Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ακάρ απειλεί τις ΗΠΑ: «Αν υπάρξουν κυρώσεις ξεκινάμε επιχείρηση στη Συρία και ισοπεδώνουμε τις αμερικανικές βάσεις»


Με οριστική ρήξη στις σχέσεις Τουρκίας - ΝΑΤΟ και λουκέτο στο Ιντσιρλίκ απείλησε ο Τούρκος ΥΠΑΜ - Συνεχίζει την μεταφορά δυνάμεων η Άγκυρα

Γράφει ο Βασίλης Καπούλας

Το "χαρτί" της Συρίας και της οριστικής ρήξης των σχέσεων με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ έπαιξε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χ.Ακάρ, κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Αμερικανό ομόλογο του, Μαρκ Έσπερ, αναγκάζοντας τον Λευκό Οίκο να δώσει εντολή για επ' αόριστον αναβολή της ενημέρωσης του Πενταγώνου σχετικά με κυρώσεις κατά της Αγκυρας.

Ο Χ.Ακάρ κατά την διάρκεια της επικοινωνίας διάρκειας 30 λεπτών με τον Αμερικανό ομόλογο του, απείλησε λέγοντας πως "αν εφαρμοστούν σκληρές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας τότε θα κλείσει οριστικά η βάση του Ιντσιρλίκ για τις ΗΠΑ σε πρώτη φάση. Σε δεύτερη φάση θα ξεκινήσει η μεγάλη τουρκική χερσαία επιχείρηση στην βορειοανατολική Συρία εναντίον των Κούρδων αλλά και όσων Αμερικανών στρατιωτών υπάρχουν εκεί ακόμη".

Είναι φανερό πως αυτός ήταν ο λόγος της ξαφνικής τουρκικής στρατιωτικής κινητοποίησης και της μεταφοράς δυνάμεων στα σύνορα με τις κουρδικές περιοχές της ΒΑ Συρίας, να δεχτούν δηλαδή επιπλέον πίεση οι ΗΠΑ για τους S-400 με την Αγκυρα να βάζει στο τραπέζι την ΒΑ Συρία.


Το γεγονός αυτό σχολίασε και ο Brett McGurk πρώην διπλωμάτης και ειδικός προεδρικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών στο Συνασπισμό που αγωνίζεται εναντίον του ISIS.

Πρόκειται για έναν διπλωμάτη που αποτελεί "κόκκινο πανί" για την Αγκυρα καθώς έχει κατηγορηθεί ουκ ολίγες φορές πως προωθεί την δημιουργία κουρδικού κράτους.

"Τι έκπληξη! Την ημέρα που η Τουρκία παραλαμβάνει τους ρωσικούς S-400 και αγνοεί το ΝΑΤΟ, ανανεώνει τις απειλές εναντίον του αμερικανικού προσωπικού (!) και των συμμαχικών δυνάμεων στην βορειοανατολική Συρία.

Αυτό ήταν πάντα το κυνικό παιχνίδι της Αγκυρας. Τώρα πλέον ειναι προφανές" τόνισε ο Brett McGurk.

Λίγο αργότερα αμερικανικές πηγές επιβεβαίωσαν πως "οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ παρατηρούν πολύ προσεχτικά την κατάσταση στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας λόγω των μεγάλων ανησυχιών για πιθανή τουρκική στρατιωτική επιχείρηση τις επόμενες ημέρες με στόχο τους Κούρδους"!

Ο Brett McGurk πόσταρε μάλιστα άρθρο της Daily Sabah σύμφωνα με το οποίο επίκειται εκτεταμένη επιχείρηση ανατολικά του Ευφράτη εναντίον των Κούρδων YPG-PKK.

Τουρκικές δυνάμεις μετακινούνται συνεχώς στην περιοχή Akçakale.

"Οι τελευταίες στρατιωτικές αναπτύξεις και η κινητικότητα στο έδαφος δείχνουν πως θα λάβει χώρα επίθεση ανατολικά του Ευφράτη" είπε ο πρώην αξιωματούχος των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών, Abdullah Ağar και πρόσθεσε:

"Οι διοικητές του FSA σε al-Bab και Jarablus είναι σε κόκκινο συναγερμό και τους κάλεσε για σύσκεψη ο Ερντογάν στην Αγκυρα για να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της επίθεσης".

Το ίδιο ανέφερε και το φερέφωνο του Ρ.Τ.Ερντογάν, Ι.Καραγκιούλ, ο οποίος είπε πως υπάρχει αυξημένη παρουσία στρατιωτών της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ σε περιοχές του YPG σε συντονισμό με τις ΗΠΑ και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες για ανάπτυξη δυνάμεων στην περιοχή της βόρειας Συρίας.

"Η περιοχή ανατολικά του Ευφράτη είναι ζήτημα ύπαρξης για την Τουρκία. Αν η Αγκυρα είχε παρέμβει μέχρι τώρα, τότε δεν θα είχε περικυκλωθεί στην ανατολική Μεσόγειο" τόνισε ο Καραγκιούλ.

"Οι χώρες αυτές Σ.Αραβία και ΗΑΕ συναντήθηκαν στις περιοχές του YPG με Κούρδους, κυρίως στο Kobani, και τους υποσχέθηκαν χρηματοδότηση" πρόσθεσε.

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμη. Ο Ρ.Τ.Ερντογάν τα παίζει "όλα για όλα", απειλεί ανοιχτά να σκοτώσει Αμερικανούς στρατιώτες αν βρεθούν στον δρόμο του στην βορειοανατολική Συρία και η Ουάσινγκτον φοβάται την οριστική ρήξη. Πιθανότερη είναι η ενεργοποίηση Σ.Αραβίας και ΗΑΕ με αποστολές όπλων, μισθοφόρων και χρηματοδότηση για να αποκρούσουν τις τουρκικές δυνάμεις και να μην καταρρεύσει όλο το "κουρδικό πρότζεκτ".

Πάντως για να στείλει επειγόντως ο Ν.Τραμπ στρατιωτική αντιπροσωπεία στην Αγκυρα για την "ζώνη ασφαλείας" στην Συρία, δεν είναι έτοιμος για ολική σύγκρουση με Ρ.Τ.Ερντογάν και θέλει απλά να περιορίσει τις ζημιές ή να καθυστερήσει την σίγουρη τουρκική επιχείρηση.

ProNews


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]