Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αναβρασμός σε Σάμο, Χίο, Λέρο για τις κλειστές δομές


Για επιπλέον συμφόρηση, αντί για αποσυμφόρηση κάνουν λόγο τοπικοί φορείς, καθώς η δυναμικότητα των νέων κέντρων υπερβαίνει τον αριθμό όσων μένουν σήμερα

Αναβρασμός επικρατεί σε Σάμο, Χίο και Λέρο, ένα 24ωρο μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων σε πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Μετά τη Σάμο, όπου ο δήμαρχος, Γιώργος Στάντζος και σχεδόν σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο δήλωσαν την πρόθεσή τους να παραιτηθούν αν δεν αλλάξει ο σχεδιασμός που προβλέπει τον τετραπλασιασμό του υπό κατασκευή νέου ΚΥΤ, συνεδριάζει εκτάκτως την Παρασκευή και το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Χίου. Και στα δύο νησιά επικρατεί έντονη δυσαρέσκεια για την μη τήρηση της αρχής της αναλογικότητας τόσο σε σχέση με τον ντόπιο πληθυσμό όσο και σε σύγκριση με άλλα νησιά που σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού – μεταναστευτικού.

Η πολυσυζητημένη αποσυμφόρηση των νησιών αποδεικνύεται στην πραγματικότητα ως επιπλέον επιβάρυνση για τα δύο συγκεκριμένα νησιά, όπως αποδεικνύεται από τα νούμερα. Τα δύο νέα κέντρα, χωρητικότητας ως 7.000 ατόμων (5.000 + 40%) σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, θα αυξήσει περαιτέρω τον αριθμό των αιτούντων άσυλο που βρίσκονται σήμερα. Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή του αρμόδιου Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου, στο υπάρχον ΚΥΤ της Χίου στη ΒΙΑΛ διαμένουν σήμερα 5.430 άτομα, ενώ στο ΚΥΤ του Βαθέος Σάμου 6.810. Στην ουσία, δηλαδή, από τα νέα κέντρα ευνοείται μόνο η Λέσβος, η οποία -αν υλοποιηθεί ο σχεδιασμός- θα έχει ένα κέντρο δυναμικότητας ως 7.000 ατόμων και θα απαλλαγεί από τη Μόρια, όπου συνωστίζονται σήμερα 15.623 άτομα.



Για «καταφανώς άδικο» καταμερισμό σε βάρος της Σάμου και της Χίου έκανε λόγο και ο περιφερειάρχης Βόρειου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, ο οποίος σε δήλωση – ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποστήριξε πως με βάση τον πληθυσμό των νησιών θα έπρεπε η δομή της Χίου να έχει δυναμικότητα 2.700 ατόμων και αυτή της Σάμου 1.700, έναντι 5.000 της Λέσβου.

Ο ίδιος σε δηλώσεις του επανέλαβε πως δεν θα δεχτεί την παράλληλη λειτουργία των νέων δομών με τις παλιές, και πως απαραίτητη προϋπόθεση για τη συναίνεσή του στη δημιουργία των κλειστών κέντρων είναι το κλείσιμο των υπαρχόντων ΚΥΤ.

Στην περιοχή των Μυτιλινιών Σάμου, όπου βρίσκεται σε φάση κατασκευής το νέο ΚΥΤ που θα αντικαταστήσει αυτό στο Βαθύ, άκουσαν με οργή τις κυβερνητικές ανακοινώσεις που προβλέπουν τον πενταπλασιαμό της δυναμικότητάς του από 1.200 σε 5.000 ως 7.000 άτομα. Ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου, Γιώργος Ελευθερόγλου, ετοιμάζεται να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση, με δική του πρόταση την σύσσωμη παραίτηση. «Εγώ από την αρχή έλεγα πως αυτό το κέντρο που ετοιμάζεται για 1.200 άτομα δεν θα έχει 1.200 άτομα, και έπεσαν να με φάνε. Η περιοχή είναι επίπεδη και κατάλληλη και για 10.000 και για 20.000 και για παραπάνω κόσμο. Τότε ήμουν γραφικός, τώρα είναι όλοι ανάστατοι», είπε στο ethnos.gr ο κ. Ελευθερόγλου, ο οποίος έχει προσφύγει τόσο στις τοπικές δικαστικές Αρχές με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για το «πάγωμα» και την αναστολή των εργασιών, όσο και στο Συμβούλιο της Επικρατείας. «Από τις 26 Σεπτεμβρίου που κάναμε τα ασφαλιστικά, δεν έχουν ακόμη εκδικαστεί», είπε.


Στη Χίο η νέα δομή πρόκειται να δημιουργηθεί στη λεγόμενη «θέση 18», στο 18ο χιλιόμετρο του δρόμου Χίου – Βολισσού, σύμφωνα με τα όσα είπε ο υφυπουργός Εργασίας και βουλευτής Χίου, Νότης Μηταράκης. Η συγκεκριμένη θέση, που βρίσκεται σε οροπέδιο, έχει προταθεί στο παρελθόν ως κατάλληλη για την ανέγερση νέων δικαστικών φυλακών. Στο «νησί της μαστίχας» επικρατεί στάση αναμονής, με την δημοτική Αρχή να μην έχει πάρει ακόμη θέση επίσημα, παραπέμποντας στο αυριανό δημοτικό συμβούλιο.

Στη Λέρο, την ίδια ώρα, όπου σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό θα γίνει μετατροπή του υφιστάμενου ΚΥΤ σε κλειστό κέντρο για 1.000 + άτομα (σ.σ. 1.400 με βάση το 40%) ο δήμαρχος του νησιού, Μιχάλης Κόλλιας, μιλά για συμφόρηση αντί για αποσυμφόρηση, ενώ ζητά απαντήσεις σε μια σειρά από ερωτηματικά. «Η σημερινή χωρητικότητα του ΚΥΤ είναι 860 άτομα. Η αύξησή του σε 1.400 δεν είναι αποσυμφόρηση, αλλά επιπλέον συμφόρηση. Επίσης, πρέπει να μας πουν τι θα γίνει με τις δύο επιπλέον δομές που έχουμε, μια του ΠΙΚΠΑ όπου φιλοξενούνται 150 ευάλωτοι και αυτή του νοσοκομείου για παιδιά και γονείς. Αναμένουμε απαντήσεις», είπε ο κ.Κόλλιας

Βασίλης Ιγνατιάδης
Έθνος



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]