Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα μνημόνια έληξαν αλλά όχι για τους πολίτες


Το ΔΝΤ, για άλλη μια φορά έρχεται με δυσοίωνες προβλέψεις, να προσπαθήσει να ψαλιδίσει τους στόχους και την αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης, όπως αυτές περιγράφονται στο σχέδιο προϋπολογισμού που στάλθηκε για έγκριση στην Κομισιόν.

Αμφισβητεί και πάλι τους στόχους για ανάπτυξη και πρωτογενές πλεόνασμα. Επί ματαίω, προσπαθώ να θυμηθώ κάποια πρόβλεψη τους όλα τα προηγούμενα χρόνια η οποία στο τέλος να δικαιώθηκε.

Δεν ξέρω αν οι τεχνοκράτες αυτού του οργανισμού, είναι από τη φύση τους απαισιόδοξοι και γκρινιάρηδες τύποι ή αν με το να χαμηλώνουν τον πήχη των προσδοκιών νομίζουν πως μπορούν να επιβάλλουν μέτρα εκ των προτέρων στις χώρες οι οποίες είναι εξαρτώμενες από το ΔΝΤ.

Χωρίς να σημαίνει αυτό πως οι προβλέψεις της Ελληνικής πλευράς είναι σώνει και καλά οι πιο ρεαλιστικές, η αλήθεια είναι πως εκτός από τους οικονομολόγους του ΔΝΤ υπάρχουν κι άλλοι και πολλούς τέτοιους τεχνοκράτες διαθέτει και η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι οποίοι τελικά αποδέχονται το σενάριο της ελληνικής κυβέρνησης.

Το κάνουν μήπως γιατί είναι καλοί άνθρωποι και δεν θέλουν να μας χαλάσουν τη διάθεση; Δεν νομίζω. Απλά βλέπουν αυτό που δεν θέλουν να δουν οι του ΔΝΤ.


Για παράδειγμα ότι η Ελλάδα για πρώτη φορά στην ιστορία της, δανείστηκε με αρνητικό επιτόκιο. Και δανείστηκε μέσω εντόκων γραμματίων όχι μόνο από της Ελληνικές τράπεζες όπως συνέβαινε παγίως αλλά και από ξένα funds τα οποία διαθέτουν αυξημένη ρευστότητα και τη διέθεσαν στην Ελλάδα πληρώνοντας μικρότερα “φύλακτρα” σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Και δεν είναι μόνο τα μικρά φύλακτρα ( αρνητικά επιτόκια). Το έκαναν γιατί εμπιστεύονται πλέον τη χώρα μας και γιατί δεν κινδυνεύουν τα χρήματα τους. Το έκαναν γιατί βραχυπρόθεσμα προς το παρόν και ελπίζουμε και μακροπρόθεσμα αργότερα, δεν βλέπουν κίνδυνο για την Ελληνική οικονομία άρα ούτε και για τα χρήματα τους.

Αυτό το απλό, το οποίο οι Ευρωπαίοι δανειστές δια των “Θεσμών” συνυπολόγισαν και δεν κάνουν φασαρία για τα 100-200 εκατομμύρια διαφορά που είχαν με τις ελληνικές αρχές στην πρόσφατη αξιολόγηση και κλείνουν το θέμα με την έκθεση τους, δεν μπορούν και δεν πρόκειται να το καταλάβουν οι ιθύνοντες του ΔΝΤ.

Ούτε οι διαρκείς αστοχίες στις προβλέψεις τους, ούτε το κράξιμο από την παγκόσμια κοινότητα που έχουν δεχθεί σε μια σειρά λάθος επιλογών τους , μπορεί να τους συνετίσει.
Σαφώς και η κυβέρνηση που προεκλογικά υποστήριζε πως θα πετύχει ανάπτυξη 4%, τώρα που μπήκε στο χορό, κατάλαβε ότι αυτός ο στόχος επί του παρόντος είναι ανέφικτος και αναδιπλώθηκε στο 2,8%.Δεν ξέρω αν κι αυτό το ποσοστό είναι επιτεύξιμο μέσα στο ρευστό διεθνές περιβάλλον, τη στιγμή μάλιστα που πυκνώνουν οι φωνές που εκτιμούν πως μια νέα παγκόσμια ύφεση, είναι προ των πυλών. Συμβαδίζει όμως με τους Ευρωπαίους και δεν βάζει νούμερα και αριθμούς στην τύχη μέσα στον προϋπολογισμό.

Μακάρι όλα να κυλήσουν ομαλά και όχι μόνο να τους πετύχει αλλά και να τους ξεπεράσει γιατί κάτι τέτοιο, δεν θα είναι καλό μόνο για την κυβέρνηση αλλά κυρίως για όλους εμάς που πληρώναμε σε όλη τη διάρκεια των μνημονίων και συνεχίζουμε να πληρώνουμε και τώρα που έληξαν χωρίς να ξέρουμε πότε τελειώνει αυτό το μαρτύριο και για τους πολίτες.

Βασίλης Στεφανακίδης
Πρώτο Θέμα



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]