Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ερντογάν για Κεντρικό Τραπεζίτη: «Δεν ακολουθούσε τις οδηγίες»


Στην παύση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας αναφέρθηκε σήμερα ο Ταγίο Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι οδηγήθηκε σε αυτή την κίνηση γιατί ο κεντρικός τραπεζίτης «δεν ακολούθησε οδηγίες για τα επιτόκια και η τράπεζα δεν εκπλήρωσε σωστά τον ρόλο της».

«Πιστέψαμε πως το πρόσωπο που δεν συμμορφωνόταν με τις οδηγίες που δίνονταν γι' αυτό το ζήτημα της νομισματικής πολιτικής, αυτή τη μητέρα όλων των κακών που αποκαλείται επιτόκια, χρειαζόταν να αλλάξει», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Άγκυρα.

Ο Μουράτ Τσετίνκαγια αύξησε τον Σεπτέμβριο τα επιτόκια κατά 625 μονάδες βάσης για να αναχαιτίσει μια συναλλαγματική κρίση και τα διατήρησε φέτος στο 24%, εμποδίζοντας περαιτέρω απώλειες της τουρκικής λίρας, αλλά συμβάλλοντας παράλληλα στην ύφεση της οικονομίας.


«Θα δείτε σύντομα πώς θα διαμορφωθεί η πολιτική μας στα επιτόκια, επειδή τα επιτόκια είναι η μητέρα του πληθωρισμού», δήλωσε ο Ερντογάν, προσθέτοντας πως η κεντρική τράπεζα θα παράσχει περισσότερη υποστήριξη στο οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης.

Ο Ερντογάν, ο οποίος συχνά επικρίνει τα υψηλά επιτόκια, έχει ζητήσει επανειλημμένα χαμηλότερα επιτόκια ώστε να δοθεί ώθηση στην οικονομία, η οποία συρρικνώθηκε κατά 2,6% το πρώτο τρίμηνο, αφού η λίρα σημείωσε πέρυσι πτώση κατά 30% με υπόβαθρο έναν αυξανόμενο πληθωρισμό.

Ο Τούρκος πρόεδρος έπαυσε τον Μουράτ Τσετίνκαγια το Σάββατο, έναν χρόνο πριν από τη λήξη της τετραετούς θητείας του διοικητή, αντικαθιστώντας τον με τον Μουράτ Ουισάλ και τροφοδοτώντας και πάλι τις ανησυχίες για πολιτική παρέμβαση στη νομισματική πολιτική.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]