυστυχώς δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τη εξελισσόμενη δυναμική του διεθνικού οργανωμένου εγκλήματος εάν δεν αναθεωρηθεί σε επίπεδο κεντρικής εξουσίας το δόγμα ασφαλείας και δεν αναχθεί σε μείζονα απειλή ασφαλείας η λαθρομετανάστευση.

KomotiniPress


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]