Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Μακρόν θέλει να στείλει ευρωπαϊκή ναυτική δύναμη στον Περσικό


Του Γιώργου Παυλόπουλου

Ευρωπαϊκό στόλο που θα περιπολεί – και θα επεμβαίνει, όταν κρίνεται αναγκαίο – στην περιοχή του Περσικού Κόλπου έχει στα σκαριά η Γαλλία. Φιλοδοξία της δε είναι αυτός να είναι έτοιμος στις αρχές του νέου έτους. Το σχέδιο είχε ανακοινωθεί από τον περασμένο Ιούλιο και χθες, μάλιστα, η υπουργός Άμυνας της χώρας, Φλοράνς Παρλί, ανακοίνωσε ότι η έδρα της υπό συγκρότηση ναυτικής δύναμης θα βρίσκεται στη γαλλική βάση η οποία υπάρχει και λειτουργεί ήδη στο Αμπού Ντάμπι, πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Για την ώρα, βεβαίως, υπάρχουν πολλές και σημαντικές παράμετροι που παραμένουν άγνωστες: Πόσο μεγάλος θα είναι ο νέος ευρωπαϊκός στόλος; Πόσες χώρες της ΕΕ θα πουν τελικώς το «ναι», είτε με την αποστολή πολεμικών πλοίων είτε προσφέροντας υποστήριξη άλλου είδους (το Παρίσι διαρρέει ότι θα συμμετέχουν περίπου 10 χώρες); Πότε θα καταστεί επιχειρησιακά έτοιμος;

Ακόμη, ποιες θα είναι οι εντολές εμπλοκής που θα διαθέτουν οι επικεφαλής του; Ποια θα είναι η σχέση του με την υπό αμερικανική διοίκηση ναυτική δύναμη που υπάρχει ήδη στην περιοχή, στην οποία συμμετέχουν 6 ακόμη χώρες (Βρετανία, Αλβανία, Αυστραλία, Μπαχρέιν, Σ. Αραβία και ΗΑΕ); Και τέλος, πώς θα αντιδράσει η Τεχεράνη, η οποία είχε κάνει λόγο για εχθρική ενέργεια όταν είχε ανακοινωθεί για πρώτη φορά αυτό το σχέδιο;


Οι φιλοδοξίες του Μακρόν

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η κίνηση αυτή πρέπει να ερμηνευθεί ως μια ακόμη απόδειξη των μεγάλων φιλοδοξιών που καλλιεργεί το Παρίσι και της προσπάθειάς του να αναβαθμίσει την παρέμβασή του σε μια σειρά μέτωπα. Έρχεται δε ως συνέχεια της πρόσφατης δήλωσης-βόμβας του Εμανουέλ Μακρόν, με την οποία χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ «κλινικά νεκρό» και κατηγόρησε τις ΗΠΑ (αλλά και την Τουρκία) για έλλειψη συνεργασίας και αδιαφορία απέναντι στους υπόλοιπους εταίρους.

Εξάλλου, εξαρχής έχει καταστεί σαφές από τους Γάλλους ότι δεν θέλουν να μπουν κάτω από την ομπρέλα των ΗΠΑ, τους οποίους κατηγορούν για πολιτική έντασης (έστω κι αν συνεργάζονται μαζί τους για να βελτιώσουν τα συστήματα αεράμυνας της Σαουδικής Αραβίας). Επιδίωξή μας είναι να «επανεφεύρουμε την αποτροπή», σημείωσε η Γαλλίδα υπουργός, που άφησε να εννοηθεί ότι οι Ευρωπαίοι θα επιδιώξουν να λειτουργήσουν ως «μαξιλάρι ασφαλείας» ανάμεσα στο Ιράν και τις αμερικανικές δυνάμεις με τους συμμάχους τους, παρεμβαίνοντας και αποτρέποντας «θερμά επεισόδια» εν τη γενέσει τους.

Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι συχνά η πραγματικότητα μετατρέπει τα σχέδια επί χάρτου σε κουρελόχαρτα. Και η δέσμευση περί ίσων αποστάσεων την οποία επαγγέλλεται το Παρίσι θα είναι ασφαλώς αδύνατο να τηρηθεί σε περίπτωση νέας και σοβαρής κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή, όταν όλοι θα χρειαστεί να διαλέξουν πλευρά.

Η ΕΕ και η Ελλάδα

Αναμφίβολα δε, πολλά θα κριθούν και από την προθυμία που θα επιδείξουν – ή δεν θα επιδείξουν – οι εταίροι της Γαλλίας στην ΕΕ να συνδράμουν ενεργά σε αυτό το σχέδιο. Ειδικά δε η Γερμανία, η κυβέρνηση της οποίας διαφώνησε ανοιχτά με την επίθεση Μακρόν στο ΝΑΤΟ και έχει διαμηνύσει, σε όλους τους τόνους, ότι βλέπει την ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ευρώπης μόνο εντός των πλαισίων της Συμμαχίας.

Τέλος, πρέπει να σημειώσουμε ότι η υπόθεση της ανάπτυξης ευρωπαϊκής ναυτικής δύναμης στον Περσικό αφορά και την Ελλάδα. Η αναβάθμιση των σχέσεων με τη Γαλλία, η εμπλοκή της τελευταίας στις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και οι διαπραγματεύσεις για αγορά γαλλικών φρεγατών από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό δημιουργούν ασφαλώς νέα δεδομένα, που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στο τελικό «ναι» ή «όχι» της κυβέρνησης όταν ο Μακρόν διατυπώσει επισήμως το αίτημά του.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]