Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Προκλήσεις στο Αιγαίο, με άρωμα... Συρίας


«Πρόβα πολέμου» από την Άγκυρα με σερί παραβιάσεων μέσα σε 2,5 ώρες!

«Πόλεμος» χθες στο Αιγαίο. Τουρκικά μαχητικά προέβησαν σε μπαράζ παραβιάσεων και υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά, αναγκάζοντας την Πολεμική Αεροπορία να απογειώσει πολλά μαχητικά για να τα αναχαιτίσει και να θέσει σε ετοιμότητα στο σύνολό της την αεράμυνα της χώρας.

Η προκλητικότητα στο Αρχιπέλαγος προκάλεσε μάλιστα προβληματισμό στην ηγεσία του Πενταγώνου, και αυτό γιατί θεωρείται πιθανόν ο Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συμφωνία που έκανε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και κλείνει το μέτωπο με τη Συρία, να στρέφεται ξανά προς την Ελλάδα και την Κύπρο, αμφισβητώντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της τουρκικής δραστηριότητας στο Αιγαίο επισημαίνονται οι έξι πτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. Οχι για τον αριθμό τους, αλλά γιατί αυτές εκδηλώθηκαν σε διάστημα περίπου μόλις 2,5 ωρών και μπήκαν στο στόχαστρο των τουρκικών F-16 νησιά από το νότιο άκρο του Αιγαίου μέχρι τις Οινούσσες στη Χίο.

Οι 70 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, οι πέντε εμπλοκές μεταξύ ελληνικών και τουρκικών αεροσκαφών και η δέσμευση περιοχών στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ για αεροναυτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά συνθέτουν μια εικόνα ανησυχητική και επικίνδυνη, που δείχνει ότι η Άγκυρα πηγαίνει σε κλιμάκωση.


Πολλοί είναι δε αυτοί που θεωρούν ότι από την εισβολή στη Συρία η Τουρκία έχει κερδίσει και με τον αέρα αυτόν επανέρχεται στις αξιώσεις της στην ανατολική Μεσόγειο, με αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ.

Πάνω από τη Ρω

Χθες, στις 15.11 δύο τουρκικά F-16 πραγματοποίησαν υπέρπτηση άνωθεν της νήσου Ρω, σε ύψος 28.000 ποδών. Αλλο ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών παραβίασε το FIR Αθηνών και στις 15.33 σημείωσε και δεύτερη πτήση πάνω από τη Ρω, στα 22.000 πόδια αυτή τη φορά. Σημειώνεται πως την προηγούμενη ημέρα, την Τρίτη, πάνω από το ακριτικό αυτό νησί πέταξε τουρκικό UAV.

Στις 16.09 δύο τουρκικά F-16 πραγματοποίησαν υπέρπτηση άνωθεν του Φαρμακονησίου, σε ύψος 24.000 ποδών, στις 17.16 άλλα δύο τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από τις Οινούσσες, σε ύψος 25.400 ποδών, και εν συνεχεία το ίδιο ζεύγος των τουρκικών μαχητικών πραγματοποίησε πτήση πάνω από τη νήσο Παναγιά, στα 25.000 πόδια.

Δύο τουρκικά F-16 επανήλθαν στην περιοχή κάνοντας νέα υπέρπτηση, στις 17.36, άνωθεν των Οινουσσών, σε ύψος 25.000 ποδών.

Οι συνεχείς παραβάσεις του FIR Αθηνών, οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και οι υπερπτήσεις είχαν ως συνέπεια τη μεγάλη συγκέντρωση αεροπορικών δυνάμεων στο Αιγαίο, με την Αγκυρα να στέλνει σαφές μήνυμα κλιμάκωσης.

Οι αριθμοί μιλούν, άλλωστε, από μόνοι τους: 21 τουρκικά αεροσκάφη, 8 οπλισμένα, 17 παραβάσεις, 70 παραβιάσεις και 5 εμπλοκές απ' άκρου εις άκρον του Αιγαίου. Σημειώνεται πως για αύριο η Τουρκία έχει δεσμεύσει μια τεράστια περιοχή νοτίως του Καστελόριζου για αεροναυτική άσκηση με πραγματικά πυρά.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]