Ανούσια και ασαφή τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας
Τα μέτρα περιλαμβάνουν κυρώσεις κατά των τουρκικών εταιριών που συμβάλλουν στην πειρατική καταπάτηση της εθνικής κυριαρχίας τη Κύπρου
Παρόλο που η τελική απόφαση θα ληφθεί την Δευτέρα, εν τούτοις δεν αναμένεται αλλαγή των προτεινόμενων μέτρων, από την στιγμή που τα αποδέχθηκαν Κύπρος και Ελλάδα, παρά τις αρχικές αντιρρήσεις και χωρίς να εξηγηθεί ακόμη ο λόγος της υπαναχώρησης.
Μεταξύ άλλων, το κείμενο αναφέρει ότι η ΕΕ θα παγώσει τις συναντήσεις υψηλού επιπέδου με την Τουρκία και ότι θα κόψει τα προενταξιακά κονδύλια προς τη χώρα, θα ανασταλεί η δανειοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, και θα διακοπούν οι συζητήσεις για την αεροπορική σύνδεση.
Στο κρίσιμο σημείο όμως, που θα έθετε στον τοίχο την Τουρκία, το τελικό προσχέδιο σημειώνει ότι η Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης θα συνεχίσουν να εργάζονται πάνω σε επιλογές για "στοχευμένα μέτρα" υπό το φως των συνεχιζόμενων επιχειρήσεων γεώτρησης της Τουρκίας.
Όταν λέμε στοχευμένα μέτρα, εννοούμε μεταξύ άλλων και κυρώσεις κατά των τουρκικών εταιριών που συμβάλλουν στην πειρατική καταπάτηση της εθνικής κυριαρχίας τη Κύπρου. Αυτό, μετατίθεται στις ελληνικές καλένδες , δηλαδή ποτέ, μια οι Έλληνες δεν είχαν καλένδες, παρά μόνον οι Ρωμαίοι. Αλλά και τα άλλα μέτρα θα ληφθούν "υπό το φως των συνεχιζόμενων επιχειρήσεων γεώτρησης της Τουρκίας".
Στις χώρες είχε δοθεί διορία να εκφράσουν τη διαφωνία τους για το κείμενο που πρότεινε χθες η φινλανδική προεδρία. Καμία χώρα δεν διέκοψε τη διαδικασία, επομένως το κείμενο πέρασε ως έχει. Δεν καταδέχθηκε Κύπρος και Ελλάδα να μας εξηγήσουν τους λόγους που δεν επέμεναν στη λήψη στοχευμένων μέτρων, παρά την αρχική επιμονή τους.
Αποτελεί έκπληξη άραγε, αν προσθέσω ότι πρωτεργάτης της φιλότουρκης στάσης ήταν η Βρετανία; Οι Βρετανοί, όπως πληροφορείται ο "Φιλελεύθερος" Λευκωσίας, επιχειρούν να επιβάλουν τη διασύνδεση των στοχευμένων μέτρων με τη συνέχιση των τουρκικών παραβιάσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, παραπέμποντας ουσιαστικά την απόφαση για λήψη στοχευμένων μέτρων σε μεταγενέστερο στάδιο, και αφού γίνει επαναξιολόγηση των τουρκικών ενεργειών.
Όταν δηλαδή με τρόπο βίαιο η Τουρκία θα έχει ολοκληρώσει τις ενέργειες κατοχύρωσης δικαιωμάτων της στην κυπριακή ΑΟΖ. Και τότε οι Βρετανοί, μέσω Γκουτέρες, θα προτείνουν διάλογο για επίλυση του προβλήματος. Αυτό δηλαδή που επιδιώκουν οι Τούρκοι. Να θέσουν τα ενεργειακά εντός του πλαισίου των διαπραγματεύσεων των δύο κοινοτήτων.
Και εδώ είναι το περίεργο της μεταστροφής Ελλάδας και Κύπρου. Η Κυπριακή Δημοκρατία επέμεινε ότι προτάσεις για στοχευμένα μέτρα, δηλαδή κυρώσεις που θα έχουν κόστος, θα πρέπει να υποβληθούν ούτως ή άλλως, επιστρατεύοντας την πρόσφατη απόφαση της Συνόδου Κορυφής στις 20 Ιουνίου.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης επέμεινε ότι τα όποια Συμπεράσματα αναφορικά με τα μέτρα κατά της Τουρκίας δεν πρέπει να υπολείπονται της θέσης που αποφάσισε ομόφωνα η ΕΕ, στο ανώτατο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Η μεταστροφή της ελληνικής πλευράς, μοιραία οδηγεί την σκέψη ότι δεν ήταν τυχαίες οι δηλώσεις Κοτζιά και Κατρούγκαλου, ότι δεν πρέπει να είμαστε μοναχοφάηδες, και ότι μπορεί να υπάρξει συνδιαχείριση με την Τουρκία. Το γεγονός μάλιστα ότι η Τουρκία αποσύρει στρατεύματα και από την Αδριανούπολη μεταφερόμενα στην Συρία, δείχνει ότι δεν φοβάται κάποιο θερμό επεισόδιο.
Μιλημένα;
Voria
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...