Η Ρωσία μοιράζει διαβατήρια σε Ντόνετσκ και Λουχάνσκ και "βαφτίζει" Ρώσους τους Ουκρανούς
Η Ρωσία έχει επιταχύνει την έκδοση ρωσικών διαβατηρίων στους κατοίκους των αυτοανακηρυχθεισών Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, ανέφερε σε δήλωσή του το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, επικαλούμενο τα στοιχεία των υπηρεσιών πληροφοριών.
Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας η διοίκηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων "λαμβάνει μέτρα για την επιτάχυνση του λεγόμενου "passportization" του πληθυσμού". Η ουκρανική μυστική υπηρεσία πιστεύει ότι έτσι από την 1η Οκτωβρίου οι ένοπλες ομάδες στο Ντόνμπας θα περιλαμβάνουν μόνο "στρατιώτες με ρωσικά διαβατήρια και πρόσωπα που έχουν αρχίσει να υποβάλλουν αίτηση για ρωσική υπηκοότητα μέσω της καθιερωμένης διαδικασίας".
"Με την αύξηση του αριθμού των Ρώσων πολιτών στην προσωρινά κατεχόμενη περιοχή, χρησιμοποιώντας ντόπιους κατοίκους, η Ρωσία προσπαθεί να ενισχύσει τη θέση της στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για να επιλύσει την κατάσταση στο Ντονμπάς", πιστεύει η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών.
Με αυτόν τον τρόπο, η Ρωσία "σχεδιάζει να αποφύγει να χάσει την επιρροή της στην περιοχή εάν αναγκαστεί να συμφωνήσει σε μεμονωμένες παραχωρήσεις στο πλαίσιο της εφαρμογής των συμφωνιών του Μίνσκ" και επίσης "διατηρεί την πιθανότητα για μελλοντική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας".
Αυτές οι δηλώσεις γίνονται πριν από την επερχόμενη σύνοδο κορυφής του σχήματος της Νορμανδίας. Οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ουκρανίας και της Ρωσίας συμφώνησαν προσωρινά να διεξαγάγουν σύνοδο κορυφής σε προκειμένου να τεθεί υπό διαπραγμάτευση ένα ψήφισμα για τη σύγκρουση στο Ντονμπάς. Δεν έχει ανακοινωθεί ακριβής ημερομηνία για τη διάσκεψη κορυφής.
Στις 24 Απριλίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξέδωσε διάταγμα που επιτρέπει στους κατοίκους των εδαφών της ανατολικής Ουκρανίας που δεν υπόκεινται στον έλεγχο του Κιέβου, καθώς και στους κατοίκους της προσαρτημένης Κριμαίας, να αποκτήσουν ρωσικό διαβατήριο χρησιμοποιώντας μια απλοποιημένη διαδικασία. Η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της, επέκριναν αυστηρά το διάταγμα.
Στις 27 Απριλίου στο Πεκίνο, ο Πούτιν δήλωσε ότι το Κρεμλίνο εξέταζε εάν θα απλοποιήσει ή όχι τη διαδικασία για όλους τους Ουκρανούς να υποβάλουν αίτηση για ρωσικά διαβατήρια. Την 1η Μαΐου, υπέγραψε διάταγμα που απλοποιεί τη διαδικασία για τους Ουκρανούς, που γεννήθηκαν και ζούσαν στην Κριμαία, ώστε να μπορούν να λάβουν διαβατήρια τους επόμενους τρεις μήνες.
Η ουκρανική βουλή απηύθυνε έκκληση σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς, καθώς και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις ΗΠΑ και στις διπλωματικές αποστολές ξένων κρατών της Ουκρανίας, για την ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, σε απάντηση της απόφασης της Μόσχας.
Η διοίκηση του εκλεγέντος προέδρου της Ουκρανίας, Βλάντιμιρ Ζέλενσκι, δήλωσε στο Facebook ότι το διάταγμα για το θέμα των ρωσικών διαβατηρίων στους πολίτες της Ουκρανίας είναι "η παραδοχή της Ρωσίας ότι πρόκειται για δύναμη κατοχής (το Ντονμπάς και την Ουκρανία)".
Πέτρος Κράνιας
Capital
Ο συγγραφέας του άρθρου προπαγανδίζει υπέρ δυτικών και αμερικής...
ΑπάντησηΔιαγραφήπόσοι ήταν οι ρώσοι κάτοικοι σε αυτές τις περιοχές;
Russians in Ukraine
https://en.wikipedia.org/wiki/Russians_in_Ukraine
Donetsk Oblast 1,844,399 (2001)
Luhansk Oblast 991,825 (2001)
τα μεγέθη αυτά θεωρούνται αμελητέα;
πότε έδωσε η ρωσία τα εδάφη αυτά (και το λιμάνι της Κριμαίας) στους ουκρανούς και για ποιο λόγο;
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CF%81%CE%B9%CE%BC%CE%B1%CE%AF%CE%B1
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%BA%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B5%CE%AF%CE%B1_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%9A%CF%81%CE%B9%CE%BC%CE%B1%CE%AF%CE%B1%CF%82