Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι "Γερμανοί" διαφωνούν με Ντράγκι και... αγοράζουν χρυσό


Του Γ. Αγγέλη

Η "είδηση” είναι ότι η Bundesbank, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΔΝΤ, τον μήνα Σεπτέμβριο, ήτοι τον μήνα της ευθείας σύγκρουσης με τον Ντράγκι, προχώρησε σε κάτι που δεν έχει κάνει εδώ και 21 χρόνια: στην αγορά χρυσού.

Η ποσότητα της αγοράς είναι σχετικά μικρή καθώς τα αποθέματα εμφανίζονται να αυξήθηκαν από 108,25 εκατ. ουγγιές σε 108,34 εκατ. ουγγιές. Αλλά το γεγονός ότι η Κεντρική Τράπεζα που έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού μετά τις ΗΠΑ, αποφασίζει μετά από 21 χρόνια να προχωρήσει σε αγορά χρυσού, είναι ένα γεγονός που επισημαίνεται ως "εξαιρετικά χαρακτηριστικό” των προθέσεων της Bundesbank.

Πολύ περισσότερο μάλιστα που αυτό συμβαίνει σε ένα χρονικό σημείο όπου η ΕΚΤ αποφασίζει να προχωρήσει εκ νέου σε ένα πρόγραμμα QE II με πρωτοβουλία του – σε αποχώρηση - Ντράγκι και την Bundesbank να παίρνει θέση ευθέως απέναντί του.

Η "αντίθεση” όμως δεν περιορίζεται εκεί.


Η στάση της Bundesbank

Η Bundesbank σιωπηρά αλλά σταθερά έχει επισπεύσει την επιστροφή αποθεμάτων της σε χρυσό που διατηρούσε σε Βρετανία, Γαλλία και ΗΠΑ.

Μέσα σε ενάμιση χρόνο έχει επαναφέρει στη Γερμανία 583 τόννους χρυσού από ένα σύνολο 674 τόννων που είχε στο εξωτερικό...

Η στάση της Bundesbank όπως είναι γνωστό εκφράσθηκε πέραν των τοποθετήσεων του επικεφαλής της κ. Βάϊντμαν στο ΔΣ και με την ξαφνική παραίτηση της γερμανίδας κας Λαουτενσλέγκερ από το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ...

Το εξίσου ενδιαφέρον επίσης είναι ότι – όπως είχε επισημάνει τον Ιούλιο το Capital.gr – η ΕΚΤ με ομόφωνη απόφαση τον Ιούλιο, δέχθηκε να μην ανανεώσει τη δέσμευση των Κεντρικών Τραπεζών που ίσχυε από το 1999, με την οποία καμία Κεντρική Τράπεζα δεν μπορούσε να πουλήσει ή να αγοράσει χρυσό από τα αποθέματα που έχουν μείνει σ' αυτές υπό εθνική διαχείριση, χωρίς να "συμβουλευθεί” τις άλλες Κεντρικές Τράπεζες.

Κάπως έτσι και η ΤτΕ, με την μη ανανέωση της απόφασης αυτής απέκτησε την πλήρη ελευθερία για τη διαχείριση των αποθεμάτων χρυσού που διατηρεί στην κατοχή της και τα οποία βρίσκονται είτε στην Ελλάδα είτε σε άλλες χώρες (Βρετανία, ΗΠΑ, κ.λ.π.).

Έντονη κινητικότητα

Αυτή η κινητικότητα περί τα αποθέματα χρυσού στις χώρες - μέλη του Ευρωσυστήματος είναι ιδιαίτερα έντονη και ισχυροποιείται σε Κεντρικές Τράπεζες του ευρωσυστήματος που ανήκουν στο στρατόπεδο των "εχθρών” της πολιτικής Ντράγκι, όπως η γερμανική, ολλανδική, αυστριακή, κ.λ.π.

Ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, αναφέρουν ότι η εμφάνιση της κας Λαγκάρντ τον Νοέμβριο στο εμφανώς διασπασμένο Συμβούλιο της ΕΚΤ, θα θέσει τους κεντρικούς τραπεζίτες μπροστά στο δίλημμα, είτε της επ' αόριστον παράτασης (και με νέους όρους) της γραμμής Ντράγκι, είτε την παρέμβαση σε δημοσιονομικό επίπεδο.

Με άλλα λόγια το δίλημμα που ετοιμάζεται να θέσει – αλλά οι ενδιαφερόμενοι το γνωρίζουν ήδη – είναι ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει στη γραμμή της ποσοτικής χαλάρωσης για όσο οι κυβερνήσεις αρνούνται να αναλάβουν την ευθύνη της δημοσιονομικής παρέμβασης για τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]