Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σύγκρουση κορυφής με φόντο το ΝΑΤΟ


Της Οντίν Λιναρδάτου

Είναι εγκεφαλικά νεκρό το ΝΑΤΟ όπως ισχυρίζεται ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ή απλά χρειάζεται μία επιτροπή σοφών που θα επανασχεδιάσει τη στρατηγική του όπως προτείνει το Βερολίνο;

Το βέβαιο είναι πως η δημόσια αμφισβήτηση του ΝΑΤΟ, δύο εβδομάδες πριν τη Σύνοδο για τα γενέθλια των 70 χρόνων της Βορειοατλαντικής συμμαχίας που θα γίνει στο Λονδίνο, καταδεικνύει τις ευρύτερες συγκρούσεις μέσα στη συμμαχία αλλά και το κενό που αφήνει η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό που μας ξενίζει είναι γιατί σε αυτή τη χρονική συγκυρία η Γερμανία επιμένει πως η Ευρώπη δεν μπορεί να χειριστεί το ζήτημα της άμυνας της μόνη της. Χρειάζεται έναν αμερικανό πρόεδρο όπως ο Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος είναι απρόβλεπτος και κανείς, σίγουρα ούτε η ΕΕ, δεν μπορεί να στηριχτεί πάνω του; Χρειάζεται την Τουρκία που αγνοεί συστηματικά τους δυτικούς συμμάχους της και το απέδειξε πρόσφατα με την εισβολή στη Συρία; ή τις Ηνωμένες Πολιτείες που μονίμως αμφισβητούν την ικανότητα της Ευρώπης να πάρει στα σοβαρά την άμυνα της;

Υπάρχει λοιπόν ΝΑΤΟ;


Ο γάλλος υπουργός των εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν μίλησε για μία ομάδα σοφών που θα σκεφτεί ποιο θα μπορούσε να είναι το μέλλον της συμμαχίας. Οι ιδέες, οι προτάσεις τόσο του Παρισιού όσο και του Βερολίνου θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του ΝΑΤΟ. Το 1949 δημιουργήθηκε για να προστατεύει την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Σήμερα τα δεδομένα άλλαξαν και δεν μπορούμε να μην αναρωτηθούμε αν θα πρέπει να περιλάβει στη σφαίρα επιρροή του ή προστασία του καλύτερα τη Συρία που καταστρέφεται από τον οκταετή εμφύλιο πόλεμο ή ακόμα και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ποιος μπορεί να ισχυριστεί πως ο Εμανουέλ Μακρόν είχε άδικο όταν αναρωτήθηκε στις 7 Νοεμβρίου στη συνέντευξη του στον Economist αν το μότο του ΝΑΤΟ “όποιος επιτεθεί στον ένα επιτίθεται σε όλους” ισχύει;

Αμφιβάλω αν ίσχυσε βέβαια ποτέ στα 70 χρόνια ύπαρξης του. Και είναι μάλλον υπερβολή αυτό που ισχυρίστηκε ο γερμανός υπουργός εξωτερικών Χάικο Μας πως το ΝΑΤΟ αποτελεί την ασφάλεια ζωής της Ευρώπης.

Διπλωμάτες λένε στους διαδρόμους των Βρυξελλών πως η συζήτηση για την ανασυγκρότηση ή διάλυση του ΝΑΤΟ δεν αφορά επί της ουσίας το μέλλον της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας αλλά το ποιος είναι ο φυσικός ηγέτης της Ευρώπης η Γαλλία ή η Γερμανία; Και η απόφαση για το ΝΑΤΟ θα δώσει ουσιαστικά την απάντηση σε αυτό το ερώτημα.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]