Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Ρωσία επεκτείνει τη γεωπολιτική επιρροή της στη Μέση Ανατολή


Πώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν έγινε από παρίας διαμεσολαβητής και... νικητής

Ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να παρατάσσονται κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας - Συρίας, λίγες ώρες μετά τη σύναψη της ρωσοτουρκικής συμφωνίας στην οποία κατεληξαν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν χθες, στο Σότσι, στη Ρωσία. Το ΝΑΤΟ τηρεί ακόμη στάση αναμονής, με τον Γενικό Γραμματέα Γενς Στολτενμπεργκ να αποφεύγει να προβεί σε συμπεράσματα. Η κατάσταση ωστόσο στη Μέση Ανατολή αλλάζει ραγδαία. Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία, η Ρωσία παίρνει τη θέση των ΗΠΑ ως βασικός παίκτης και διαμεσολαβητής στην περιοχή.

Φάλαγγα της ρωσικής στρατονομίας, αφού διέσχισε τον Ευφράτη έφθασε στο Κομπάνι, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Η Ρωσία προειδοποίησε επίσης τους Κούρδους μαχητές της πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) ότι θα βρεθούν εν μέσω νέων συγκρούσεων με τις τουρκικές δυνάμεις, αν δεν συμμορφωθούν στη ρωσοτουρκική συμφωνία.

Βάσει της συμφωνίας Ρωσίας – Τουρκίας, θα δημιουργηθεί μια ζώνη ασφάλειας 120 χιλιομέτρων στη Συρία, ανάμεσα στις πόλεις Ρας αλ Αΐν και Ταλ Αμπιάντ, τον έλεγχο της οποίας θα έχει η Άγκυρα. Οι Κούρδοι μαχητές καλούνται να εγκαταλείψουν την περιοχή, και να μετακινηθούν τουλάχιστον 30 χλμ. εντός της Συρίας, σε διάστημα 150 ωρών.


Παράλληλα, Τουρκία και Ρωσία θα πραγματοποιούν κοινές περιπολίες σε μια ζώνη πλάτους 10 χιλιομέτρων, ανατολικά και δυτικά από τις περιοχές όπου πραγματοποιήθηκε η τουρκική επιχείρηση.

Μια πλήρης απομάκρυνση των μονάδων του YPG αποτελεί νίκη για τον Ερντογάν, αναδεικνύει τον κυρίαρχο ρόλο του Πούτιν στην περιοχή και επισφραγίζει την επιστροφή του συμμάχου του Μπασάρ αλ Ασαντ, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, καθώς επετράπη η ανάπτυξη Σύρων συνοριοφυλάκων στην περιοχή από σήμερα το μεσημέρι.

Η αλλαγή είναι τεράστια, αν μη τι άλλο για τη Ρωσία, η οποία το 2014, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και τη στρατιωτική επιχείρηση στην ανατολική Ουκρανία δεχόταν τα πυρά της Δύσης – και τις κυρώσεις – ενώ φαινόταν πιο απομονωμένη από ποτέ.

Πέντε χρόνια μετά, σχολιάζει στο BBC ο Βρετανός ανταποκριτής Στιβ Ρόζενμπεργκ, η Μόσχα επεκτείνει τη γεωπολιτική επιρροή της. Μέσα λίγες μόλις ημέρες, ο Βλαντίμιρ Πούτιν επικοινώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του και τον προσκάλεσε στη Ρωσία. Επικοινώνησε επίσης με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τον οποίο συζήτησε «θέματα ασφάλειας». Επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν διεκδικεί απλώς τον ρόλο του διαμεσολαβητή στη Μέση Ανατολή, αλλά τον ενεργό ρόλο της χώρας του στην περιοχή. Οι συγκυρίες ασφαλώς βοήθησαν στον στόχο της Μόσχας, η οποία δεν άφησε ανεκμετάλλευτη ούτε την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων ούτε τις κατά καιρούς διαφωνίες των ΝΑΤΟϊκών συμμάχων.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]